Tabor poklicev

7.12.2016 | 14:35

Tabor poklicev
Tabor poklicev

Krško - Med 25. in 27. novembrom je v Mladinskem centru Krško že tretje leto zapored potekal poklicni tabor Ko bom velik, bom… Zaradi velikega interesa mladih smo tabor izvedli že drugič v letošnjem letu. Tabora se je udeležilo 20 mladih iz osnovne šole Podbočje.

Ideja za tabor je nastala na podlagi predhodnih projektov, kjer so mladi med drugim izrazili potrebo po celostnih informacijah, ki jim bodo v pomoč pri odločanju za izbor poklica in načrtovanju kariere. Na podlagi njihovih pobud smo zasnovali poklicni tabor, kjer smo mladim že tretjič zapored, na neformalen način, z uporabo metode neformalnega in izkustvenega učenja, predstavili korake, ki so pomembni za načrtovanje poklicne in karierne poti. V okviru tabora so udeleženci razmišljali o svojih kompetencah, poklicnih vizijah in ciljih ter korakih, ki so potrebni za dosego le-teh. Pogovorili smo se tudi o načinih izbiranja poklicev ter možnostih pridobitve kadrovske štipendije v Posavju in ostalih štipendij na državni ravni. O sami izbiri poklica je spregovorila zunanja gostja, Vanja Švajger iz Zavoda za zaposlovanje Brežice. Drugi in tretji dan tabora so udeleženci obiskali tudi dve podjetji. Na željo učencev smo si ogledali podjetji GEN in Krka. Od delodajalcev so mladi dobili neposredne informacije o delu v podjetju, možnostih in načinih zaposlovanja ter o sami strukturi podjetja. Prav tako so si učenci lahko ogledali, kako potekajo delovni procesi znotraj podjetja.

V GEN-u so nas prijazno sprejeli ter pripravili zanimivo predstavitev. Učenci so na interaktiven način izvedeli, kako deluje energija, preizkusili so se lahko tudi v eksperimentalni sobi. Izvedeli so tudi, kako podjetje deluje ter kakšen kader zaposlujejo.

V podjetju Krka smo si najprej ogledali kratek film o Krki, zatem pa proizvodnjo v Notolu 2 (ime Notol izhaja iz nova tovarna tablet in kapsul Ločna). Kot pove že ime, v Notolu 2 proizvajajo trdne oblike farmacevtskih izdelkov (tablete in kapsule). Gre za visokoavtomatizirane proizvodne in transportne procese. V objekt so vgrajeni najkakovostnejši in najsodobnejši materiali in tehnologije. Učenci so bili nad samo predstavitvijo več kot navdušeni.

Udeleženci tabora so pokazali veliko navdušenje nad vsebino in programom tabora ter izbranimi mladinskimi metodami dela, izrazili pa so tudi interes po ponovitvi tovrstnih aktivnosti. Pričakujemo, da bo prihodnje leto tabor dosegel še večji uspeh.

Posebej bi se radi zahvalili podjetjema GEN-u in Krki za prijaznost in gostoljubje ter vsem ostalim, ki so tako ali drugače prispevali k izvedbi tabora. Predvsem pa upamo, da bo učencem na podlagi pridobljenih informacij izbira njihove nadaljnje poklicne poti vsaj malo lažja.

Barbara Masnik, vodja tabora

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava