gospodarstvo

Center za pomoč pri robotizaciji in avtomatizaciji

13.3.2017 | 11:10 | B. B.

Odprtju centra je sledil ogled dejavnosti, s katerim želijo k tehničnim poklicem navdušiti mlade. (Foto: B. B.)

Odprtju centra je sledil ogled dejavnosti, s katerim želijo k tehničnim poklicem navdušiti mlade. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Razvojni center Novo mesto je v podjetniškem inkubatorju Podbreznik v petek odprl Center razvoja, raziskav in inovacij (CRRI). Njegov namen bo pomoč podjetjem pri uvajanju robotizacije in avtomatizacije, pa tudi promocija izobraževanja s področja robotike in delo z mladimi.

Direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič je povedal, da bodo začetni poudarek v CRRI dali robotiki, ki v proizvodnji in drugje postaja vse bolj običajna, za tovrstni center pa so se odločili tudi zaradi razvojnih potreb območnega gospodarstva.

Za prvo leto njegovega delovanja je predvsem sodelujočih pet občin jugovzhodne Slovenije zagotovilo približno 100.000 evrov, za prihodnja leta pa bi na leto potrebovali do 200.000 evrov, pri čemer računajo tudi na pomoč države, sodelujočih podjetij in na razpise. Število zaposlenih naj bi v prihodnjih letih doseglo ali celo preseglo deset, je dodal.

Ustanovitev CRRI so podprle večje območne občine, Mestna občina Novo mesto ter občine Črnomelj, Metlika, Ribnica in Trebnje. Sčasoma računajo tudi na sodelovanje preostalih območnih občin.

Odprtja se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je povedala, da ministrstvo tovrstne projekte podpira, saj vodi več projektov, v katere se lahko vključuje tudi novi novomeški center.

CRRI bo na začetku deloval v okrilju novomeškega razvojnega centra. Usmerjen bo predvsem v robotiko, v nadaljevanju pa dejavnost širil tudi na druga strokovna področja in reševanje poslovnih izzivov za podjetja.

V CRRI računajo, da bodo v nekaj letih sami sposobni pridobiti dovolj denarja za lastno delovanje, pri delu z mladino pa računajo na finančne spodbude. Posebno pozornost bodo namenili tudi znanstveno-raziskovalnemu delu, z lastno raziskovalno skupino pa se bodo vključili v nacionalne in evropske znanstvene programe ter projekte, je še napovedal Bratkovič.

‹ nazaj

Galerija (9)

crri_01
crri_02
crri_03
crri_04
crri_05
crri_06
crri_07
crri_08
crri_09

Komentarji (1)

13.3.2017 1   (1)   (0)   Oceninovomeščan 
Spet več občin in rezultat bo jasen - nič od tega, kot v do sedaj primerljivih projektih. Brez konkretnega sodelovanja industrije se bo ta zgodba klavrno končala in nisem zasledil da bi bili kaj prisotni. Edino kar je sigurno je da bodo to delovna mesta za nekatere in zapravljanje davkoplačevalskega denarja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava