V novomeški bolnišnici blagoslovili novo kapelo

30.3.2017 | 10:35

V novomeški bolnišnici blagoslovili novo kapelo

Novo mesto - V Splošni bolnišnici Novo mesto so sinoči odprli in blagoslovili bolnišnično kapelo, ki so ji ob izgradnji prizidka oz. urgence namenili nov prostor v kletnih prostorih.

Kapela je namenjena zlasti bolnikom, njihovim svojcem in zdravstvenim delavcem novomeške bolnišnice za krepitev duhovnih moči: za molitve, maše, prejemanje zakramentov in sploh iskanje notranjega miru. Odprta je vse dni v tednu 24 ur na dan, enkrat tedensko bo v njej potekala tudi maša.

P. Marko Novak.

P. Marko Novak.

Hvaležnost in zahvalo, da je bilo vodstvo bolnišnice z direktorico Mileno Kramar Zupan na čelu naklonjeno temu projektu in je zagotovilo prostor, sta ob blagoslovu izrazila tako novomeški škof Andrej Glavan, ki je skupaj z duhovniki daroval mašo, kot frančiškan Marko Novak, bolnišnični duhovnik.

Slednji je skrbno bdel nad koordinacijo projekta ter vodil organizacijski odbor. Z darovi mnogih vernikov in dobrotnikov so poskrbeli za lepo opremo kapele - nov oltar in tabernakelj.

Kapela je, kot doslej, posvečena Lurški Materi Božji, zavetnici bolnikov. Za ureditev kapele je poskrbel arhitekt Matija Marinko, ki je na blagoslovu tudi podrobneje predstavil, kako je zasnoval prostor in uskladil želje in potrebe ter danosti prostora. Pri oltarju je sodeloval še akademski kipar Marjan Drev. Sliko Lurške Matere Božje, ki je bila že v prejšnji kapeli,  je naslikal akad. slikar Tomaž Perko.

Nagovor direktorice Milene Kramar Zupan.

Nagovor direktorice Milene Kramar Zupan.

Kramar Zupanova je povedala, da se v bolnišnici trudijo bolnikom nuditi čim bolj kakovostno in celovito zdravstveno oskrbo, »se pa zavedamo, da je človek tudi duhovno bitje, ki potrebuje tudi duhovno oskrbo. Bolnemu in vernemu človeku sta bližina duhovnika in bogoslužnega prostora v času bolezni in zdravljenja pomembna, in pripomoreta k boljšemu počutju in okrevanju, zato smo uredili novo kapelo. Že deset let pa pri nas nalogo duhovne oskrbe bolnikov predano, odgovorno, srčno in prijazno opravlja pater Marko,« je dejala v nagovoru.

Kapela je posvečena Lurški Mariji Božji, zavetnici bolnikov.

Kapela je posvečena Lurški Mariji Božji, zavetnici bolnikov.

Marko Novak se je zahvalil vsemu osebju in vodstvu bolnišnice za pomoč pri ureditvi nove kapele, »da bodo zdaj bolniki tu našli prostor tihote, božje bližine in upanja za boj za napore zdravljenja in upanje, da jih objema usmiljena Božja ljubezen. Hvala tudi vsem dobrotnikom.«

V 27 slovenskih bolnišnicah je poskrbljeno za duhovno oskrbo bolnikov, v 23 pa imajo tudi kapele.

O pomenu bolnišnične kapele je v pridigi novomeški škof Glavan med drugim dejal: »Tu bodo hranili svoje duše bolniki v najtežjih urah in trenutkih svoje bolezni, zdravstveni delavci pa zato, da bi z ljubeznijo, pozornostjo bolnikom nesebično stregli, pomagali, lajšali bolečine in jih tolažili s svojo prijazno besedo in božali s svojimi usmiljenimi pogledi.«

Škof je izrazil željo, da kapela služi svojemu namenu in »dokazuje vero in prepričanje, da je človekov cilj onkraj zemeljske bednosti, kjer je naša večna in prava domovina.« Posebej zahvalil p. Marku, »novomeškemu usmiljenemu samarijanu«, tako za uspešno izpeljavo projekta, kot za skrb za bolne, ki jim podeljuje zakramente in jih krepi, ko se borijo z boleznijo ali prestopajo prag večnosti, ter vsem izvajalcem del.

Mašo je obogatilo ubrano petje moške trebanjske zasedbe As.

V priponki si lahko preberete pridigo škofa msgr. Andreja Glavana.

 Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (20)

30.3.2017–6   (2)   (8)   OceniJanko 
Ni važno da bolnišnica ne more plačevati rednih obveznosti. Ni važno da je bolnišnica zadolžena za 11 miljonov evrov. Važno da je v bolnišnici postavljena kapela za "duhovno oskrbo". No, s takimi investicijami in slabim zdravstvom jo boste potrebovali res vsak dan bolj,
31.3.2017 2   (2)   (0)   Ocenismuk 
V Slovenski vojski je 15 duhovnikov s vsemi pritiklinami, za strevo in uniforme pa dni denarja.
31.3.2017—   (1)   (1)   Ocenidr. Štelcer Peter 
Ne vem, kaj se levičarji in brezverci toliko pritožujejo nad kapelo. Kapela je nujno potrebna za splošno razpoloženje predjamskih bolnikov, menim pa, da bi le ti raje videli kakšen bar z štango, okoli katere bi plesale brhke in pomanjkljivo oblečene dekline. Najbolj bi tja sodila Marija Magdalene, ki je bila zelo radoživa in je marsikateremu revežu v Jeruzalemu dala popust. Mislim, da bi bil moj predlog večinsko sprejet med pacijenti.
31.3.2017 1   (2)   (1)   OceniŠtefan Rode 
Ministrstvo za zdravje nima denarja za ferbante, tile pa zapravljajo denar, ki ga meni vsak mesec odtegujejo od plače. Otroci so gladni v OŠ in nimajo malic, kler pa veseljači in postavlja razne katakombe v kleteh. Bolj primerna bi bila lokacija na strehi, zraven heliodroma, tam je boljši vlek in duša ima krajšo pot do nebes ali pekla, glede na zasluge. Skratka, norost nima meja. Je rekla Martina, da je lahko z tujim rukcem po koprivah mlatit.
31.3.2017—   (2)   (2)   OceniMonika 
Sram vas je lahko falote, ki tako nekulturno pišete o naši materi Cerkvi. Saj veste, da je država obubožala in lahko le bog osreči ljudi. Ni res, da je Marija Magdalena dajala popust pri tuzemskih nasladah, njeno delovanje je bilo v okviru Karitasa in Muslimanskega polmeseca. Naslednja investicija bi lahko bila peep-show ali pa kviz Kako prepoznati pedofila med kleriki. Zavedati se moramo, da je v 2. nadstropju otroški oddelek in je zato prav, da so kapelco inštaliral v kleti. Otroke je treba podučiti, naj ne pobirajo stvari s tal, kajti nikoli ne veš, kdaj bo priletel kakšen lemenatar od zadaj.
31.3.2017 1   (1)   (0)   OceniJanko 
dr. Šelcer Peter, na plačilni listi te kapelice. Mar ne boš rekel da mora biti kapelica samo za vas, kje so še muslimani, budisti, pravoverci, hindujci, hare krišnovci in podobni. Odrastite že enkrat in bodite bolj strpni do ostalih religij.
31.3.2017 1   (3)   (2)   OceniNeđad Akrep 
Nimam nič proti, da imaju kristijanski bolniki svoju kapelu. Tudi jaz plačam davek slovenskoj državi, čeprav mi niko ne plača prispevke za penziju. Zato ču zahtevati da mi MKZ odpre Đamiju na vrtu bolnice. Minaret treba da bo malo bolj visok d krova bolnice. Hođa pa bo prišel molit iz Zenice ali pa Mosula. Tudi jaz trebam versku oskrbu, da bom stigao do mojega veliokega Alaha. Pravica mora biti za vse vernike. saj imamo že 26 let demokratiju za bogate a z7a nas delavce pa prst u šupak,
31.3.2017 2   (2)   (0)   Ocenidr. Regrat 
Sramota, kakšna nekultura med dalenjci. Će zmaga desna opcija, bomo spet uvedli inkvizicijo, pa boste videli vsak svojega boga. Ne zahebavajte se z bogovi. Nikoli ne veste, kadj vas bo kateri zahebal.
31.3.2017–1   (0)   (1)   OceniSadiri Quasim 
‏ ‎ وَٱلْخَيْلَ وَٱلْبِغَالَ وَٱلْحَمِيرَ لِتَرْكَبُوهَا وَزِينَةًۭ ۚ وَيَخْلُقُ مَا لَا تَعْلَمُونَيُنَزِّلُ ٱلْمَلَٓئِكَةَ بِٱلرُّوحِ مِنْ أَمْرِهِۦ عَلَىٰ مَن يَشَآءُ مِنْ عِبَادِهِۦٓ أَنْ أَنذِرُوٓا۟ أَنَّهُۥ لَآ إِلَهَ إِلَّآ أَنَا۠ فَٱتَّقُونِ
31.3.2017OceniNeđad Akrep 
Mašalah, vidim da bu đamiju sezidal Šačiri Thači, komandant na UČK. Kurban bajram mubarek olsun. Ali po naše "kar je dobru, ni slabu".

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava