mladi dopisnik

Pouk malo drugače - v šolski kuhinji 

6.12.2016 | 14:30 | Lina Klobučar, 8. b, novinarski krožek,
OŠ Drska Novo mesto

Pouk malo drugače - v šolski kuhinji 
Pouk malo drugače - v šolski kuhinji 
Pouk malo drugače - v šolski kuhinji 

Novo mesto - V petek, 19. novembra, smo članice šolske kuharske skupine Najboljše kuharice na OŠ Drska kuhale v pravi šolski kuhinji za kar 400 učencev.

Zjutraj sem z vznemirjenjem odhitela v šolsko kuhinjo. Tam so me že čakale ostale članice naše skupine. Učiteljica Jožica Muhič nam je pripravila predpasnike, kuharske kape, ki zaščitijo, da nas naši lasje ne ovirajo pri kuhanju in nam pri tem ne padejo v hrano ter kuharske majčke. Kuhar in kuharice so nam na zabaven način pomagali in nam dajali navodila. Najprej smo morale narezati dva korita krompirja in celo vrečko čebule. Zelo smo jokale in oči so nas pekle, ampak smo se vseeno smejale in zabavale. Pražila sem čebulo v velikem loncu, dodala sem ji korenje in pražila naprej. Nika je pražila čebulo v večjem loncu, ki mu jaz rečem »luknja v mizi« in mešala z veliko kuhalnico, dodali so ji še repo, katero je morala na vso moč mešati. Pri tem je dodala, da bo raje ostala športnica. Lea, Lana in Eva so ta čas še vedno rezale krompir, Nika pa je še med tem časom začinila meso (pečenko).

Lana, Lea in Eva so kasneje odšle v gospodinjsko učilnico, v kateri so pekle in pripravljale medenjake. Nika je še vedno pridno mešala repo, jaz pa sem to prepraženo čebulo in korenje zlila v vodo v tisto »luknjo v mizi«, mešala pa sem z »veslom«, to je velika kuhalnica. Delo je bilo zanimivo, saj smo se ves čas pogovarjali, tudi prepevali, pri tem pa so se nam pridružili tudi kuharji. Z Niko sva morali po skuhani juhi in repi spet rezati krompir. Nato so nama pomagali še kuharji, ki so v mnogo krajšem času zrezali toliko krompirja, kot me vse skupaj v dveh urah. Bile smo navdušene. Kuharica nam je povedala, da vaja dela mojstra (da je to vse praksa).

Kmalu je prišel čas, ko so učenci prihajali na kosilo. Nekaj časa sem delila medenjake na pladnje, nato pa sem delila repo, meso in tudi krompir. Na začetku je bilo delo zelo naporno, ampak sem se zabavala in veliko naučila. Ta dan sem se urezala, cel dan so me bolele noge in prvič sem bila res izčrpana. S svojim delom sem zadovoljna in komaj čakam na tekmovanje, ki se ga po tej izkušnji prav nič ne bojim.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava