Največ orehovih, a veliko tudi drugih vrst potic

5.12.2016 | 07:40

Največ orehovih, a veliko tudi drugih vrst potic

Šentjernej - Pridne članice Društva kmetic Šentjernej so konec tedna v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom (KGZ) Novo mesto in Zvezo kmetic Slovenije v Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravile 2. regijsko ocenjevanje in razstavo potic. Vsako drugo leto je ocenjevanje na državni ravni - izmenjaje z Žužemberkom.

Elizabeta Vrščaj in Mihaela Blatnik pred tremi najbolje ocenjenimi poticami.

Elizabeta Vrščaj in Mihaela Blatnik pred tremi najbolje ocenjenimi poticami.

Tudi tokrat je bil odziv dober in v ocenjevanje je prispelo kar 54 potic. Kot pravi predsednica Društva kmetic Šentjernej Mihaela Blatnik, so potice slovenska posebnost in ker je prav, da ohranjamo našo kulinarično dediščino, so v društvu želele, da v naših domovih večkrat zadišijo - vsaj ob praznikih in tudi k temu naj bi pripomogla njihova razstava.

Potice so v glavnem spekle ženske - tako starejše gospodinje kot dekleta, pretežno iz šentjernejske doline, pa tudi iz sosednjih občin. Največ je bilo orehovih potic, a kot pravi predsednica strokovne komisije Elizabeta Vrščaj, so se sodelujoče izkazale z inovativnostjo in presenetile tudi s kokosovimi, sadnimi, korenčkovimi, rozinovimi, pehtranovimi, čokoladnimi in drugimi poticami - ena je bila celo s hruškovim nadevom, pa s čemaževim itd. Sodelujoče je na zaključni nedeljski prireditvi, na kateri so podelili priznanja, pohvalila, a jim hkrati dala tudi nekaj nasvetov za peko v prihodnje, med drugim, naj pečejo potice v tradicionalnih lončenih okroglih posodah.

Največ orehovih, a veliko tudi drugih vrst potic

Komisiji, ki sta bili letos menda kar preveč strogi, sta za potice podelili pet zahval, 17 bronastih priznanj, 22 srebrnih in 10 zlatih. Od zlatih sta tri prejeli prav vse možne točke, zato je prav, da povemo imena gospodinj, ki so jih spekla: to so Saša Urbančič iz Žužemberka orehovo ter dve Šentjernejčanki: Marjetka Bregar kokosovo s pudingom in Silva Zupančič pehtranovo.

Zbrane na prireditvi sta nagovorila župan občine Radko Luzar ter direktor KGZ Novo mesto Jože Simončič. V kulturnem programu je nastopil Šentjernejski oktet ter že stalnica prireditve, teta Rozi (Barbara Kastelic), ki je znova poskrbela za smeh.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava