posavje

Vlada peticije ne želi niti komentirati

20.1.2017 | 15:00 | B. B.

Krški romski svetnik Moran Jurkovič, sicer tudi sam eden od prebivalcev nelegalnega zaselka Loke, je peticijo proti OPPN Gmajna 3 lani predal krškemu županu Miranu Stanku, včeraj pa jo je obravnavala še vlada, ki pa v spor noče posegati. (Foto: B. B., arhiv DL)

Krški romski svetnik Moran Jurkovič, sicer tudi sam eden od prebivalcev nelegalnega zaselka Loke, je peticijo proti OPPN Gmajna 3 lani predal krškemu županu Miranu Stanku, včeraj pa jo je obravnavala še vlada, ki pa v spor noče posegati. (Foto: B. B., arhiv DL)

Ljubljana, Krško - Vlada je včeraj uradno odgovorila na lansko peticijo društva Amnesty International Slovenije (AI), v kateri je 800 podpisnikov nasprotovalo sprejemu občinskega podrobnega prostorskega načrta Gmajna 3, ki na območju zaselka Loke dovoljuje gradnjo nove stanovanjske soseske, čeprav del zemljišč, predvidenih za pozidavo, že zaseda osem romskih družin.

Vlada je v odgovoru zapisala, da nima dovolj trdne podlage, da bi posegala v pristojnosti samouprave lokalne skupnosti, poleg tega pa je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da so zoper Občino Krško vložena pravna sredstva. AI je namreč marca lani na ustavno sodišče podal pobudo za presojo zakonitosti OPN in OPPN  Gmajna 3, julija lani pa je bila na okrožno sodišče v Krškem vložena še tožba za priznanje lastninske pravice na podlagi priposestvovanja.

Ker ti sodni postopki še niso zaključeni, bi lahko dejanja ali izjave vlade štela za poseganje v delo sodne veje oblasti, pravijo na vladi. Dodajajo, da se zavedajo pomembnosti dialoga na vseh ravneh, zato bo vlada v okviru novega nacionalnega programa ukrepov za Rome napore usmerila predvsem v krepitev tega dialoga.

Na odgovor, ki ga je pripravil urad za narodnosti, se je za STA danes odzval krški župan Miran Stanko, ki meni da vlada pri urejanju romskih naselij prelaga odgovornost na občino. Dejal je, da omenjeni projekt po letu od sprejetja občinskega odloka še vedno stoji in da še vedno velja varovalka, ki so jo vnesli tudi v OPPN, da mora ob morebitno gradnjo investitor poskrbeti za preselitev Romov.

Hkrati je opozoril, da so Romi enakopravni državljani, ki bi morali zase in za lastno legalno bivanje poskrbeti sami, razen, ko bi bili socialno ogroženi, kar pa da v Lokah živeči Romi niso.

Dodal je, da so se v reševanje omenjenega vprašanja vmešali tudi "prišepetovalci, ki želijo uresničiti lastna stremljenja", ter da občina na določene zahteve o tem, da naj poskrbi za kakšno nadomestno hišo, ne more pristati.

‹ nazaj

Komentarji (1)

21.1.2017 1 (1) (0)OceniAds 
Amnesty, ljubijo rome bolj kakor slovence !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava