dolenjska

FOTO: Prazgodovinski dan v Virskem mestu

1.4.2017 | 17:10 | Foto in tekst: J. A.

FOTO: Prazgodovinski dan v Virskem mestu
FOTO: Prazgodovinski dan v Virskem mestu
FOTO: Prazgodovinski dan v Virskem mestu

Vir pri Stični - Vir pri Stični je znan po arheološkem najdišču. Tam je bilo med letoma 800 in 400 pred našim štetjem utrjeno mesto, ki se je raztezalo na več kot 20 hektarjih. Še vedno so tam vidni ostanki grobov (bilo jih je več kot 10 tisoč) v obliki gomil, predvsem v okolici turistične kmetije Grofija, kjer je danes OŠ Stična organizirala prazgodovinski dan z naslovom Po sledeh Virne, kneginje Virske.

Kar 90 učencev, ki jih zanima zgodovina, je pod mentorstvom učiteljev in zunanjih sodelavcev raziskovalo preteklost in doživljalo halštatsko kulturo. Tako so lahko ugotovili, da se v bližini šole v Ivančni Gorici nahaja izjemno pomembno arheološko najdišče iz železne dobe.

Obhodili so del poti po obzidju, ki je še ostal od nekdanjega Virskega mesta, in se seznanili z najdbami, ki so jih razkrile arheološke sonde. Izdelovali so nakit in keramično posodje z vzorci in motivi tedanje mode, tri pustolovske skupine pa so v okolici iskale skrite zaklade stiške kneginje.

O pomenu Virskega mesta je spregovoril arheolog Mitja Guštin, o tem, kako so potekala izkopavanja, so pripovedovali "kopači", ki so pred štirimi in več desetletji kot dijaki ter študenti sodelovali pri arheoloških delih. Med njimi smo našli celo direktorja Zdravstvenega doma Ivančna Gorica Janeza Zupančiča. Zanimivo predstavitev Virskega mesta je pripravila tudi domačinka Tatjana Kordiš, ki je po poklicu sicer biologinja, a je dokazala, da je izjemna poznavalka lokalne zgodovine.

Ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar je poudaril, da so takšni dogodki pomembni, da mladina spozna, kakšno bogastvo ima pred domačim pragom, zato bo tudi njihova šola še naprej delovala tudi v tej smeri.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (12)

Tatjana Kordiš
kneginja02
kneginja03
kneginja04
kneginja05
kneginja06
kneginja07
kneginja08
kneginja09
kneginja10
Janez Zupančič in Mitja Guštin z učenci in mentorico novinarske delavnice
Ravnatelj OŠ Stična s "kopači" in arheologi

Komentarji (1)

2.4.2017Ocenitkordis 
Kar precej zmeden prispevek. To arheološko najdišče se ne imenuje Gradišče. Sicer je res to bilo gradišče (z malo začetnico), a prijelo se ga je ime Cvinger (kar piše tudi na fotografirani informacijski tabli), Gradišče je pa naslednja više ležeča naselbina. Utrjeno mesto je bilo tu med letoma recimo 800 pr. n. št. (v resnici kasneje) do začetka našega štetja. Je pa res, da je bilo v tu zapisanem obdobju pomembnejše. Toliko grobov nikakor ni bilo. Bilo je čez 100 gomil, a ni imela vsaka 100 grobov v sebi. Predvsem pa v okolici Grofije ni nobenega groba, ker pač ni nobenega znotraj obzidja. Mitja Guštin ni spregovoril o pomeni Virskega mesta, on si je zadal drugačno nalogo - učencem predstaviti dejanske najdbe (ki niso bile vse od tu). Jaz pa tudi nisem kaka izjemna poznavalka lokalne zgodovine, sem pa zadovoljiva, da sem lahko prevzela zaupano mi nalogo. Tatjana Kordiš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava