Cisterne z vodo v romskem naselju v Dobruški vasi bodo izolirali

6.12.2016 | 21:20

Predsednik vlade Miro Cerar in škocjanski župan Jože Kapler v Dobruški vasi ob nedavnem obisku vlade na Dolenjskem in Beli krajini. (Foto: L. M., arhiv Dl)

Predsednik vlade Miro Cerar in škocjanski župan Jože Kapler v Dobruški vasi ob nedavnem obisku vlade na Dolenjskem in Beli krajini. (Foto: L. M., arhiv Dl)

Škocjan - Cisterne z vodo, ki so jih v romskem naselju v Dobruški vasi postavili po vladnem posredovanju, da bi z njo preskrbeli družine brez nje, bodo pred zmrzovanjem zaščitili z izolacijo, je poročala STA. Podizvajalcem bodo v sredo izdali nalog za omenjeno izoliranje, sicer pa bodo ostale na prostem, je povedala predsednica Sveta romske skupnosti Janja Rošer.

Rošerjeva je po današnjem sestanku s škocjanskim županom Jožetom Kaplerjem dejala, da se bodo, če se bo izolacija cistern pokazala za nezadosten ukrep, o nadaljnjem ukrepanju odločali pozneje. Izoliranje naj bi opravili v prihodnjih nekaj dneh, je dodala.

Opozorila je še, da bi morali na celoten ukrep vodooskrbe s cisternami gledati kot, da gre za začasen ukrep. Namreč, tovrstni način oskrbe z vodo se bo ob poletnem razraščanju vodnih alg zagotovo vnovič pokazal kot neustrezen, je pojasnila in še poudarila, da bi nujno morali najti kakšno trajnejšo rešitev.

Sicer pa je škocjanskega župana Kaplerja danes seznanila z možnimi rešitvami proti zmrzovanju vode. Navedla je, da so glede na strokovno mnenje možne rešitve s postavitvijo večjega zabojnika, v katerega bi nato namestili cisterne z vodo, z ogrevanjem vode z grelniki, pri katerem bi naleteli na vprašanje električnega napajanja, in z vkopom oz. s kakšno drugo vrsto izolacije cistern.

Kapler je po sestanku z Rošerjevo povedal, da za reševanje problema zmrzovanja vode v cisternah v Dobruški vasi - glede na to, da gre za vladno posredovanje - ni zadolžena občina. Hkrati je po pisanju STA vnovič opozoril, da bi lahko težave z vodooskrbo vseh romskih družin v Dobruški vasi rešili že leta 2012, ko so tam uredili vodovodni priključek. Šest romskih družin je omenjeni priključitvi in napeljavi cevne povezave takrat odločno nasprotovalo, ena od teh pa zdaj, ker naj ne bi imela dostopa do pitne vode, toži državo, je še dejal.

Kot je znano, je predsednik vlade Miro Cerar ob obisku vladne ekipe v jugovzhodni Sloveniji Romom v Dobruški vasi v prvi polovici novembra obljubil, da se bo osebno zavzel za reševanje njihovih težav.

Napovedal je tudi, da se bo osebno zavzel, da se nekaj naredi oz. da ne pride do tega, da bi ob padcu zunanjih temperatur pod ledišče voda v cisternah zmrznila. Hkrati je menil, da v 21. stoletju zagotovo obstajajo načini, kako z dodatnim zavarovanjem cistern to preprečiti.

Po njegovem zagotovilu in obisku v Občini Škocjan je voda v dobruških cisternah nato večkrat zmrznila. Iz kabineta predsednika vlade pa so sredi novembra sporočili, da premier pozorno spremlja dogajanje v Dobruški vasi in da je dal jasna navodila, da pitno vodo v Dobruški vasi zaščitijo proti zmrzovanju.

M. Ž.

Komentarji (9)

6.12.2016Ocenibralec 
To ni rešitev.
6.12.2016OceniURA 
Cerar naj jih domov vzame čez zimo, da bodo na toplem.
7.12.2016OceniLedeni 
Pa to , je višek butavosti, na fotki manjka samo še tihi Baloh in komplet je popoln. Naj živi nered in že, prej opisano stanje.
7.12.2016 1   (1)   (0)   Ocenistaroselec 
Najprej je treba romom vzet denar in to nadomestiti s prehrambenimi artikli in vsem kar spada za preživetje. Gotovino nimajo kaj vrtet ker nič ne delajo. Potem jim dati orodje pesek in naj si uredijo okolico - sami in tudi izolacijo za vodo si naj sami zrihtajo če znajo samo bentiti in zahtevati naj še sami pokažejo kaj znajo ne da so samo civili problem.....itd
7.12.2016Oceniobčan 
Če bi bilo tako enostavno preprečiti, da vode pod 0 stopinj ne zamrzne potem ne bi bilo treba državljanom kopati vodnjakov, ki so v tleh. Torej karkoli bo stalo zunaj, na prostem, četudi bo izolirano bo zamrznilo in voda ne bo tekla. Namreč če vse izoliraš s 30 cm izolacije, pipe ne moreš izolirat in v pipi bo nastal led. Tako problem ne bo rešen....in spet bodo brez vode.
8.12.2016Oceniprofesor 
Tisti ki komentirate ne veste, da Romi niso lastniki parcel zato ne smejo kopat vodovod. To bi moral staroselec vedeti. Nekateri Romi so taki reveži, da si enostavno ne znajo pomagat. Napisal sem nekateri!
9.12.2016OceniUDBA 
Taki reveži da dobijo samo 2500€ mesečno. Uboščki.
9.12.2016Ocenianonymous 
Profesor: pokaži mi en sam samcat primer, kjer je lastništvo zemlje Ciganom predstavljalo kakršenkoli pomislek pri njihovih "projektih".
9.12.2016 1   (1)   (0)   Oceniče kdo rabi drva 
http://www.zurnal24.si/policisti-v-uniformah-prekladali-drva-clanek-282344

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava