kultura

Novomeški Big band že prvič polno in globoko

14.12.2016 | 08:40 | I. Vidmar

Irena Yebuah Tiran se je tokrat iz operne prelevila v izvrstno pevko jazza. Njen nastop je bil nedvomno vrhunec večera. (Foto: I. Vidmar)

Irena Yebuah Tiran se je tokrat iz operne prelevila v izvrstno pevko jazza. Njen nastop je bil nedvomno vrhunec večera. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Sinoči se je v Kulturnem centru Janeza Trdine na svojem prvem celovečernem koncertu predstavil Big band Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. Orkester vodi eden izmed najboljših slovenskih jazz glasbenikov in mednarodno priznani saksofonist Jaka Kopač, ki na novomeški glasbeni šoli tudi poučuje.

Big band je Jaka Kopač začel sestavljati pred dobrim letom, vanj pa je vključil tako učence, ki imajo smisel za improvizacijo, kot tudi nekatere profesorje. Orkester se je prvič na kratko predstavil letos aprila v sklopu programa proslave sedemdesetletnice novomeške glasbene šole, sinočnji koncert pa je bil prvi samostojni in celovečerni.

Za to priložnost so naštudirali deset prepoznavnih skladb, ki jih ima v ušesu tako občinstvo kot tudi mladi glasbeniki - med njimi Millerjevo In the Mood, Privškovo Nad mestom se dani, Newleyevo Feeling Good in Schifrinovo Mission Impossible. Tako kot večina glasbenikov z izjemo pozavnistov, ki si jih je Jaka Kopač "izposodil" pri Big bandu Krško, so bile tudi pevke domače, novomeške - izjemna mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, ki smo jo mnogi prvič slišali peti jazz, njena sestra Leticia Slapnik Yebuah, Ana Čop in Larisa Gregorc.

Nemajhno presenečenje so s solo vložki pripravili tudi mlajši člani orkestra saksofonisti Rado Kompan, Lan Zirkelbach in Filip Derganc ter trobentač Žan Vranetič. Big band je zvenel dobro, polno in globoko in le upamo lahko, da Jake Kopača glasbena pot ne bo prav kmalu odpeljala iz Novega mesta. Sam pravi, da zaenkrat nima v načrtu oditi, a prihodnost lahko prinese marsikaj.

‹ nazaj

Galerija (18)

Big band NM - 001
Big band NM - 002
Big band NM - 003
Big band NM - 004
Big band NM - 005
Big band NM - 006
Big band NM - 007
Big band NM - 008
Big band NM - 009
Big band NM - 010
Big band NM - 011
Big band NM - 012
Big band NM - 013
Big band NM - 014
Big band NM - 015
Big band NM - 016
Big band NM - 017
Big band NM - 018

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava