dolenjska

Cvičkova karavana tudi letos v Trebnjem

13.3.2017 | J. S.

V Trebnjem so dopoldne predstavili 45. Teden cvička, ki ga bodo v dolini Temenice gostili od 26. do 28. maja. (Foto: J. S.)

V Trebnjem so dopoldne predstavili 45. Teden cvička, ki ga bodo v dolini Temenice gostili od 26. do 28. maja. (Foto: J. S.)

Cvičkova karavana tudi letos v Trebnjem

Trebnje - Tudi letos bodo v Trebnjem gostili osrednjo vinogradniško prireditev na Dolenjskem. Že 45. Teden cvička, ki ga pripravljajo pod okriljem Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, bo zadnji konec tedna maja (od 26. do 28. maja), za organizacijo pa bodo vnovič poskrbela vinogradniška društva iz trebanjske občine: Vinogradniško-turistično društvo Čatež pod Zaplazom ter vinogradniški društvi Trebnje in »Lisec« Dobrnič.

Podobno kot doslej bo osrednjo prireditev sestavljalo več dogodkov. V petek med drugim tradicionalno pripravljajo društveno povorko, zvečer pa razglasitvi novega kralja in ambasadorja cvička. V soboto pripravljajo dve novosti – vinogradniški pohod po vinski gorici Gradišče in tekmovanje v kuhanju golaža, večer pa bodo okronali z izvolitvijo 19. cvičkove princese. V nedeljo bo med drugim še tradicionalna podelitev priznanj vinogradnikom in skupščina zveze, ki bo letos volilna.

Tradicionalno ocenjevanje vin v sklopu Tedna cvička bo v začetku aprila, ko bo znan tudi nov kralj cvička, predsednik ocenjevalne komisije bo Samo Hudoklin. Podobno kot doslej pripravljajo tudi strokovno monografijo, letos bo poimenovana Cviček in svet, predstavili pa jo bodo 17. maja.

V sklopu 45. Tedna cvička so sicer tudi letos zasnovali bogat spremljevalni program. Tako med drugim šestič zapovrstjo pripravljajo Pohod po Slakovi poti na Trško goro, ki bo 6. maja, tokrat ga bodo obogatili z revijo harmonikarskih skupin Slovenije. V šentrupertski Deželi kozolcev bo 7. maja dobrodelni projekt 18. cvičkove princese Anje Mrhar, na katerem bodo zbirali sredstva za deklico s cerebralno paralizo. V Trebnjem bodo tretjič zapovrstjo 15. maja gostili srečanje vinogradniških pevskih zborov, 22. maja pa bo v državnem svetu v Ljubljani še akademija cvičkovega turizma. Med letošnje novosti so uvrstili tudi slikarsko delavnico, ki bo 29. aprila na Liscu.

Več o tej tradicionalni prireditvi dolenjskih vinogradnikov pa v četrtkovi tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (10)

Novinarska Teden cvicka_001
Novinarska Teden cvicka_002
Novinarska Teden cvicka_003
Novinarska Teden cvicka_004
Novinarska Teden cvicka_005
Novinarska Teden cvicka_006
Novinarska Teden cvicka_007
Novinarska Teden cvicka_008
Novinarska Teden cvicka_009
Novinarska Teden cvicka_010

Komentarji (5)

14.3.2017Ocenipep 
Župan bo spet "zagonil" en kup davkoplačevalskega denarja.. lani je šlo preko 30.000 €.. letos pa še kakšen več...
14.3.2017OceniLojze 
Piti na občinske stroške, nekaj najlepšega
14.3.2017 1 (1) (0)Oceniopazovalec 
sej to vsi delajo enkrat ma en fešto papridejo vsi k njemu drugič ma drug fešto in kolobarijo celo leto, trebuhi jim rastejo raja pa to plačuje in časti, če imamo butale v sloveniji vedno večje nimamo kaj jamrat kot račt butalci na kubik
15.3.2017Ocenine levi ne desni 
HBD bo v Velikem Trebnjem, in tam naj tudi ostane. posebnež za posebneže...
15.3.2017Ocenimirko 
ključni akterji so odšli, pa da vidimo kako bodo izpeljali dogodek...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava