Največ prometa s Krko

9.12.2016 | 09:20

Foto: B. B., arhiv

Foto: B. B., arhiv

Ljubljana - Ljubljanska borza je na včerajšnji slovesnosti prvič podelila nagrade najboljšim borznim družbam in članom.

Novomeška Krka je nagrado dobila v kategoriji delnica prve kotacije z najvišjim prometom. V zadnjem letu je bilo po podatkih Ljubljanske borze z njo opravljeno 110 milijonov evrov prometa, kar je skoraj še enkrat več od druge najprometnejše delnice Petrola (57 milijonov). Je pa v minulem letu tečaj Krke padel za 15 odst., medtem ko se je vrednost delnic Petrola prve izdaje povečala za četrtino.

Delnica prve kotacije z največjim porastom tečaja je sicer Intereuropa, v opazovanem obdobju se je vrednost delnice praktično podvojila (96 odst. rast), delnica z najvišjim porastom prometa pa Petrol, ki je osvojil tudi naziv delnica leta prve kotacije.

Delnica leta standardne kotacije je postala družba Unior, delnica leta vstopne kotacije pa Cinkarna Celje.

V ožji izbor za delnico leta v standardni kotaciji so se sicer uvrstile tudi Terme Čatež (135.000 evrov letnega prometa in 23 odst. rast vrednosti delnice)

Za člana leta je Ljubljanska borza razglasila Alto Invest.

Borza je nagrade podelila na prednovoletnem sprejemu uprav udeležencev slovenskega finančnega trga. "Uspehi na slovenskem trgu kapitala so odvisni ravno od uspeha borznih družb in članov, njihovega ugleda in dejavnosti za promocijo," so poudarili na borzi. Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec je ob tem izpostavil, da podelitev nagrad sovpada z uradno priključitvijo Ljubljanske borze regionalni platformi za trgovanje z vrednostnimi papirji SEE Link.

"Od sedaj bo tako omogočeno trgovanje s celotno regijo preko ene enotne platforme," je poudaril Ipavec. Prepričan je, da trenutni vzpodbudni rezultati napovedujejo uspešno poslovanje tudi v prihodnje.

Tudi član uprave Petrola Igor Stebernak je ocenil, da se je splošno makroekonomsko stanje izboljšalo, pa tudi trg kaže nekoliko več živahnosti. Kot je dejal, gre razlog za to sicer med drugim pripisati ukinjanju registrskih računov pri KDD, vendar so tudi tujci precej zainteresirani za nakup delnic na slovenskem trgu. Petrol je v zadnjem letu v še boljše odnose z investitorji vložil veliko, zato je nagrada zanje spodbuda in zaveza k nadaljevanju uspešnega dela, je še dejal Stebernak.

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava