V Vinici predstavili knjigo Janeza Mušiča o Otonu Župančiču

8.12.2016 | 07:05

V Vinici predstavili knjigo Janeza Mušiča o Otonu Župančiču
V Vinici predstavili knjigo Janeza Mušiča o Otonu Župančiču
V Vinici predstavili knjigo Janeza Mušiča o Otonu Župančiču

Vinica - Včeraj zvečer so v Župančičevi rojstni Vinici predstavili knjigo Oton Župančič: ljudski umetnik, ki jo je založba Mladika iz Ljubljane izdala ob peti obletnici smrti Janeza Mušiča, ki je vodil založbo. Vajeti v založbi je za svojim očetom prevzel sin Primož, ki je v pogovoru s Tadejem Finkom tudi predstavil novo delo, v katerem je objavljen izbor iz dveh monografij o Župančiču, ki jih je izdal Janez Mušič.

Monografija Oton Župančič v besedi in sliki je izšla leta 1980, monografija Oton Župančič – življenje in delo pa leta 2007. V novi knjigi so predstavljeni drobci, ki jih je zbral Janez, a še niso bili objavljeni. Hkrati pa je v knjigi narejen izbor iz omenjenih dveh monografij, Župančiča pa so želeli predstaviti lahkotno, poljudno, predvsem pa za mlade.

Največjo pozornost so namenili predstavitvi Župančiča kot celovitega človeka, a ne v obliki suhoparne šolske snovi. Glavna kreatorica knjige je bila Primoževa žena Barbara. Kot je dejal Primož, bi knjiga morala pritegniti Belokranjce zato, ker piše o Belokranjcu, ostale Slovence pa zato, ker premalo vedo o Župančiču.

Predstavitev so popestrili recitatorji iz viniške osnovne šole, mladinska folklorna skupina FS Dragatuš, letošnji zmagovalec med deklamatorji na Župančičevi frulici Jan Škof iz črnomaljske OŠ Mirana Jarca in Daša Bahor iz dragatuške OŠ, ki je napisala tretje najlepše pismo na svetu.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (7)

8.12.2016 3   (5)   (2)   Ocenicrnomelj 
A to je bilo pomembnejše od vzpostavitve migrantskega centra v državnem zboru, od katerega je županja še brez prave razprave zbežala??
8.12.2016 3   (5)   (2)   Ocenicrnomelj2 
To vse pove koliko se zavzema za svoje občane v Ljubljani, ko nas mora branit civilna iniciativa in ne županja, katero smo volili
8.12.2016–1   (1)   (2)   Ocenibralec 
Ali je DL prostor,kjer se simpatizerji SDS in CI izživljajo na vse,ki ne mislijo povsem enako kot oni ?
8.12.2016 2   (2)   (0)   Ocenicrnomelj2 
Saj, za Črnomaljce skrbijo samo še SDS in CI, županjo figo brigajo. Se je včeraj izkazalo!!!!
8.12.2016 4   (4)   (0)   OceniVlado 
To je res podn, v parlamentu boj zato da v Beli krajini ne bi blo migrantskega centra, ona pobegne iz seje in gre Viničanom "brat pravljice". Morda bo država center dala glih na Vinico, Preloko in tam okrog. Si je vredno zapomnit, Gledal posnetek na SLO3. Borila se je Maja Kocjan sama. Violeta glasovala ZA center, županja pa na fešti. Ne moreš verjet.
12.12.2016 1   (1)   (0)   OceniJazo 
Kade se kupi nova knjiga o Otonu Župančiču?
28.12.2016Oceniđoza brezzobni 
pa da.kade se kupi knjigo?dali je bil Oton malo poho,,ten ili kj tazga ko ja?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava