dolenjska

Se res dela tako nestrokovno in slabo?

10.12.2016 | 13:30 | M. Ž.

Taka je bila videti cesta v Velikem Riglju septembra letos.

Taka je bila videti cesta v Velikem Riglju septembra letos.

Veliki Rigelj - Veliki Rigelj je že nekaj časa gradbišče. Tam občina Dolenjske Toplice gradi vodovod, ki je del obsežnega projekta suhokranjskega vodovoda. Vaščani, ki se nove pridobitve seveda veselijo, pa opozarjajo na po njihovem mnenju nestrokovne posege v cesto, pod katero gre omenjeni vodovod.

Pravijo, da se dela slabo, da je neprimerna in neenakomerna višina tampona, da navoženega materiala ne utrdijo, zato se zelo različno poseda in vdira, ob vsakem nalivu pa je bila cesta močno zdrta, da so se na cesti pojavile luknje, tudi tako velike, da so nasedli avtomobili, prav tako niso bile urejene bankine. »Izvajalec je zelo slabo skrbel za vzdrževanje, slabo so bile tudi označene zapore ceste,« so dejali in dodali, da so začeli delati pred dobrim letom, pa še vedno ni končano. »Obljubljeno je bilo, da bomo asfalt dobili avgusta, nato sredi oktobra, zdaj pa je že december. Sicer se zdaj pripravlja za asfalt, a se bojimo, da se bo zaradi slabo pripravljenega tampona ta hitro poškodoval in da bo čez nekaj let znova potrebno popravljati. Bojimo se, da bo podobno tudi v nadaljevanju proti Griču in naprej proti Podturnu,« pravijo.

Zato se sprašujejo, zakaj ni bilo pravega nadzora, saj je nedopustno, da se dela tako, pa tudi: ali se kaj skriva za tem? Razočarani so nad odnosom župana Jožeta Muhiča in podjetja, ki dela. Dodali so, da so večkrat v zadnjem času skušali govoriti z županom o vsem tem, a niso bili uspešni.

Na občini Dolenjske Toplice so pojasnili, da je območje Velikega Riglja eno težjih območij, kar zadeva ureditev vodovoda, saj gre za strme, ozke ter delno v kamnu in laporju načrtovane trase, poseljenost pa je izjemno gosta. »Tampon oz. spodnji ustroj pred asfaltiranjem se tako pripravlja v težkih razmerah, izvajalca pri tem ovira vreme, dodatno pa še strme ceste, saj gre za vinogradniško območje. Zato so seveda ob vsakem malo močnejšem dežju ceste zdrte, zaradi precejšnjih dolžin odsekov pa je tudi vzpostavljanje v prejšnje stanje precej zamudno. Izvajalec mora pred polaganjem asfalta zagotoviti ustrezno podlago, kar ugotavlja nadzornik s pregledom odseka in meritvami, ki se vpišejo v gradbeno knjigo,« je povedal direktor občinske uprave Rado Javornik in dodal, da so krajani dali pobude za ureditev tudi nekaterih opornih zidov in škarp, občina pa je prisluhnila tudi predlogom, da se zagotovi širino ceste, ustrezno za dostop intervencijskih vozil.

»Župan je imenoval tudi gradbeni odbor, ki opozarja na boljše rešitve, kar zadeva traso in umeščanje potrebnih elementov odvodnjavanja, opornih zidov, škarp in podobnega, ter pomaga tudi pri komunikaciji s prebivalci na tem območju. Prek odbora občina tudi veliko lažje izvaja investicijo, pa tudi sodelovanje z občani v skupnem interesu je boljše,« je povedal Javornik in nadaljeval, da je župan sicer stalno na razpolago, poleg tega pa občinska uprava poleg samega nadzornika redno spremlja in aktivno sodeluje pri izvajanju del. »Menimo, da je komunikacija primerna, cilji pa jasni in v izvajanju,« je dodal.

Kako trenutno potekajo dela in ali namerava občina uvesti dodatni nadzor, kar si želijo tamkajšnji prebivalci, pa podrobneje poročamo v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (1)

10.12.2016–1 (0) (1)OceniBralec 
Ljudje moji, res težite , a ne morete malo počakati, vsaj malo potrpeti.Kmalu boste dobili vodo, pa tako nergate in tratite papir ter čas novinarjev..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava