dolenjska

Nad nevarne električne kable v Žabjaku še letos

22.2.2017 | 14:05 | B. B.

Električna napeljava v Žabjaku.

Električna napeljava v Žabjaku.

Nad nevarne električne kable v Žabjaku še letos
Foto: M. Ž.

Foto: M. Ž.

Novo mesto - Zveza Romov za Dolenjsko je v Novem mestu pripravila pogovor, s katerim žali spodbuditi začasno ureditev električne napeljave v novomeškem romskem naselju Žabjak. Ta je zdaj napeljana neustrezno, hkrati je nezadostna in predvsem nevarna.

Koordinator pri reševanju romskih vprašanj med novomeško občino in državnimi ustanovami Franci Kek je po današnjem sestanku povedal, da romsko naselje Žabjak nima legalno napeljane elektrike. Napeljana je "po domače, na črno in nevarno", zaradi nje je pred leti umrl romski otrok, nekateri Romi pa si elektriko medsebojno preprodajajo in pri tem služijo.

Dodal je, da je predsednik vlade Miro Cerar ob lanskem jesenskem obisku Novega mesta napovedal, da naj bi elektriko v Žabjaku, do rešitve lastniškega vprašanja in legalizacije naselja začasno in urejeno napeljali od priključka pri bližnji vojašnici. Glede tega so se nato vse dogovorili, eno od ministrstev pa je v nadaljevanju ugotovilo, da za kaj takega ni zakonske podlage.

Ustrezno zakonsko rešitev zdaj iščejo na različnih ministrstvih, v Novem mestu pa upajo, da bodo do nje tudi kmalu prišli, medtem pa glavna težava ostajata neurejeno lastništvo in legalizacija naselja.

Kek je pojasnil, da se elektrike v objekte, zgrajene brez gradbenega dovoljenja, po zakonu ne sme napeljati. Izjemo predstavlja le urgentno in začasno reševanje življenjsko nevarnih primerov, kamor nevarna električna napeljava v Žabjaku po njegovi oceni tudi sodi.

Novomeški romski svetnik Duško Smajek je ob tem povedal, da so se glede začasne in urejene električne napeljave v Žabjaku že lani vse dogovorili, nato pa je urejanje tega vprašanja zastalo.

Po njegovih zadnjih podatkih naj bi v Žabjaku predvidoma še letos uredili začasno električno napeljavo za približno 85 odstotkov od približno 35 tamkajšnjih gospodinjstev. S centrom za socialno delo se dogovarjajo, da bi Romom iz Žabjaka na števcih odčitano porabo elektrike odtegovali neposredno iz njihove socialne pomoči.

Kot je opozoril predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič, si za ureditev elektrifikacije v Žabjaku, ki stoji na zemljiščih ministrstva za obrambo, prizadevajo že dlje časa. Da se kaj takega da, čeprav gre za še nelegalno naselje, sta po njegovem zgled občini Metlika in Kočevje, sicer pa so z današnjim sestankom želeli pospešiti reševanje omenjenega vprašanja, je še dejal.

Kot je znano, se Mestna občina Novo mesto in ministrstvo za obrambo že dlje dogovarjata za prenos lastništva zemljišč, na katerih stoji romsko naselje Žabjak, na občino.

Izidor Jerala z urada za prostor in razvoj Mestne občine Novo mesto je nedavno povedal za STA, da so se zadeve glede urejanja Žabjaka v zadnjega pol leta začele okrepljeno premikati. Občina bolje sodeluje z vladnimi službami in uradom za narodnosti, v Novem mestu pa so oktobra oblikovali predlog za ureditev Žabjaka in sosednjega romskega naselja Brezje.

‹ nazaj

Galerija (14)

zabjak kabli 01
zabjak kabli 02
zabjak kabli 03
zabjak kabli 04
zabjak kabli 05
zabjak kabli 06
zabjak kabli 07
zabjak kabli 08
zabjak kabli 09
zabjak kabli 10
zabjak kabli 11
zabjak kabli 12
zabjak kabli 13
zabjak kabli 14

Komentarji (5)

23.2.2017 1 (1) (0)Ocenibutec&butec 
Da jih ne boste posiljevali s kakšnimi računi!
24.2.2017OceniJan 
Meni tudi drzava ne zeli odstopiti zemljisca pa oprostiti placevanja racunov. Zanimivo, ne?
24.2.2017–3 (0) (3)Ocenisramota 
Ko gledam te slike mi gredo lasje po koncu. Država res premalo naredi za sočloveka in sicer v tem smislu da mora nuditi znanje ljudem. Ne razumete? Enim ljudem ( vsem ki so to potrebni) je potrebno dati hrano enim oblačila a eni rabijo pameten nasvet. Znanje je navečje bogastvo izgleda da ga v Žabjaku žal ni v vsaki družini. Ti ljudje vedno bolj zaostajajo. Lepo bi bilo da tisti ki kritizirate in imate ogromno znanja tem ljudem pomagate na ta način da jim date pameten nasvet. Prosim da ne žalite teh ljudi. Jutri smo mi vsi v še večji revščini.
25.2.2017 1 (1) (0)Ocenirambo 
sramota je to da eni kradejo v kravatah in živijo v vilah, drugi kradejo strgani in umazani in živijo v barakah. Odvisno kako unovčiš krajo. Na hrbtih trejih većinskih pa jahajo oboji. To ti je življenje v zloveniji.
25.2.2017 1 (1) (0)Oceniferdo 
Kaj sploh manjka tej inštalaciji ,zmontirani po najnovejših standardih ,saj to je v Zloveniji .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava