kultura

Kostanjevičan razstavlja v Narodni galeriji

15.3.2017 | 14:30 | I. Vidmar

Uroš Abram (Foto: I. Vidmar)

Uroš Abram (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Drevi bodo v Narodni galeriji v Ljubljani odprli razstavo kostanjeviškega fotografa Uroša Abrama Dialoški portreti (2013-2017) - portreti slovenskih sodobnih umetnikov za tednik Mladina.

Uroš Abram je rojen leta 1982 v Novem mestu, odraščal pa je v Prekopi pri Kostanjevici, kjer je obiskoval osnovno šolo. Brez posebnih ambicij se je vpisal na ljubljansko srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, kjer se je v izjemno kreativni generaciji navdušil za ustvarjalno fotografijo, zato je bilo nadaljevanje študija na sloviti praški umetniški akademiji FAMU zanj nekako logična odločitev. Svojo prvo razstavo je imel v Kostanjevici, kjer so fotografije z bucikami pripenjali na drevesa v okolici šole, temu pa je sledilo več sto razstav. Sodeloval je z več oglaševalskimi agencijami in fotografiral pri številnih projektih, zadnja leta pa njegove fotografije lahko občudujemo v Mladini, kjer je poleg rednih fotografskih zadolžitev dobil tudi prostor za predstavitev svojega izjemno kreativnega pristopa k portretni fotografiji.

 "Mladina je edini slovenski časnik, ki vzpodbuja in daje prostor tovrstni kreativnosti. Zgodi se, da se s kakšno fotografijo ukvarjam tudi po štirideset ur, kar si kje drugje ne bi mogel privoščiti," je za Dolenjski list pred odprtjem razstave v Narodnem domu povedal Uroš Abram in med ljudmi, ki imajo največ zaslug za to izpostavil kreativnega urednika Roberta Botterija ter dodal: "Že po kakšnem petem portretu sem začel dobivati povabila za razstave v galerijah, a sam sem te videl bolj v knjigi, ki jo človek lahko zvečer vzame v roke in se pri kakšnem portretu dlje časa zadrži, jo večkrat vzame v roke. Povabila Narodne galerije seveda nisem mogel zavrniti, tako da sem ob njem moral spremeniti svoj pogled na portrete. Razstavljati v inštituciji, kot je Narodna galerija, je za fotografa posebna čast."

Več o njegovi razstavi v narodni galeriji in o Urošu Abramu bomo objavili prihodnji teden v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava