gospodarstvo

Da bi bili Črnomaljci končno uslišani, so zbirali celo podpise

1.3.2017 | 18:25 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Da bi bili Črnomaljci končno uslišani, so zbirali celo podpise
Da bi bili Črnomaljci končno uslišani, so zbirali celo podpise
Da bi bili Črnomaljci končno uslišani, so zbirali celo podpise

Črnomelj - Odkar je bila leta 2008 sprejeta uredba o kategorizaciji mejnih prehodov, imajo v Vinici težave s tovornim prometom po mostu čez mejno reko Kolpo proti Hrvaški. Medtem ko je s Hrvaške v Slovenijo dovoljeno peljati tovornjakom z nosilnostjo do 30 ton skupne mase, je v nasprotno smer dovoljenih le 7,5 tone nosilnosti.

Iz črnomaljske občine že devet let opozarjajo tako ministrstva kot vlado na problem, ki je za gospodarstvo zelo pereč, saj morajo zlasti tovornjaki, ki so s črnomaljskega konca namenjeni proti Dalmaciji, narediti tudi 80 km daljšo pot, ker morajo prečkati mejo na mejnem prehodu v Metliki. V Črnomlju so v teh letih slišali iz Ljubljane številne izgovore, a tudi obljube, da bodo problem rešili, česar pa do danes niso storili.

Pred nekaj dnevi pa je prispel z ministrstva v Črnomelj dopis, da nimajo dovolj argumentov za spremembo uredbe o kategorizaciji mejnih prehodov. Kot sta na današnji novinarski konferenci v Črnomlju povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Črnomelj Stanislav Malerič, so v zadnjih dneh zbirali tudi podpise podjetnikov in podjetij, ki še kako potrebujejo viniški mejni prehod in tamkajšnji most za prevoz tovora s tovornjaki na Hrvaško. Zbrali so okrog 80 podpisov, ki jih bodo skupaj z dopisom poslali na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v upanju, da bodo težavo končno rešili. V Črnomlju so ponudili tudi rešitev: naj bo mejni prehod v Vinici za tovorni promet odprt le med tednom, od petka od 12. ure do ponedeljka do 6. ure pa naj bo namenjen zgolj potniškemu prometu.

‹ nazaj

Galerija (5)

IMG_2172_1_1
IMG_2180_2_1
IMG_2181_3_1
IMG_2182_4_1
IMG_2184_5_1

Komentarji (16)

1.3.2017Oceniabecedarij 
jaz sem že šel čez ta most..
1.3.2017 1   (1)   (0)   OceniČrnomalc 
Se vidi,da se bližajo volitve.
2.3.2017 2   (2)   (0)   Ocenicrnomelj 
predvolilna . trgovcovi nasveti palijo. Za to ni blo treba tega cirkusa, dost bi blo, če bi se županja in podžupan odpelala v Ljubljano, vsaj enkrat po nekaj koristnega
2.3.2017 3   (3)   (0)   Oceniah, no 
dajte no, prozorno, je to novi županski kandidat? Kolk je že dobil ta nepovratnih sredstev? Samo za izgradnjo kampa 169.958,00 eur (Google- poročilo 26.6. 2013). Kolk je še ostalega?
2.3.2017 1   (2)   (1)   Ocenidavkoplačevalka 
G. Malerič naj se začne zavedati, da je predsednik vsh članov OOZ. Prav tako je G. Aupič sekretarka vseh članov OOZ. PRav je, da bi bila Vinica mednarodni mejni prehod. Dejstvo je, da predsednik g. malerič v svojem obdobju predsednikovanja za člane OOZ ni naredil popolnoma nič! Ukvarja se samo z mejnim prehodm, izključno zaradi lastne koristi. Vodstvo OOZ Črnomelj, predsednik g. Malerič, podpredsednik g. Štajdohar, g. sekretarka Aupič, se ne zaveda, da je OOZ pravna oseba v lasti vseh članov OOZ, ki bi jih morali zastopati v številnih problemih, s katerimi se dnevno ubadajo člani OOZ, ne pa iz OOZ zaradi lastnih koristi ustvarjati družinsko podjetje. G. Malerič imeli ste že priložnost kandidirati za župana! Poskusite to v naslednjem mandatu, Nehajte pa skupaj z sekretarko G. Aupič, uničevati OOZ kot organizacijo članov OOZ .
2.3.2017 2   (2)   (0)   Ocenijakanejc 
Bolše, da ostane tako , kot je. sicer bo na artizanki kam tovornjak in cesta bo še bolj uničena.
2.3.2017–1   (0)   (1)   Oceniabecedarij 
OOZ je naša, mi smo složna družina, komu ne paše, naj pobere šila in kopita...vodstvo ve kaj dela...najprej je bog sebi brado ustvaril...
2.3.2017 2   (2)   (0)   Oceni112 
čimprej je potrebno zgraditi predor pod Gorjanci ter novo cesto in most čez Kolpo. V primeru da spustimo kamione po teh ubogih belokranjskih cestah bomo naredili uslugo samo enemu privatniku, ...veliko škodo pa domačinom ki bivajo ob cesti!
3.3.2017—   (1)   (1)   Ocenivigred 
Podpiram prizadevanja za enako možnost tovornega prometa na mejnem prehodu tudi iz smeri Vinica, ne samo s hrvaške strani in izgradnjo tunela. Podjetje Malerič pa je primer dobre prakse, saj je začelo v domači garaži in se postopno razvijalo, brez lastninjenja družbenega premoženja. Žal pa je v vsaki sredini zavistnež, ki izkoristi vsako priložnost za kritizerstvo in s tem opravičuje svojo neuspešnost.
3.3.2017 1   (1)   (0)   Ocenidesus 
Ko bo Malerič razkril, koliko nepovratnih sredstev je dobil od države potem bom verjel kar pišeš, tebi in njemu, županji nigdar več , z migranti si je vse zapravla

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava