posavje

Za polovico občanov dražje položnice

17.3.2017 | 15:15 | Besedilo in fotografije: B. Blaić

Miljenko Muha

Miljenko Muha

Jože Žabkar

Jože Žabkar

Jože Leskovar

Jože Leskovar

Miran Stanko

Miran Stanko

Krško - Krški občinski svet je včeraj potrdil letni program gospodarskih javnih služb in z njim nove cene komunalnih storitev. Te bodo za povprečno gospodinjstvo, ki je priključena na kanalsko omrežje, višje za približno 4 odst., za druge pa za odstotek nižje.

Cene komunalnih storitev se spreminjajo zaradi višjega stroška omrežnine oz. amortizacije, kar je posledica preteklih vlaganj v vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Amortizacija je v primerjavi z lansko višja za 8,8 odst. in znaša 1,15 milijona evrov.

Občina bo ta znesek subvencionirala v višini 148.000 evrov, Kostak pa ga bo na račun nižanja cen storitev znižal še za dodatnih 97 tisočakov. Posledica tega je, da se bo za povprečno štiričlansko družino z mesečno porabo vode 12 m3, ki je priključena na kanalski sistem, komunalna položnica s 50 evrov mesečno povečala na 52 evrov. Enaki družini, ki odpadno vodo odvaja v greznico ali malo komunalno čistino napravo, se bo dosedanja položnica v višini 40 evrov znižala za 40 centov.

V Brežicah nižajo cene ...

V razpravi je Jože Žabkar (SDS) povedal, da je znesek, ki ga bodo morali na koncu plačati uporabniki, od lanskega višji za približno 150.000 evrov in da bi ga lahko z racionalizacijo stroškov pokril sam Kostak.  

Da je višanje cen v času, ko jih v sosednih Brežicah nižajo, nesprejemljivo, je menil tudi Dušan Dornik (SMC). Predlagal je, da bi razmislili o ustanovitvi samostojne gospodarske javne službe, kar bi bila po njegovi oceni lahko cenejša rešitev od sedanje, ko občina te naloge zaupa koncesionarju.

Kostak prispeva že zdaj

Predsednik uprave Kostaka Miljenko Muha je poudaril, da v Krškem skrbijo za tretje najbolj razvejano vodovodno omrežje v državi, da je v znatnem delu občine poseljenost redka, kar viša stroške, a so cene komunalnih storitev za občane vseeno na ravni slovenskega povprečja.

Direktor Kostakove komunale Jože Leskovar je dodal, da družba k nižanju stroška amortizacije že zdaj prispeval znaten delež, (letos 97.000 evrov, lani 25.000, op. a.) in da se strošek storitev ni zvišal že vrsto let, čeprav bi se lahko, saj količine prodane vode padajo.  

Še dražje bo

Župan Miran Stanko je poudaril, da je višina amortizacije izračunana po predpisani metodologiji in da bo prihodnje leto ta strošek še krepko višji od letošnjega - znašal naj bi že več kot 1,4 milijona. Če bo občina želela preprečiti novo in še višjo podražitev, bo bržkone morala poseči po višji subvenciji. Letošnja je v primerjavi z lansko denimo nižja za 120.000 evrov.

‹ nazaj

Komentarji (5)

17.3.2017OceniMokronog 
Samo da se narod lupi
18.3.2017Oceniborec 
Kakšne so pa kaj nagrade upravi? Se še merijo v sto tisočih evrov kot v Bogovičevih časih?
19.3.2017Ocenijoze 
Kostak pa prodaja gorivo iz odpadkov,pa se bogati na račun nas uporabnikov.
24.3.2017 1 (1) (0)Ocenikultura 
V Krškem je pač tako, da če nisi član SLS ali pa Bogovičev prijatelj so ti vrata zaprta še za na stranišče...
29.3.2017OceniDolenc 
Subvencije je potrebno ukinit. Javne službe v javno podjetje. Obračunana je amortizacija, investicije pa se izvajajo s proračunskimi sredstvi, kaj to pomeni, da ne bo več potrebno denarja iz proračuna, malo verjetno. Dovoljena razpršena poseljenost-gradna je vzrok za obsežna neracionalna omrežja. OS se bo moral odločati celovito. Tudi predlogi župana so lahko vprašljivi, ker se vsak segment obravnava ločeno. KOSTAK je pa sploh zgodba, ki daje kar sama razloge za dvom. Število hčerinskih družb,...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava