bela krajina

Črnomaljska civilna iniciativa bo vložila pobudo za referendum o migrantskem centru

6.12.2016 | 14:10 | M. Ž.

Oktobra so v Črnomlju protestirali proti kakršnemu koli migrantskemu centru na Vražjem kamnu. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Oktobra so v Črnomlju protestirali proti kakršnemu koli migrantskemu centru na Vražjem kamnu. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Črnomelj - Črnomaljska Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini bo najkasneje do petka vložila pobudo za občinski referendum glede njegove postavitve. Pobudo bodo vložili, ker menijo, da bi o tem morali odločati občani in ne peščica občinskih svetnikov, je po poročanju STA povedala predstavnica pobudnikov Maja Kocjan.

Predstavnica črnomaljske civilne iniciative in črnomaljska občinska svetnica (SDS) Kocjanova je ob tem napovedala, da bodo podpise na različnih koncih zbirali do petka. Do zdaj pa so zbrali že zadostnih sto podpisov za vložitev referendumske pobude.

Glede nadaljevanja postopka je pojasnila, da mora občinski svet po vložitvi pobude to obravnavati na svoji prvi prihodnji seji, občina pa mora nato v roku treh mesecev razpisati referendum. Pobudniki bodo morali zbrati tudi še overjene podpise petih odstotkov volivcev v občini, glede na zahtevane postopke pa referendum pričakujejo spomladi, je še dejala Kocjanova.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je v odzivu na omenjeno referendumsko pobudo povedala, da s to še ni seznanjena. Sicer pa jo bodo, ko jo bodo dobili, preučili in hkrati vnovič preverili, ali namerava država omenjeni center na Črnomaljskem sploh postavljati, je še dejala.

Črnomaljski svetniki so sicer na svoji zadnji novembrski seji z večino sprejeli sklep o begunskem centru na svojem območju, proti so bili le svetniki SDS. Da bi šlo za nastanitveni center, so odločno zavrnili, pristali so le na možnost sprejemno-registracijskega centra in še to zgolj v primeru izredno okrepljenih migracij na svojem območju in ko domača policija tega ne bi več zmogla. Enak sklep je oktobra sprejel tudi črnomaljski varnostni sosvet.

Pristojno ministrstvo in črnomaljska občina sta se sicer najprej pogovarjala o možnosti morebitne vzpostavitve začasnega sprejemno-registracijskega centra na Vražjem kamnu pri Črnomlju, a je zgolj pogovor o tej možnosti v delu tamkajšnje javnosti in pri uporabnikih omenjenega zemljišča naletel na nasprotovanje, poroča STA.

Ob oktobrskem protestu, ki ga je v Črnomlju pripravila omenjena civilna iniciativa, je Kocjanova povedala, da naj bi Črnomaljci nasprotovali kakršnikoli obliki centra za migrante na svojem območju in da se bodo njegovi postavitvi uprli na vse možne načine in tudi s cestnimi zaporami.

‹ nazaj

Komentarji (29)

6.12.2016 8 (10) (2)Ocenijaj 
Tako je. O migrantskem centru naj odločajo ljudje. Oni bodo živeli z njim.
6.12.2016 8 (10) (2)Oceniobčan 
Bravo! Za pogum in za delo za navaden narod ! Mi moramo o tem odločat in nikakor ne tisti občinski veljaki ki delajo za tiste v ljubljani
6.12.2016 4 (6) (2)OceniČrnomaljc 
E bravo,power to the people!!!!
6.12.2016 3 (4) (1)Ocenikrajan 
Sedaj lahko vsak vidi kdo se bori za svobodno in varno življenje Belokranjcev.
6.12.2016–5 (2) (7)Oceniprofesor 
Migranti in begunci so siromaki to je dejstvo. Pohlep jih podi iz nijhovih ognjišč. Nihče v Sloveniji nebi imel problemov z migranti, če jih bi tam pustili pri miru. Vojno dobičkarstvo in pohlep naj vzeme hudič. Mi v Sloveniji in v Evropi se obnašamo kot bolnišnica ki šteje mrtve. Nihče ne pomaga odpraviti vzroka. Vojna se lahko konča danes, če bi bil za to interes. Migranti bremenijo uboge delavce ki komaj preživljajo družine. Kdo je kriv za to ? migranti?, begunci? , lutke evropske politike? Na to bi znal odgovorit učenec iz posebne šole. Naj posije sonce.
6.12.2016 2 (4) (2)OceniURA 
Migranti in begunci hodijo sem kot osvajalci in misionarji islama. Savdijci, izrael, katar, turki in ostale muslimanske države bi jih lahko sprejele na milijone, pa jih niso.
7.12.2016–1 (1) (2)Ocenidenar 
Koliko bo koštal eventualni referendum ?
7.12.2016 8 (8) (0)Oceničrnomaljc 2 
Referendumi so bili in tudi v bodoče bojo. Zakaj, bi bil problem, če bi pa Črnomaljci zahtevali referendum, če ga lahko vsak skorumpiran politik. Če si od države ne zaslužimo nobenih človeka vrednih osnovnih "dobrin" po mojem tudi MIGRANTOV nam ni treba imeti na grbi. Imamo že svojih "ciganov" več kot preveč. Mi smo jih že enkrat imeli, sedaj so na vrsti drugi!!!, pa z vsem spoštovanjem do ljudi v težavah
7.12.2016 4 (5) (1)Ocenikrajan 
Referendum bo stal manj kot stane že sedaj enomesečni strošek za migrante v SLO.
7.12.2016 4 (4) (0)Ocenicrnomelj 
Županja in občinski svet (koalicija) še zmeraj lahko spremenijo sklepe in preprečijo referendum, s tem tudi stroške. Dost je 1 sklep: Ne dovolimo .....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava