Že s prvim metom mu je uspel veličasten ulov

5.12.2016 | 09:00

Kapitalni sulec v Soteski

Ribiška sreča se je tokrat nasmehnila Viliju  Grandovcu, ki je nedavno v Soteski na silikonsko vabo ujel kapitalnega  sulca, dolgega 111 centimetrov in težkega 14 kilogramov. (Foto: Matjaž  Pavlin)

Ribiška sreča se je tokrat nasmehnila Viliju Grandovcu, ki je nedavno v Soteski na silikonsko vabo ujel kapitalnega sulca, dolgega 111 centimetrov in težkega 14 kilogramov. (Foto: Matjaž Pavlin)

Soteska - Viliju Grandovcu se je nedavno, kot sam pravi, nasmehnila življenjska sreča, saj mu je pri žagi v Soteski uspel izjemen ulov. Iz Krke je namreč potegnil sulca, ki je v dolžino meril kar 111 centimetrov, težak pa je bil 14 kilogramov.

Sulcu pravijo tudi riba tisočerih metov, saj ga je zelo težko ujeti, a kot je dejal Grandovec, je njemu že s prvim metom uspelo uloviti veličastno trofejo. »To je velika sreča, ki se me je, kot kaže, tisti dan držala. Pred tem ulovom sem naredil dva meta v Meniški vasi in obakrat ujel ribo. Ne vem, če se bo to še kdaj ponovilo,« pripoveduje. Na prvi pogled se mu zaradi velike vode sulec ni zdel nič posebnega, a ko ga je prvič potegnil do sebe, je videl, da se pod vodno gladino bohoti velika riba. »Bil je velik kot torpedo in kar dvakrat mi je ušel dol do mostu. Kar 45 minut sva se pošteno borila. On je hotel mene utruditi, jaz pa njega,« v smehu pove Grandovec. Skupaj s Matjažem Pavlinom sta ga nato odpeljala v gostilno Štravs, kjer so ga skupaj z Žigo Štravsom vsi trije tudi izmerili.

Tisti dan je bilo tudi vreme pravšnje za ulov sulca. »Bila je sprememba vremena, kajti pripravljalo se je, da bo padal dež. Kar dišalo je po ribi. Ko se tlak spreminja, takrat je najbolj primeren čas za sulca,« pripoveduje Grandovec, ki je ribič že trideset let. V tem času se lahko pohvali z že kar nekaj trofejnimi ulovi. Pred petimi leti je denimo na svoj god ujel 102 centimetra dolgega sulca, pred tem pa tudi že postrv, ki je merila 96 centimetrov.

Kot sam pravi, se v Soteski skrivata še vsaj dva večja sulca. »Pustil si ju bom za ulov čez pet let. Kajti kot kaže, se mi sreča nasmehne vsakih pet let. Sedaj bom moral eno leto tako in tako pavzirati,« pove Grandovec.

Med vsemi ulovi sulca je njegov največji v zadnjih letih na območju, ki ga pokriva Ribiška družina Novo mesto. A še vedno je več kot dvajset centimetrov krajši od rekordnega ulova iz leta 1982, ko je turist iz vode potegnil sulca, ki je v dolžino meril kar 132 centimetrov, tehtal pa je 19,5 kilograma. »A beležimo, da so najtežjega sulca ujeli na Otočcu. Težak je bil kar 21,6 kilograma,« nam s podatki postreže podpredsednik Ribiške družine Novo mesto Zoran Leko. Kot zanimivost Leko še dodaja, da je območje okoli Soteske izjemno bogato s sulcem, saj so v zadnjih petintridesetih letih tam zabeležili kar 35 ulovov. Statistično gledano vsako leto ribiči ujamejo enega.

Rok Nose

Komentarji (1)

5.12.2016 1   (1)   (0)   Ocenimiro 
Čestitam Vili,vsaka čast....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava