dolenjska

FOTO: Najlepše Miklavževo darilo za Mahničeve - ključi nove hiše

6.12.2016 | 10:15 | Tekst in foto: J. A.

  Predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut, Olga in Sašo, direktorica Občinske uprave Občine Mirna Peč Sonja Klemenc Križan in sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek

  Predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut, Olga in Sašo, direktorica Občinske uprave Občine Mirna Peč Sonja Klemenc Križan in sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek

Prva sta v hišo vstopila Sašo in Olga.

Prva sta v hišo vstopila Sašo in Olga.

FOTO: Najlepše Miklavževo darilo za Mahničeve - ključi nove hiše

Mirna Peč - Vas je Miklavž bogato obdaril? Nekateri so darila, ki jih je prinesel prvi radodarni decembrski mož, dobili že včeraj. To velja tudi za družino Mahnič iz Sel pri Zagorici v mirnopeški občini, saj sta Olga in Sašo prevzela ključe nove hiše, ki so jo pomagali dokončati številni dobri ljudje. Vse skupaj se je začelo lani, ko je Društvo harmonikarjev Mirna Peč organiziralo dobrodelni koncert in izkupiček namenilo za zdravljenje svojega soobčana Saša Mahniča. Po zahtevni operaciji tumorja ob hrbtenjači je namreč potreboval številne terapije, ki so se izkazale za zelo učinkovite - pred enim letom se je premikal s pomočjo vozička in hodalice, danes pa si pomaga le še z berglami.

Po tistem je Območno združenje Rdečega križa Novo mesto skupaj s Krajevno organizacijo Rdečega križa in Občino Mirna Peč začelo z akcijo za izboljšanje stanovanjskih razmer Mahničevim, saj je bilo jasno, da bo mlada družina ob zahtevnem zdravljenju sama težko dokončala hišo, ki jo je začela graditi pred šestimi leti, živela pa je v enem prostoru pri Saševih starših.

"V akciji so sodelovali donatorji s finančnimi sredstvi, materialom in storitvami ter prostovoljnim delom. Investicija, ki je zajemala ureditev od 3. gradbene faze naprej, je znašala okoli 50.000 evrov," je povedala sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek in pojasnila, da je bilo treba urediti stopnice, električno napeljavo, omete in tlake, centralno napeljavo, položiti keramiko ter pobeliti, opremiti kopalnico, nabaviti in vgraditi vrata ter zagotoviti vsaj del opreme. Zgradili so tudi dostop do vhoda v hišo.

Včeraj, ko je bil simboličen prevzem nove hiše, je bilo veselje Olge in Saša nepopisno. "Prej smo živeli v zelo stari hiši, imeli smo samo eno sobo. Imava dve hčerki, najstarejša je prvošolka, in doslej jima nismo mogli zagotoviti prostora, kjer bi se lahko normalno igrali in učili. Zdaj bo drugače," je rekla Olga in dodala, da če bi jo kdo vprašal, kako srečna je po lestvici od 0 do 100, bi mu odgovorila, da 200!

V novi hiši manjka še nekaj pohištva, glavnino naj bi zmontirali ta teden, tudi kuhinjo, in potem se bodo dejansko preselili. Sašo je še posebej vesel, da bo svoje telo lahko krepil tudi doma, saj ima končno kam postaviti sobno kolo.

Seveda nas je zanimalo, kaj o svojem zdravljenju pravi Sašo. "Če gledam nazaj, lahko rečem, da sem v redu, ni pa še tako, kot mora biti, da bi lahko šel nazaj v službo," je dejal. Da je optimistični mož v Adrii Mobil očitno zelo priljubljen sodelavec, govori podatek, da mu je podjetje pomagalo z donacijo, sodelavci pa so prihajali pomagat tudi kot prostovoljci. Včeraj je bila tam izvršna direktorica kadrovskega sektorja omenjene družbe Mojca Novak, ki mu je tudi osebno zaželela, da se čim prej pozdravi, potem pa vrne v kolektiv, kjer ga sodelavci že težko čakajo.

Naj zaključimo z mislimi, ki jih je pred predajo ključa včeraj povedala Ozimkova:

"Dogovarjanje z donatorji, usklajevanje del, nabava materiala in gradnja bi bila dosti bolj težavna, če se ne bi aktivno vključila tudi družina. Delali smo skupaj in rezultat skupnega dela vseh, ki so prispevali, je danes viden. Mahničevim hiša prinaša novo upanje."

‹ nazaj

Galerija (31)

pomoc001
pomoc003
Predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut, Olga in Sašo, direktorica Občinske uprave Občine Mirna Peč Sonja Klemenc Križan in sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek
Barbara Ozimek
pomoc013
pomoc014
Direktorica OU Mirna Peč Sonja Klemenc Križan
pomoc018
pomoc019
pomoc020
pomoc021
Predaja kluča
pomoc024
pomoc025
pomoc026
pomoc028
Olga in Sašo sta se zahalila vsem, ki so pomagali.
pomoc030
pomoc031
pomoc032
pomoc033
pomoc034
pomoc041
pomoc042
pomoc043
pomoc044
pomoc045
pomoc046
pomoc047
pomoc048
Nova hiša, v ozadju pa hiša, kjer s Sašovimi starši žiijo zdaj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava