dolenjska

Marca prve arheološke raziskave na Glavnem trgu

15.2.2017 | 13:30 | M. Martinović

Arheologi bodo po kosih pregledali mestno središče, delno bo s tem spremenjen tudi prometni režim skozi center mesta. (Foto: M. M.)

Arheologi bodo po kosih pregledali mestno središče, delno bo s tem spremenjen tudi prometni režim skozi center mesta. (Foto: M. M.)

Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. (Foto: M. M.)

Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Pred jutrišnjo občinsko sejo, na kateri bodo med drugim v prvi obravnavi  sprejemali tudi proračun MO Novo mesto za leto 2018, je župan Gregor Macedoni na današnjem srečanju z novinarji predstavil nekaj večjih aktualnih projektov.

Kot je znano, si v okviru trajnostne urbane strategije (TUS) novomeška občina obeta skoraj deset milijonov kohezijskih sredstev, v tej luči je pripravljen tudi občinski proračun za prihodnje leto. TUS sedaj vsebuje tudi izvedbeni načrt oz. prioritetni seznam projektov, predstavili so ga tudi na ponedeljkovi javni razpravi v KCJT in med drugim vsebuje ureditev mestnega jedra (Glavni trg in Rozmanova ulica), novogradnjo vrtca v Bršljinu, energetske sanacije javnih objektov v občinski lasti, nekaj novih brvi in kolesarskih poti itd. »Projektiranje prenove Glavnega trga gre h koncu, z vsemi upravljavci vodov, od Elektra do Telekoma idr., smo se po trdih pogajanjih dogovorili, da bodo vse svoje napeljave brez dodatnih stroškov za občino speljali skozi glavni kolektor na Glavnem trgu. V začetku marca se bodo začele arheološke raziskave, ki vključujejo okoli štirideset sondaž in naj bi potekale nekaj tednov, v tem času bomo sproti prilagajali tudi ureditev prometa skozi trg, po končanih sondažah pa ga ne nameravamo vrniti v prvotno stanje, gre za neke vrste začetek priprave na gradbena dela,« je o največjem projektu dejal Macedoni. Po njegovih ocenah bi se sama gradnja v središču mesta začela predvidoma septembra letos, do takrat pa mislijo urediti tudi novi zavijalni pas na Kandijski cesti za lažji dostop do tamkajšnjega makadam parkirišča.

O bršljinskem vrtcu, Cerodu, HI...

O novem bršljinskem vrtcu je župan danes povedal, da v kratkem pričakujejo gradbeno dovoljenje, tako da ga nameravajo zgraditi do poletja letos, do takrat pa štirje oddelki še vedno najemniško obratujejo v prostorih nekdanjega Novoteksa.

Občina pričakuje tudi skorajšnje končanje postopkov razlastitev zasebnikov pri dveh projektih, brvi v Ločni in prenovi Šmihelske ceste, včeraj pa so ponovili javni razpis za izvajalca del na Straški cesti. O vsem tem smo izdatneje že poročali v tiskanih izdajah Dolenjskega lista, prav tako o načrtovani širitvi Westrove ulice.

Glede Ceroda je Macedoni danes povedal, da občine partnerice še vedno iščejo rešitev za lasten obrat mehanske in biološke obdelave odpadkov, a se zadeve na skoraj mesečni ravni tudi zaradi raznih vladnih predlogov spreminjajo. »Prvotno načrtovani MBO je bil ocenjen na 30 milijonov, sedaj smo to racionalizirali in prispeli do šestmilijonske naložbe, pri kateri bi za mehanski del obdelave odpadkov poiskali zasebnega partnerja, ki bi sodeloval že pri investiciji in v nadaljevanju skrbel za zadostno količino odpadkov, da bo njegovo obratovanje rentabilno. Po teh zadnjih zamislih bi morale občine prispevati okoli štiri milijone, od tega MO Novo mesto okoli 1,7 milijona evrov,« je dodal župan.

Glede hidravličnih izboljšav je omenil, da so se ob izgradnji vodarne Jezero pokazale potrebe po večjem bazenu, tako da so podpisali aneks za izvedbo nujnij nepredvidenih del in s tem podaljšali rok do 20. maja 2017, kljub navedenemu pa obe vodarni nemoteno delujeta od septembra lani, ko se je zaključilo pogosto prekuhavanje pitne vode. Sedaj je projekt v drugi fazi, ki vključuje izgradnjo številnih novih vodohranov ter obnovo in izgradnjo cevovodnega omrežja, dela pa so v tem mesecu stekla tudi v ostalih dolenjskih občinah partnericah.

‹ nazaj

Komentarji (36)

15.2.2017 4 (4) (0)OceniMarko 
Projekti so že zdavnaj pripravljeni. In namesto denarja za nove in nove študije in svetovanja bi že zdavnaj lahko začeli delati.
15.2.2017 4 (4) (0)Oceniobčan 
Zakaj pa nebi takoj po sondažah začeli z gradnjo in bo Glavni trg ostal prekopan za nekaj mesecev. A zato da se bo še tistih nekaj trgovinic preselilo iz Glavnega trga?
16.2.2017—   (1) (1)OceniPodgurc iz mejsta 
Djta vidva nehta nabijat. Gregi je tabulš pobc u naš far podgurje je moje mejstu.Sm mu dau glas pa še enkrat bom da bo ja crknlu du amena tu mejstu:) hahahahahahhahahahahahhahah
16.2.2017OceniPodgurc iz mejsta 
bul blesauga mejsta pa dalč na okrog ne
16.2.2017 1 (1) (0)OceniPodgurc iz mejsta 
Gregi je taprau pubc. bulšga nejsmo še mel du zdj nikdar
16.2.2017OceniJan 
Ve kdo kje naj bi gradili te nove brvi čez Krko?
16.2.2017 4 (4) (0)Ocenijavno zasebno partnerstvo 
"pri kateri bi za mehanski del obdelave odpadkov poiskali zasebnega partnerja, ki bi sodeloval že pri investiciji" Javno zasebno partnerstvo v primerih monopolnih dejavnosti (kot je obdelava odpadkov) ni primerno, saj smo občani primorani plačevati položnice za obdelavo (nimamo izbire), posledično se v ceno vračuna tudi premija (dobiček) za zasebnega partnerja. Ker smo občani primorani plačevati ceno, seveda ne moremo vplivati, posledično zasebni partner ne nosi nobenega tveganja (npr. če bi se lahko občani odločali, kje se bodo naše smeti obdelovale). In v teh primerih zasebni partnerji ne storijo nič drugega kot, da gredo na banko, se dogovorijo napr. za 2% obrestno mero za znesek investicije, občini pa bodo zaračunali ta 2% + 20% premije - seveda smo plačniki vsega občani. Župan Gregor se bo lahko pohvalil kaj je naredil, mi pa mu bomo še ploskali. Skratka absurd brez meja!
16.2.2017 4 (4) (0)Ocenijavno zasebno partnerstvo 
Identična zgodba je tudi pri energetski sanaciji javnih zgradb, ki jo bo izvedel Petrol. Zakaj pa ne dobijo zasebnega partnerja za izgradnjo parkirne hiše. Ker ni interesa zasebnih partnerjev, ker vedo, da obstaja tveganje, da občani parkirne hiše ne bomo uporabljali (ali predraga, ali drugi razlogi) in jih seveda take investicije ne zanimajo, ker lahko prinašajo izgube. Seveda pa je njihov interes tam kjer je dobiček zagotovljen.
16.2.2017 1 (1) (0)OceniPodgurc iz mejsta 
javni partner tu je use sranje ne.vsi vse veste noben nč ne nardi...podgurje talk:)) kaj brundate ko pa ne znate nč zaustavt al pa sprement. edini tisti pubeci u sokolskem domi so nekaj vredni u nov mesjt edini ki so se res uprli in dosegli usi ostali ku brundate in pametujete niste vredni pu pi. mrzle vode.tihu bodte raj pa pejte ploskat pred rotouž našmi Gregit dokler še lahku hodte po trgi hahahahahahhahahahaha
16.2.2017 4 (6) (2)Oceninovomeščan 
podgurski, mal mnj tezelene šmarnce, da k seb prideš in ne dejlaš še naprej idiota iz sebe. Do takrat pa tipkovnco pust pr mir. Bu šlu ?!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava