Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
četrtek, 25. april 2024
08:30 Zaključna prireditev Rastoče knjige, OŠ Drska Novo mesto
17:00 Delavnica - Mojca Koman: Kulinarika in zelišča, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Plesno-glasbena predstava "Juri Muri v Afriki pleše", KCJT Novo mesto
18:00 Nastja Vidmar: Plavanje s kiti v Arktičnem morju Norveške, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Pogovorni večer z Martinom Golobom, večanmenska dvorana Dvor
VečBela krajina
četrtek, 25. april 2024
16:00 Tržnica projektov, OŠ Semič
17:00 Kako je Črnomelj dobil ime? (dramska igra strokovnih delavcev Vrtca Črnomelj), KD Črnomelj
18:00 Hudičev ples - Prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in 80-letnici požiga Metlike ter okoliških vasi, KD Metlika
19:00 Odprtje slikarske razstave "Mitologija Bele krajine", KC Semič
petek, 26. april 2024
18:00 Rojstnodnevni koncert partizanskega pevskega zbora in slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, KC Semič
VečPosavje
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
petek, 26. april 2024
17:00 Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in odprtje razstave likovnih del 34. otroškega likovnega extempora, OŠ Kostanjevica na Krki
sobota, 27. april 2024
10:00 Borčevska proslava, pri Domu krajanov Sromlje
nedelja, 28. april 2024
10:00 Osrednja občinska slovesnost v počastitev zgodovinskih dogodkov Malkovec 2024, pri Vinskem dvoru Deu Malkovec
ponedeljek, 29. april 2024
07:00 - 13:00 Krvodajalska akcija, ŠD OŠ Leskovec pri Krškem
Več27.3.2017 | 09:10 | Besedilo: L. Markelj, foto: L. Markelj, Marko Kirar
Škocjan - Društvo vinogradnikov, ki ga vodi Franci Matko, ter turistično društvo, ki mu predseduje Robert Janežič, sta konec tedna znova skupaj pripravila tradicionalno prireditev, škocjansko cvičarijo in salamijado. V gostilno Luzar je privabila številne obiskovalce, med njimi tudi tiste, ki so prejeli priznanja za svoje pridno delo.
Dve strokovni komisiji (prva je delovala v sestavi Samo Hudoklin (predsednik), Jernej Martinčič, Jože Zupančič Anton Koncilja, Jože Prah in je ocenjevala žametne črnine, cvičke, dolenjska rdeča in modre frankinje barique, drugo pa so sestavljali Jure Grubar (predsednik), Ivanka Badovinac, Martin Martinčič, Anton Koncilja, Drago Vovk in Drago Kozinc in je ocenjevala vsa ostala vina) sta v oceno prejeli 205 vzorcev vin 82 vinogradnikov. Čeprav so bila po izjavi tajnika društva Janeza Videta vina dobra, pa je bilo kar dosti tudi izločenih - 52 vzorcev. A gre za manjše napake (oksidacija, bekser), ki se jih bo dalo še odpraviti.
Najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju je doseglo vino sauvignon - jagodni izbor, sladko, letnik 2015 (ocena 18,77), ki ga je pridelal Martin Martinčič iz Male Hubajnice pri Studencu. Kot je povedal, je takega dosežka seveda vesel, saj njemu in vsej družini, ki se trudi pri delu, daje potrditev in spodbudo za naprej. Pred dvema letoma je bil v Škocjanu zmagovalec z renskim rizlingom, ledena trgatev - sladko, letnik 2009.
Najboljši cviček Drago Hočevar
Največ vin je bilo seveda cvičkov, kjer se je pokazalo dobro delo članov društva, ki se nenehno izobražujejo, saj so rezultati vrhunski. Letošnji najboljši cviček je pridelal Drago Hočevar iz Dolnje Stare vasi pri Škocjanu in ima oceno 16,40, kar je najvišja ocena cvičkov v društvu doslej. Sledita mu Franc Medle iz Dolnjega Suhadola in Jože Hočevar iz Dolenjih Dol pri Škocjanu, oba z oceno 16,30.
Najboljšo žametno črnino - suho sta pridelala Brane in Andraž Pavlin iz Mačkovca (16,53), najboljše dolenjsko rdeče - suho Jože Škof iz Tomažje vasi (16,20), najboljšo rdečo zvrst - suho družina Mehak iz Dolenjih Dol (16,93), najboljšo modro frankinjo - suho, letnik 2016 Franci Matko iz Malih Poljan in Gregor Rak iz Laz pri Boštanju (oba 17,90), najboljšo modro frankinjo - suho, letnik 2015 Martin Martinčič iz Male Hubajnice (17,73), modro frankinjo barique 2015 kmetija Rupar iz Telčic (18,27), dolenjsko belo - suho 2016 Anton Mojstrovič iz Dobrave pri Škocjan (16,90), laški rizling - suho 2016 Marjan OBerž iz Tomažje vasi (17,43), belo zvrst - suhoo 2016 Vina Kozinc iz Dolenjih Impolj (17,13), sauvignon -suho 2016 Vina Kozinc (18,10), sivi pinot -suho 2016 družina Smrekar iz Stare Bučke (18,23), zeleni silvanec - polsladko 2016 Janez Vide iz Tomažje vasi (17,67), sauvignon - polsladko 2016 Franci Matko iz Malih Poljan (17,50) rumeni muškat - polsladko 2016 družina Smrekar (18,07), rumeni muškat - sladko 2016 Gregor Rak iz Laz pri Boštanju (17,87) in sauvignon jagodni izbor - sladko 2015 Martin Martinčič iz Male Hubajnice (18,77).
Zmagali leskovški salamarji
Lep odziv je bil tudi na 12. škocjanski salamijadi v organizaciji TD Škocjan. Kot je povedal predsednik društva Robert Janežič, so v oceno prejeli 32 vzorcev, s kvaliteto pa so zelo zadovoljni, saj iz leta v leto raste, k temu pa prispevajo tudi tovrstna tekmovanja. Šestčlanska komisija (Drago Košak - predsednik, Milan Vrščaj, Damjan Matko, Braco Mirovševič, Gal Motore in Andrej Košak) je odločila, da so najboljšo salamo izdelali v Društvu ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem (priznanje prejela Vida Petkovšek), drugi je bil Peter Selak z Vinice pri Šmarjeti in tretji Milan Daničič iz Kompolja. V posebni »kategoriji« so se pomerili le škocjanski salamarji, med katerimi je zmagal Roman Krnc, sledila sta Milan Janežič in Karli Udovč.
Obiskovalci škocjanske cvičkarije in salamijade so na prireditvi seveda lahko okušali najboljša vina in salame, za zabavo pa so poskrbeli ansambel Nasvet ter vokalna skupina Gorjanski spev ter humorni voditelj Darko Povše. Zbrane je nagovoril tudi škocjanski župan Jože Kapler.
Galerija (42)
Slika 1: V Škocjanu zadovoljni tako z vini kot s salamami
Slika 2: Ljudski pevci Gorjanski spev
Slika 3: Drago Hočevar je pridelal najboljši cviček, Martin Martinčič ima šampion ocenjevanja.
Slika 4: Jože Kapler, Robert Janežič in najboljši škocjanski salamar.
Slika 5: Jože Kapler, Robert Janežič in najboljši škocjanski salamar Roman Krnc.
Slika 6: Zadovoljen Peter Selak, ki iz Škocjana skoraj nikoli ne odide brez priznanja.
1/42: SKOCJAN_002
2/42: SKOCJAN_003
3/42: SKOCJAN_004
4/42: SKOCJAN_005
5/42: SKOCJAN_006
6/42: SKOCJAN_007
7/42: SKOCJAN_008
8/42: SKOCJAN_009
9/42: SKOCJAN_010
10/42: SKOCJAN_011
11/42: SKOCJAN_012
12/42: SKOCJAN_013
13/42: SKOCJAN_014
14/42: SKOCJAN_015
15/42: SKOCJAN_016
16/42: SKOCJAN_017
17/42: SKOCJAN_018
18/42: SKOCJAN_019
19/42: SKOCJAN_020
20/42: SKOCJAN_021
21/42: SKOCJAN_022
22/42: SKOCJAN_023
23/42: SKOCJAN_024
24/42: SKOCJAN_025
25/42: SKOCJAN_026
26/42: SKOCJAN_027
27/42: SALAME_001
28/42: SALAME_002
29/42: SALAME_003
30/42: SALAME_004
31/42: SALAME_005
32/42: SALAME_006
33/42: SALAME_007
34/42: SALAME_008
35/42: SALAME_009
36/42: SALAME_010
37/42: SALAME_011
38/42: SALAME_012
39/42: SALAME_013
40/42: SALAME_014
41/42: SALAME_015
42/42: SALAME_016
Povezane objave
Ocene komentarjev