bela krajina

V Črnomlju vložili pobudo za referendum o migrantskem centru

9.12.2016 | 08:30 | L. M.

(Foto: M.B.J, arhiv DL)

(Foto: M.B.J, arhiv DL)

Črnomelj - Črnomaljska Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je na tamkajšnji občini v sredo vložila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma o migrantskem centru v Beli krajini. Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič pravi, da bo po preučitvi vložene pobude odločeno v skladu z veljavno zakonodajo.

Predstavnica črnomaljske civilne iniciative in črnomaljska občinska svetnica (SDS) Maja Kocjan je za STA povedala, da so v sredo oddali le pobudo, podprto z nekaj manj kot 300 podpisi, preostanek podpisov, ki jih še zbirajo, pa bodo občini predali danes. Sicer za vložitev referendumske pobude zadostuje že sto podpisov, je dodala. Kot je pojasnila ob torkovi napovedi vložitve omenjene pobude, bodo to vložili, ker menijo, da bi morali o tako pomembnem vprašanju odločati občani in ne peščica občinskih svetnikov.

Glede nadaljevanja postopka je pojasnila, da mora občinski svet po vložitvi pobude to obravnavati na svoji prvi prihodnji seji, občina pa mora nato v roku treh mesecev razpisati referendum. Pobudniki bodo morali zbrati tudi še overjene podpise petih odstotkov volivcev v občini, glede na zahtevane postopke pa referendum pričakujejo spomladi, je še dejala Kocjanova.

Črnomaljska županja Čemas Stjepanovičeva pa je v odzivu na referendumsko pobudo za STA povedala, da jo bodo preučili in hkrati vnovič preverili, ali namerava država omenjeni center na Črnomaljskem sploh postavljati. Črnomaljski svetniki so sicer na svoji zadnji novembrski seji z večino sprejeli sklep o migrantskem centru na svojem območju, proti so bili le svetniki SDS. Da bi šlo za nastanitveni center, so odločno zavrnili, pristali so le na možnost sprejemno-registracijskega centra in še to zgolj v primeru izredno okrepljenih migracij na svojem območju in ko domača policija tega ne bi več zmogla. Enak sklep je oktobra sprejel tudi črnomaljski varnostni sosvet.

Kot je ob oktobrskem protestu, ki ga je v Črnomlju pripravila omenjena civilna iniciativa, povedala Kocjanova, naj bi Črnomaljci nasprotovali kakršnikoli obliki centra za migrante na svojem območju in da se bodo njegovi postavitvi uprli na vse možne načine in tudi s cestnimi zaporami.

‹ nazaj

Komentarji (57)

9.12.2016 9 (11) (2)OceniJanez 
O migrantskem centru naj odločajo ljudje. Oni bodo živeli z njim. Županjo pa odpoklicat takoj, ko bo v DZ čez en mesec spremenjen zakon in bo to mogoče.
9.12.2016 1 (2) (1)OceniJure 
A Desus res nima bolj pametnega človeka? Samo škodo dela stranki ta ženska, Erjavec pa nič
9.12.2016 4 (4) (0)Ocenipresvetli 
Oba res nista za nikamor. Rjavec samo drek meša že vse skozi in v vseh vladah je, penzije pa vsakdan slabše. Tudi arbitražo je on zajeb..
9.12.2016 8 (10) (2)Oceniupokojeni žan 
Madona, ta CI je pa res iz hudiča.Odmevna predstavitev problema v parlamentu, miting pred gradom, referendum, pa saj jim ni konca. Zadolžili jih bomo še za kaj drugega da rešijo. Tako je, če se obrneš proti lastnim krajanom in županja z upravo in svetniki z tujim kur.. po koprivah mahajo.
9.12.2016 10 (11) (1)OceniDesus 
Čas da se županja ustavi in usede s predstavniki CI, se pogovori in ne dela več škode občini. Mesto propada ona se preserava
9.12.2016–1 (2) (3)Ocenimoram priznat 
Vodja CI je danes na TV Vaš kanal povedala tri stavke in eden je zopet bil "moram priznati". Zanima me kdo zahteva, da mora vedno nekaj priznati ?
9.12.2016 4 (5) (1)OceniCI 
čez en mesec ko sprejmejo novi zakon bomo zahtevali odstop Mojce Čemas Stjepanovič naj se norčuje iz koga drugega ne nas
9.12.2016—   (1) (1)OceniCI2 
Prav počakal ponovitev na Vašem Kanalu. Kocjanova povedala precej več kot 3 stavke, ti ki praviš drugače lažeš. Kar se tiče stroškov je nekdo že nekje napisal: Županja in občinski svet (koalicija) še zmeraj lahko spremenijo sklepe in preprečijo referendum, s tem tudi stroške. Dost je 1 sklep: Ne dovolimo .....
9.12.2016–1 (2) (3)Ocenišolnik 
Kaj bo res referendum stal 40 tisoč EUR ? Zakaj nebi za ta denar šli rešit problem šolskih stavb ? Na koncu bo itak država naredila po svoje,če pride do večjega navala beguncev ! Ljudje božji,40 tisoč EUR za nič.
10.12.2016 4 (6) (2)OceniC2 
ne nabijaj. Lepo ti je gor napisano: Županja in vi v koaliciji referendum lahko preprečite, sprejmite sklep da NE DOVOLITE nobenega migrantskega centra in to je to.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava