dolenjska

V Šentjerneju kmalu 130 novih delovnih mest

14.1.2017 | 10:05 | L. Markelj

Šentjernejski občinski svetniki. (Foto: L. M.)

Šentjernejski občinski svetniki. (Foto: L. M.)

Šentjernej - Občinski svetniki so na zadnji seji po hitrem postopku obravnavali in sprejeli predlog obvezne razlage Odloka o zazidalnem načrtu industrijsko storitvene cone Sejmišče, ki ga je občina sprejela leta 2005 in nato dvakrat dopolnila. V območju, ki je veliko 4,8 hektara in je razdeljeno na štiri ureditvene enote, se nameravata v del, namenjen proizvodnim, skladiščnim in poslovnim dejavnostim, preseliti oz. širiti dva investitorja: domači Eltas, proizvodnja membranskih tipkovnic, ter Caviar Biosistemi d.o.o., ki ima ravno tako sedež v Šentjerneju.

Kot je povedal župan Radko Luzar, je bil sprejem obvezne razlage odloka obema investitorjema, ki sta zemljišče kupila od Župnijskega urada Šentjernej, občina pa mora urediti infrastrukturo, nujen za pridobitev gradbenega dovoljenja. Eltas sedaj domuje v odkupljenih prostorih podjetja Arex in se želi preseliti ter imeti možnost širitve dejavnosti, na novo pa se načrtuje proizvodni objekt za predelavo rib Caviar Biosistemi. Svetniki, ki sicer podpirajo gospodarski razvoj občine in prihod novih investitorjev ter posledično nova delovna mesta, so bili malce skeptični le do Caviarja.

Kot je povedal predsednik Komisije za okolje in prostor Albert Pavlič, ne želijo, da bi se morda z njim ponovila zgodba Cerod 2 oz. problemi s smradom, na kar marsikdo pomisli ob predelavi rib. »Smo za investicije, treba je le pravočasno zaščititi občane, izvedeti prednosti in slabosti tega projekta, ter od investitorja dobiti zagotovila, da bo ta dejavnost potekala v redu,« je menil Pavlič. Peter Cvelbar varovalko vidi v tem, da je občina stranka v postopku za pridobitev gradbenega dovoljenja, podobno pa meni tudi Janez Selak, ki je spomnil na okoljevarstveno dovoljenje, ki je potrebno za gradbeno dovoljenje, in bo garant, da bo dejavnost okolju neškodljiva.

Za šentjernejsko dolino bosta investiciji veliki pridobitvi. Kot pravi direktor občinske uprave Samo Hudoklin, po navedbah investitorjev naj bi bilo v Caviarju 80 novih delovnih mest, v primeru Eltas pa 50, "kar bi za Šentjernej veliko pomenilo. Podjetji sta trenutno v fazi pridobivanja projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje."

‹ nazaj

Komentarji (14)

15.1.2017OceniLjubitelj rib 
Evo, tako bo izgledala tovarna v Rusiji. https://www.youtube.com/watch?v=5YryBBNUBWg
15.1.2017OceniUrbanc 
http://caviar.bio/en/
15.1.2017OceniUrbanc 
www.eltas.si
15.1.2017Oceniščuka 
spet en nateg, kot v prejšnjem mandatu?????
15.1.2017Oceniđoni 
naš črnomelj medtem spi,spi,spi,z županjo ni absolutno popolnoma nič od nič
18.1.2017 4 (4) (0)OceniNace 
A novomeškega župane ne boste pohvalili, da je na občinski upravi zaposlil dodatno več kot 10 prijatlov, pa še več kot 10 v občinskih podjetjih?
18.1.2017OceniJež 
@ Ljubitelj rib - na navededem naslovu si je mogoče ogledati le idejno, virtualno zasnovo nekega objekta i ne delujoče tovarne za predelavo rib ali ribjih iker! Take, virtualne predstavitve pa lahko spaca že vsaj osnovnošolček ;-))!Kako in kaj bo treba pobarat slovenskega družbenika, g. Kralja
18.1.2017Ocenidolenjec123 
@jež - tej idejni zasnovi sem se tudi jaz smejal, diši tudi meni na kaj drugega kot ribe. Nisem poznavalec, ampak intuicija mi pravi, da je za tem Kralj, ki je modroval tudi o nekem letališču v Šentjerneju. Tukaj se gre za pomanjkanje realnosti, za nek sindrom Marije Antoniete, da so narod pač neki primati, potem pa imaš visoko družbo v Rotary, Lions mucke,... Vidimo kakšne so teževe v Revozu, kjer režimski mediji branijo lik in delo Revoza, kot da se gre za Tita,...
18.1.2017 1 (1) (0)Oceniopazovalec 
re: nace pri tolikšnem proračunu kot ga ima mestna občina NM sam za 1% dvignejo stavbno zemljišče pa jih zaposlijo vsaj 100 ča bi bila Kramarjeva bi bilo bistveno drugače marsikaj bi bilo rešeno k zdej ne bo nikoli.
12.9.2017OceniVseved 
V Delu naj bi pisalo, da se je nekdo pritožil na sklep ARSO za caviar. A kdo ve ??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava