dolenjska

Proračun sprejeli, pot do novega vrtca je odprta

18.2.2017 | 10:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Na seji je tokrat bilo 14 od 18 svetnikov, ostali so se opravičili.

Na seji je tokrat bilo 14 od 18 svetnikov, ostali so se opravičili.

Šentjernej - Včeraj se je nadaljevala 25. januarja prekinjena seja Občinskega sveta in krajši razpravi so svetniki z večino glasov (11 za, 3 proti) po vseh zapletih le sprejeli proračun za leto 2017.

Ana Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica, je zadovoljna, da je s sprejetim proračunom mogoča gradnja novega vrtca.

Ana Srpčič, ravnateljica Vrtca Čebelica, je zadovoljna, da je s sprejetim proračunom mogoča gradnja novega vrtca.

Župan Radko Luzar je zadovoljen, saj kot pravi, je sedaj konec financiranja občine po dvanajstinah, možno se bo prijavljati na razpise, predvsem pa imajo zeleno luč za nadaljevanje postopkov za pripravo finančnega načrta izgradnje novega vrtca v Šentjerneju. Brez sprejetega proračuna bi ta projekt, za katerega so dobili nepovratna sredstva Eko sklada Slovenije, verjetno padel v vodo. Zadovoljna je tudi ravnateljica Vrtca Čebelica Ana Srpčič, ki se je skupaj z člani Sveta Zavoda udeležila občinske seje.

Proti proračunu je glasovala romska svetnica Darka Brajdič ter dva od petih podpisnikov zahteve za nedavno izredno sejo občinskega sveta. Igor Kalin (SMC) je povedal, da si je pridobil pravno mnenje aktivne zakonodaje, po katerem mora župan, če prvotni predlog proračuna ni bil sprejet, pripraviti novega, vsebinsko drugačnega, kar pa se v Šentjerneju ni zgodilo. »To je resna kršitev, podpora proračunu bo gotovo visoka, sam pa ne morem sodelovati v nasprotju z aktivno zakonodajo,« je dejal in poudaril, da absolutno ni proti gradnji novega vrtca, saj si je v prejšnjih mandatih, ko je bil tudi podžupan, sam aktivno prizadeval zanj. Tudi Viktorija Rangus (SDS) je v obrazložitvi glasu ponovila dosedanje mnenje, »da smo pri sprejemu proračunu dolžni spoštovati zakonodajo ter 101. člen poslovnika.«

Tudi člani Sveta zavoda Vrtca Čebelica so prišli na sejo.

Tudi člani Sveta zavoda Vrtca Čebelica so prišli na sejo.

Janez Selak in Franc Šinkovec iz Liste Skupaj za prihodnost sta povedala, da podpirata sprejetje proračuna, da se začne gradnja težko pričakovanega in prepotrebnega vrtca. »Občinski svet je izglasoval dve prioriteti - vrtec in most v Mršeči vasi, a če smo za vrtec dobili sredstva, je prav, da jih izkoristimo in naredimo korak naprej,« je menil Šinkovec.

Tudi Jože Simončič (SLS) je podprl proračun, čeprav je dejal, da z njim ni najbolj zadovoljen. »A vidim napredek v proračunu, podporo so dobile zadeve, za katere smo si prizadevali. Res je, potrebujemo vrtec in most, a prednost ima vrtec, ker je zanj pridobljen denar,« je dejal in dodal, da je do proceduralnih zadev vedno kritičen in vseskozi opozarja na nepravilnosti. »Dajmo delovati zakonito, vedno, ne pa delati razlike, če gre za naše ali vaše. Hinavščina mi gre na živce,« je dejal.

ŽUPANOVA IZJAVA ZA JAVNOST

Župan Radko Luzar se zahvaljuje svetnikom za podporo proračunu.

Župan Radko Luzar se zahvaljuje svetnikom za podporo proračunu.

Župan Radko Luzar se je odzval na izjave nekaterih svetnikov v medijih v zadnjih dneh v zvezi s sprejemanjem proračuna in jih označil za neresnične.

Župan zavrača neutemeljene očitke svetnice Viktorije Rangus o nezakoniti pripravi predloga proračuna za leto 2017, »saj je bilo gradivo pripravljeno v skladu z navodili Ministrstva za finance, to je Proračunskim priročnikom za pripravo proračunov občin za leti 2017 in 2018 in na podlagi zakonskih in podzakonskih predpisov. Vsebuje vse sestavne dele, ki jih zakonodaja predpisuje.

Prav tako je neresnična navedba, da bi v predlogu proračuna lahko zagotovili denar za most v Mršeči vasi iz manj pomembnih proračunskih postavk, med navedenimi je bilo omenjeno sredstva za nakup zemljišč za projekt Širitev proizvodno storitvene cone Šentjernej – sever, za kar pa občina nima planiranih sredstev v predlogu proračuna 2017, saj bodo za nakup poskrbeli investitorji sami.«

Ne strinja se tudi z objavo v medijih, da je razpadla nekoč trdna županova koalicija. »Na volitvah za župana sem kandidiral kot nestrankarski kandidat in nisem oblikoval svoje koalicije. Politične in strankarske spletke me niso in me tudi v bodoče ne bodo. Namen mojega županovanja je uspešno voditi občino in izpeljati dobre projekte v dobrobit občank in občanov,« pravi Radko Luzar.

Vrsto pravnega akta, njegove pravne posledice in nenazadnje zakonitost oziroma nezakonitost ne opredeljuje poimenovanje pravnega akta v naslovu, ampak njegova vsebina, ki pa je vezana na zakonske določbe. Vsebina predloga proračuna, ki je bila dana Občinskim svetnikom Občine Šentjernej na glasovanje na nadaljevanju redne seje dne 17.2.2017, je bila pripravljena v skladu s trenutno veljavno zakonodajo. Tako zatrjuje višji svetovalec za pravne zadeve na občini Rajko Grimšič (obrazložitev si preberite v priponki).

O NOVEM VRTCU

Dejan Jerele in Samo Hudoklin

Dejan Jerele in Samo Hudoklin

Po sprejetju proračuna so se svetniki seznanili z namero občine za pričetek postopka izgradnje prve in druge faze novega vrtca v Šentjerneju s predvideno finančno konstrukcijo. O tem sta spregovorila direktor občinske uprave Samo Hudoklin ter projektant Esplanade iz Šentruperta Dejan Jerele. Svetniki pa so tudi dali soglasje in pooblastili občinsko upravo, da pristopi k nadaljevanju vseh potrebnih aktivnosti za izpeljavo projekta - potrebno bo reprogramiranje obstoječih kreditov, saj je predvideno novo zadolževanje - Eko sklad nudi ugoden, brezobrestni kredit - pa priprava rebalansa proračuna, razpis itd. Računajo, da bi izvajalec del bil lahko izbran do konca maja, če ne bo zapletov.

‹ nazaj

Galerija (18)

PRORACUN_001
PRORACUN_002
PRORACUN_003
PRORACUN_004
PRORACUN_005
PRORACUN_006
PRORACUN_007
PRORACUN_008
PRORACUN_009
PRORACUN_010
PRORACUN_011
PRORACUN_012
PRORACUN_013
PRORACUN_014
PRORACUN_015
PRORACUN_016
PRORACUN_017
PRORACUN_018

Komentarji (51)

18.2.2017 1 (1) (0)Ocenibiftek 
Neverjetno, da se stvari premikajo na bolje, pa kar brez Pavličev.
18.2.2017 2 (2) (0)OceniRIM 
Stole bo treba pojačat (sl.9)
19.2.2017OceniOpazovalec 
Ne strinja se tudi z objavo v medijih, da je razpadla nekoč trdna županova koalicija. »Na volitvah za župana sem kandidiral kot nestrankarski kandidat in nisem oblikoval svoje koalicije. Politične in strankarske spletke me niso in me tudi v bodoče ne bodo. Namen mojega županovanja je uspešno voditi občino in izpeljati dobre projekte v dobrobit občank in občanov,« pravi Radko Luzar. IZ KOGA SE DELA NORCA??? PRESODITE SAMI. ČLOVEK,KI NAJ BI BIL POŠTENJAK JE NOTORIČNI L...
19.2.2017OceniPripomba 
Opazovalec niso vsi notorični lažnivci, še najmanj pa Radko! Jih je pa kar nekaj , a ti so že inventar občinskega sveta. Valjar koalicija nikakor ni razpadla. Le dve vazalni svetniški skupini sta iz OS izpadli. Zaradi totalne nesposobnosti. Saj se spomniš - še kandidature niso znal vložit. Kot kaže, je to delo do zadnjih lokalnih volitev za njih opravljala neka druga stranka ??Do sedaj smo imeli le dva župana : Hudoklina in sedaj dve leti Radka Luzarja. Prvi je politik, drugo gospodarstvenik. Kot je vrabcem znano. pa politiki veliko čvekajo, kupčajo, podtikajo drug drugemu in ne najbolj gospodarno ravnajo z javnim premoženjem, gospodarstveniki pa se zadev lotevajo veliko bolj gospodarno in v okvirih realnih zmožnosti. Da koalicija res ni razpadla, poglej kdo je delal zgago pri sprejemanju proračuna - SLS, SMC (LDS) in predstavnica CI, podkurjena od ene izmed naštetih strank ali pa SDS, Tudi SDS je kuhala svojo godljo, ampak tega smo že 25 let vajeni! Se pa pojavljajo ljudje iz kroga bivšega župana, ki med ljudmi trosijo neresnice, da je za blokado sprejema proračuna kriv nihče drug kot Janez Selak s svojo svetniško skupino. Vidiš, to pa je laž ali kot se temu diplomatsko reče - dezinformacija ali neresnica ali političen konstrukt!Zanimivo je, da se za betonski most v Zameškem bori človek, ki je v predzadnji predvolilni kampanji kot županski kandidat zakrakovcem razlagal, da zaradi naravovarstvenih in kulturno-spomeniških pogojev betonski most ni mogoč in da tudi dotrajanega lesenega ni mogoče niti obnoviti brez celega kupa študij in soglasij. Pa bi se kot vidimo dalo tako prvo, kot drugo!!Podobno je bilo z vrtcem. Tista dva sploh poleti neuporabna steklenjaka sta stala skoraj tretjino bolj uporabnega in že tedaj nujnega prizidka. A zmagal je koalicijski glasovalni stroj!Tudi denarja je bilo kot pečka, a se je zapravljal skrajno neodgovorno in negospodarno!! Spomni se malo, kolikšna je bila vsota denarja, ki ga je župan po lastni mili volji mimo OS tajlal posameznikom in skupinam. Spomnim se vsote 150.000€, je pa bila ta vsota tudi veliko večja.Malo preveri, spoznaj ozadja in dogodke, nato pa nekoga poetiketiraj z notoričnim lažnivcem!!Še vprašanje : koliko od županske in podžupanske plače sta prejšnja župan in podžupan namenila neposredno svojim socialno ogroženim občanom?? Ti povem? NITI ENEGA SAMEGA CENTA ALI TOLARJA!!! Vsaj podžupan bi lahko odškrtnil kak kovanček. 800€ podžupanske plače za popolnoma nič dela jevlekel kar nekaj mandatov. Na nek način ga razumem. Čevapčiči so relativno dragi. Še posebej, če jih veliko konzumiraš .E, Radkotu pa se občani potrebni pomoči javno zahvaljujejo. Pa Selaku tudi.Je pač razlika če delaš za občane ali pa zase in svoje frende.
20.2.2017OceniSOSED 
HE HE. Še malo pa boste Šentjernejčanje (tapametni), KI NIKOLI NISTE NIČ DELAL, le veliko govorili pisali cele ROMANE. Sramota in PRIPOMBA ne piši kaj takega. Kar poglejte kaj imate narejenega v dvajsetih letih v Šentjerneju. Iz male vasice je zraslo pravo mesto in ko se peljem čez vasi OBČINE vse OK. Le eno napako pa imate SOSEDJE. Tudi ti pisec. POLITIKA v Šentjerneju preveč RASAJA . Vsi bi bili radi POPULARNI pa nič delali. Ja dve leti je že minilo pa kakšnega napredka v tem mandatu ni, le MARATONSKE seje. PRIPOMA ne hvali samo Luzarja in Selaka. Da ne rečem najslabših besed. Pa daj kdaj kako lepo besedo napiši za prejšnjega ŽUPAN. Še mi se bi ga želeli v naši obćini. A JE BILO V NJEGOVEM MANDATU RES VSE TAKO SLABO KOT PIŠEŠ!!!!!!!!! Pa prijetno branje in pisanje PRIPOMBA
20.2.2017Ocenipzdurka 
@SOSED - zgleda da si vzel napačne tablete, tvoje pisanje to potrjuje - nujno obišči bivšega župana Šentjerneja, pa bo mogoče kandidiral pri Vas in boste bolj "razviti"...................
20.2.2017 2 (2) (0)Ocenikoalicija 
Živela nova koalicija! Končno bomo dobili nov vrtec! Aja, še en prioritetni projekt imamo!? Ah, saj ni važno, glavno je, da bomo imeli ljudem kaj pokazati, pa tudi če se spet malo reprogramirano zapufamo in zakarakovci plavajo peš čez Krko. Saj ljudje itak vse pozabijo, tudi to, kdo vse je bil podpisnik nekoč trdne razpadle koalicije. Neeeee, nihče ni notorični lažnivec... Pričakujem, da bo šef glavnega glasovalnega partnerja nove neformalne koalicije izglasovan za občana leta...
21.2.2017 1 (1) (0)OceniPripomba 
@ sosed : kaj imamo narejenega v dvajsetih letih.... Raje se vprašaj koliko bi več bi se dalo zgraditi in urediti z denarjem, ki ga je prejšnji takorekoč zmetal skoz okno!! Kulturni center in prizidek šole sta največja dosežka zadnjih dvajsetih let. A oba realizirana s kreditom, ki ga bodo odplačevali vsi župani v naslednjih desetih- petnajstih letih!! V tem času občina ne more najemat novih kreditov!! Ti je tu jasno vsaj to?? Spomnil bi te tudi, da Šentjernej NIKOLI ni bil le majhna vasica in da so za njegov razvoj zaslužni predvsem občani in nikakor ne posameznik, ki je županoval zadnjih dvajset let!! On je le razporejal NAŠ denar. Včasih pametno in gospodarno, včasih popolnoma negospodarno in v škodo občanov!! Glej, v svojem življenju lahko kdor koli naredi zelo veliko dobrega. A vse lahko uniči le z enim slabim dejanjem ali s prepričanjem, da mu zasluge dajejo pravico do absolutističnega in avtokratskega vladanja. V trenutku, ko si taka oseba ali skupina prične družbeno ( občinsko) lastnino razlagati kot svojo, se pravljica MORA končat!! In prav to se je zgodilo v Šentjerneju!! Dejstva so pač dejstva. Sedanjemu županu očitate, da v dveh letih ni poskrbel za nič. Pa je res tako? Ne!! Poskrbel je za marsikaj!! Verjetno bi še za veliko več, če bi mu to omogočala finančna sredstva. Žal je prejšnji zapustil le prazno in vsaj še za desetletje zadolženo blagajno! Brez denarja pa ni muzike dragi moji!! Sicer pa prejšnji kar v dveh mandatih ni bil niti toliko uspešen, kot sedanji v dveh letih!! Vsaj šest let je gruntal, kako se občina sploh vodi. Veliko srečo je imel, da se je pojavila možnost zaposlitve direktorja občinske uprave in da je na to mesto spravil svojega strička. V resnici je ta človek vodil občino. Star, prekaljen maček. Brez njega bi bivši zelo na tanko piskal. Se je pokazalo takoj po stričkovi upokojitvi!! Sam in z direktorjem Galičem ni naredil res, ampak res prav nič drugega, kot puf za že opravljena dela...
21.2.2017Ocenikoalicija 
@pripomba: Se ti res zdi, da je pod vladavino novega župana vse tako rožnato in PTP? Kaj je bilo narejenega na obljubljeni racionalizaciji kadrov v OU, ki smo jih podedovali iz prejšnje vladavine? Zaposlili so novega pravnika, in ko bo prišla iz porodniške še pravnica, bomo imeli očitno dva na tem delovnem mestu. Poleg tega ni bilo na sistematizaciji delovnih mest narejeno NIČ! Še več, povečujejo se stroški reprezentance, plače neprofesionalnega župana, podžupana itd., Kljub zaposlenemu pravniku se najemajo dragi zunanji pravni in drugi svetovalci (Matoz, Kandutti itd.). Je res vse tako PTP?? Če bi se pred volitvami opevana racionalizacija zares izvajala, bi lahko prihranili kakšen cekin za zagon drugega prioritetnega projekta, to je most v Mršeči vasi. Zaradi tega se je lomilo pri sprejetju proračuna, ki je bil zdaj po mnenju mnogih pravnikov (razen seveda hišnega) sprejet nezakonito. Občina smo občani. Smo res???
21.2.2017OceniPripomba  
@ koalicija naj te ( vas) spomnim : kadrovalo se je predvsem v prejšnjih mandatih. Takole, bolj po nalogu prvega petelina. Delovna razmerja so bila sklenjena za nedoločen čas, zato bi se morala v cilju zmanjšanja števila zaposlenih ukiniti tudi delovna mesta. Dobro veš, da to ne gre tako zlahka in da je potrebno spoštovati delovnopravno zakonodajo. Kot mi je znano omenjeni pravnik le nadomešča pravnico v rednem delovnem razmerju za nedoločen čas, ki je na porodniškem dopustu. Torej nič spornega. Stroški odvetniških storitev pa so padli. Prejšnji je za odvetniške storitve plačeval mnogo več. Sicer pa so tovrstni posli običajni za vse občine, saj pravne zadeve ob taki zakonodaji v naši državi terjajo specializirana znanja odvetnikov.O reprezentančnih izdatkih pa raje ne govori. Nisi nikoli videl za kaj vse se je v prejšnjih mandatih porabljal denar iz tega konta in koga vse se je fotralo in napajalo. Zanimiv je račun za tortice, narezke in brezalkoholne in alkoholne pijače dobavljene točno na rojstni dan bivšega petelina. Naključje? Morda, a težko verjetno! Se pa gotovo spomniš velikih izdatkov za usluge šentjernejskega fotografa, pa nabava najdražjega jedilnega pribora - od krožnikov, pa vse do desertnih žličk - za petdeset ljudi. Človek bi se vprašal ali ni to inventar neke restavracije. Občina tega res ne potrebuje!! Dvomim, da danes župan podpisuje naročilnice za čaje, kavo, viskij in travarice v takih količinah, kot jih mesečno porabi Bacardi! In kdo je vse to pokuril ob tako velikih računih šentjernejskih gostiln?? Pa ja menda ne zaposleni z županom na čelu?? Spomni se nakupa drage kamere in honorarjev za snemalca, s katerim je bivši ovekovečal svoj ego! Je bilo to zastonj? Pa na prodajo šole v Zameškem ne pozabi. Začetna cena okoli 160.000 mark, prodano za slabih 120.000. Toliko pa je znašal enoletni najem novih občinskih prostorov!! Dej lepo te prosim!! Vprašaj se tudi, koliko denarja se je zmetalo za bregarjevo perjad, pa za Skansen, katerga danes trži zasebnik iz vrst SDS! Pa koliko za službeno vozilo prvega petelina in bencin, ki ga je skuril na povsem zasebnih poteh!! Dolgo celo brez vsakega dnevnika ali potnih nalogov, ki bi izkazovali upravičenost uporabe!!! Če si sam sklerotičen, še ne pomeni, da smo sklerotični vsi po vrsti!! Če malo sesteješ in dodaš še denar, ki ga je prejšnji po svoji mili volji raztrosil vsako leto, boš kmalu prišel do zneska, s katerim bi bil most že zgrajen!!¨! Kar pa zadeva potrjevanje proračuna, pa sam praviš da je pravno nesporen. Torej povsem legalen in legitimen. Godlja je ustvarjena namenoma v cilju pridobivanja političnih pik. Da to drži govori dejstvo, da se za izgradnjo mostu repenči človek, ki je še pred nedavnim zakrakovcem zatrjeval, da se novega mosta ne da zgradit, starega pa ne obnovit zaradi zahtev Zavoda za kulturno dediščino!!! Zdej pa na juriš!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava