bela krajina

Prenovljene stopnice na Majer

23.2.2017 | 09:55 | M. Ž., Foto: Tomislav Urh

Trak sta prerezali direktorica Varstveno delovnega centra, Zdenka Vrlinič in županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič. (Foto: T. Urh)

Trak sta prerezali direktorica Varstveno delovnega centra, Zdenka Vrlinič in županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič. (Foto: T. Urh)

Prenovljene stopnice na Majer

Črnomelj - Majer in mestno jedro Črnomlja povezuje peš povezava, ki je bila po znanih podatkih vzpostavljena v času italijanske zasedbe Črnomlja, sedaj pa jo večinoma uporabljajo sprehajalci, prebivalci Majerja in zaposleni v poslovni coni Majer. Prenova stopnic na Majer je potekala v dveh fazah, v letu 2015 in 2016, novo pridobitev pa so odprli včeraj.

Izvajalec del je bilo črnomaljsko podjetje TGH. Kot so sporočili iz kabineta županje so na novo so tlakovali obstoječe stopnice in podeste, zaradi tehničnih pomanjkljivosti in neprimernosti desnega dela dostopa na Majer so del stopnišča odstranili in ga izdelali na novo v skladu s tehničnimi predpisi za zunanje javne površine in dostope, za večjo varnost pa postavili še novo ograjo. Urejanje območja še ni končano, potrebna je še celovita ureditev zelenih površin in obvodne zarasti ter navezava na predvideno sprehajalno pot.

Stroški prenove 1. faze, opravljene v letu 2015, so znašali dobrih 28.000 in stroški druge nekaj več kot 35.700 evrov, skupna vrednost pa slabih 63.780 evrov. Denar so zagotovili iz proračuna Občine Črnomelj.

»Prenovljena peš povezava bo s tem postala del funkcionalnih povezav mesta in sprehajalnih poti. Omogočala bo varnejši in prijetnejši peš dostop na Majer, kar pomeni tudi večjo verjetnost uporabe parkirišč na Majerju za zaposlene kot tudi prebivalce mestnega jedra. Z dokončno ureditvijo območja akvadukta in peš mostička (Majer – Vojna vas) ter ureditvijo obvodne sprehajalne poti, bo mesto pridobilo na dodatni atraktivnosti in možnostih novih sprehajalnih poti,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Z ureditvijo pešpoti, ki potekajo v naravnem prostoru, prebivalci dobijo kakovosten prostor za preživljanje prostega časa in se vanj vračajo, so prepričani na občini, ki si prizadeva, da bi tudi na tak način pritegnila meščane, da doživljajo svoje mesto in ga obiskujejo. »Hkrati je tudi to eno izmed izhodišč za oživitev mestnega jedra, večjega obiska mesta in povečanje ponudbe v mestnem jedru,« so še dodali v kabinetu županje.

‹ nazaj

Galerija (4)

stopnice majer02
stopnice majer03
stopnice majer04
stopnice majer05

Komentarji (7)

23.2.2017Ocenilepo 
Zelo lepo, bravo! Predlagam akcijo čiščenja vseh bregov ob obeh rekah v Črnomlju - kje kako vrbo posaditi (npr. oba mala mostova), kaj suhega požagati - mesto bi zadihalo! To bi bilo nujno storiti čimprej, saj nimamo 50 km obale :) je pa sedaj zelo zanemarjeno, se ne skrbi že dolga leta...žal.
24.2.2017Oceniatrakcija 
"... dodatna atraktivnost ..." takšno govorenje je znak nepoznavanje slovenskega jezika. Lahko bi zapisali po slovensko: "... dodatna zanimivost ali privlačnost...".
24.2.2017Ocenicrnomelj 
V Kočevju podpis pogodbe za novo tovarno, v Črnomlju ta mostiček v vrednosti 2 hiš. Mesto pa slabše od Velike Kladuše. Saj niste resni!! Sramota!!
24.2.2017OceniC3 
Fabjan ni bil bogve kaj župan, to zdaj pa je izpod vsake kritike, več kot sramota. Samo, da bo čimprej konc.
24.2.2017Oceniabecedarij 
neću da čujem ništa kontra Velike Kladuše
25.2.2017Oceni1234 
atrakcija@ to je nekaj več kot samo zanimivo ali kar privlači in zbuja pozornost, privlačnost...mislim da je atrakcija v tem primeru pravi izraz. Ustrezne slovenske besede žal nimamo...kot ne za ekstravagantnost,...
25.2.2017Oceniabecedarij 
kot zgleda brez predora pod Lahinjo ne boste našli ustreznega pridevnika..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava