gospodarstvo

FOTO: Z novimi prostori Preis med največje

9.12.2016 | 19:00 | B. Blaić

  Otvoritveni trak sta v družbi direktorja Petra Milloniga in tehničnega direktorja, ki je v Sevnico malo po nastopu novega direktorja prišel iz hrvaškega Končarja, prerezala lastnika skupine Preis Peter Jägersberger (levo) in njegov nečak Kurt Jägersberger jr. (ob njem). (Foto: B. B.)

  Otvoritveni trak sta v družbi direktorja Petra Milloniga in tehničnega direktorja, ki je v Sevnico malo po nastopu novega direktorja prišel iz hrvaškega Končarja, prerezala lastnika skupine Preis Peter Jägersberger (levo) in njegov nečak Kurt Jägersberger jr. (ob njem). (Foto: B. B.)

Glavni progam sevniškega Preisa so ogromna varjena jeklena ohišja za elektro transformatorje. (Foto: B. B.)

Glavni progam sevniškega Preisa so ogromna varjena jeklena ohišja za elektro transformatorje. (Foto: B. B.)

Peter Jägersberger in Peter Millonig (Foto: B. B.)

Peter Jägersberger in Peter Millonig (Foto: B. B.)

Sevnica - Sevniški proizvajalec jeklenih konstrukcij Preis je danes svečano odprl nove proizvodne prostore v izmeri 1.600 m2. To je prva od treh načrtovanih naložb v obdobju med letoma 2016 in 2018 v skupni vrednosti približno 7 milijonov evrov, kar je sploh največ v zgodovini podjetja.

Preis Sevnica posluje v tuji lasti od leta 1996, ko je družina Jägersberger iz Pernitza, mesta v bližini Dunaja, na pogorišču sevniške kovinarske industrije oživila obrat za izdelavo ohišij velikih energetskih transformatorjev, ki še danes ostajajo njihov vodilni program.

»Danes smo v odlični kondiciji. Imamo 270 ljudi, ki delajo na tej lokaciji, naši kupci so eminentne svetovne firme: Siemens, ABB, CG, pa tudi slovenska Kolektor Etra. Program je zelo zahteven, takih proizvajalcev ni veliko, mi pa smo se skozi leta uveljavili kot strateški dobavitelji ohišij energetskih transformatorjev in transformatorjev za tirna vozila,« pravi direktor Peter Millonig, ki Preis Sevnica vodi od leta 2013.

Ko so Avstrijci pred 20 leti prevzeli sevniški program, je imel ta 50 ton letne proizvodnje, danes pa se približujejo 4.000 tonam. S pravkar odprto pridobitvijo bodo proizvodnjo lahko dvignili na 5.000 ton, ko bo celotna investicija končana pa na 6.000 ton letno.

»Za povečevanje proizvodnje smo nove prostore res nujno potrebovali,« pravi direktor Millonig. Pod njegovim vodstvom je podjetje res hitro raslo. V štirih letih so se proizvodnja in prihodki družbe - ti bodo letos znašali okoli 17 milijonov evrov - povečali za približno 40 odst.  S širitvijo kapacitet in proizvodnje načrtujejo v prihodnjih nekaj letih povečati tudi število zaposlenih, in sicer za 40 do 50, mogoče celo več. Trenutno je v Preisu okoli 160 redno zaposlenih, sodelujejo pa tudi s kakimi 100 najemnimi delavci.

Največji v Evropi

Novo pridobitev sestavljata dva prostora, od katerih je manjši namenjen pripravi, večji pa izdelavi velikih kotlov, ki dosegajo skupno maso tudi do 70 ton. Nova hala je opremljena s 50-tonskim žerjavom, po velikosti in višini, s tem pa tudi po zmogljivosti, pa se lahko kosa z največjimi evropskimi konkurenti. »Zdaj lahko delamo najtežje kotle, kar jih pozna industrija v svetovnem merilu,« pravi direktor.  

Za drugo leto Preis Sevnica načrtuje novo poslovno stavbo v velikosti 800 m2, kar bo pridobitev predvsem za tehnologe, kontrolorje in upravo, v njej pa bo tudi nekaj konferenčnih sob za kupce, v tretjem naložbenem letu pa nameravajo posodobiti še linijo za izdelavo transformatorskih ohišij za lokomotive, kar je poleg velikih kotlov njihov drugi najpomembnejši program.

Intervju s Petrom Millonigom, koroškim Slovencem, menedžerjem z več kot 30-letnimi izkušnjami in enim prvih slovenskih diplomatov preberite v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Skupina Preis danes v treh proizvodnih družbah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter na sedežu v Avstriji zaposluje dobrih 500 ljudi, skupaj z agencijskimi delavci pa jih je kakih 600. Družbo Preis je kot podjetje za izdelavo elekto komponent v Avstriji leta 1970 ustanovil Kurt Jägersberger st., leta 1991 pa je to družinsko podjetje kupilo livarno v Čakovcu na Hrvaškem (Ferro Preis). Sevniško tovarno, ki je bila ustanovljena že leta 1962, so prevzeli 1996, od takrat je doživela že nekaj posodobitev in širitev, danes pa ima tudi vlogo kompetenčnega centra za Preis Usora, tovarno s sorodnim programom, ki jo je Preis pred dvema letoma odprl v bližini Doboja v Bosni.

‹ nazaj

Galerija (20)

preis 01
preis 02 peter jaegersberger
preis 03
preis 04
preis 05
preis 06
preis 07
preis 08
preis 09
preis 10
preis 11
preis 12
preis 13
preis 14
preis 15
preis 16
preis 17
preis 18
preis 19
preis 20

Komentarji (6)

13.12.2016Ocenisevničan 
Zanimivo, da na otvoritev ni prišel župan? Ga že ne zanima firma, ki ustvarja dodano vrednost! Morda mu je večji interes odpiranje trgovin!
14.12.2016OceniSonček 
Zakaj pa bi moral biti zraven župan? Samo zaradi fotografiranja? Sorry, delavci si bolj zaslužijo pozornost.
14.12.2016Ocenijolo 
župan da vse na komunalo,ostale firme ga ne zanimajo,mogoče ga pa tam čaka stolček,ko ne bo več župan
15.12.2016Oceniobcan 
Ja komunala naj bi vzrdrzevali tudi obcinske ceste ,ce jih kod navadni obcan opozoris na neociscene mulde ,odrte bankine po jesenskem dezevju ne reagirajo jim pisal podrobno kje je treba ocistit popravit -nasipat bankino vreme lepo brez dezja-snega nihce se ne zgane ali se kar naprej praznujejo-zato leto zaklucili z delom ????,mogoce bo bolse ce bo zupan prevzel Komunalo ???
15.12.2016Ocenibralec 
No, župan je bil tam, a enkrat za spremembo ne v prvem planu.
15.12.2016 1 (1) (0)Oceniposavc 
Firma, ki ima takega direktorja, ne more propast. Zelo dobro je nekoč vodil Duropack.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava