dolenjska

V Šentjerneju na seji skoraj do enih ponoči

20.4.2017 | 12:05 | Besedilo in foto: L. Markelj

V Šentjerneju na seji skoraj do enih ponoči

Šentjernej - Včerajšnja seja občinskega sveta je že po predlaganem dnevnem redu s 17 točkami dnevnega reda, mnogimi zelo obsežnimi in problematičnimi, ki bi zahtevale samostojno sejo, obetala dolgo sedenje v občinskih klopeh, kar se je uresničilo. Svetniki so brez odmora - kar so se sicer strinjali - vztrajali skoraj sedem ur, to pomeni že v nov, današnji dan.

Odhod Darke Brajdič.

Odhod Darke Brajdič.

No, nekaj izjem je bilo - romska svetnica Darka Brajdič je odšla že na začetku seje, takoj, ko je povedala, da se njenih predlogov in pripomb že vseskozi ne upošteva in da nje kot romske svetnice enostavno ni. Kljub razlagi župana Radka Luzarja je protestno zapustila sejo.

Po dobrih štirih urah in pol seje sta vstala in odšla tudi svetnika Albert Pavlič (SDS) in Vesna Bregar (CIGL) , Igor Kalin (SMC) pa je na seji ostal le še kot poslušalec.

RADI BI SE REŠILI WTE-JA IN CEROD-A

Jože Leskovar.

Jože Leskovar.

Svetniki so sprejeli kar nekaj pomembnih odločitev. Med drugim jih je direktor sektorja komunale v krškem Kostaku Jože Leskovar seznanil z analizo obstoječega stanja in s predlogi izboljšav in rešitev za dejavnost odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode na območju občine Šentjernej, kjer ni vse optimalno in tudi ne zakonito. Zato so svetniki zadolžili župana in občinsko upravo, da do naslednje redne seje pripravi celovito podlago za odkup obstoječe koncesije, ki jo ima občina sklenjeno z WTE iz Kranjske Gore, po preučitvi pa bo sledilo odločanje o prenehanju obstoječe koncesije.

Doc. dr. Aleksej Možina.

Doc. dr. Aleksej Možina.

Pravne vidike je podrobno predstavil doc. dr. Aleksij Možina, po besedah Leskovarja eden največjih pravnih strokovnjakov na tem področju pri nas. Občina bo sedaj koncesionarja seznanila z očitki, pridobila njegovo mnenje oz. odgovor, nato pa bo sledilo odločanje o nadaljnjih ukrepih, ki za občane ne smejo biti slabši, kot so sedaj. Kot predvidevajo, se bo sodni poti verjetno težko izogniti.

Jože Leskovar je svetnikom predstavil tudi analizo obstoječega stanja s predlogi izboljšav in drugih rešitev za dejavnost ravnanja z odpadki v občini Šentjernej. Poudaril je, da Komunala Novo mesto dela dobro, medtem ko so razmere na Cerodu drugačne in bi morali več narediti na racionalizaciji, transparentnosti itd. V šentjernejski občini zberejo zelo malo ločenih odpadkov - manj kot 15 odstotkov, v krški občini npr. skoraj 70 odstotkov.  Kot je povedal župan Radko Luzar, se občina od vsega začetka trudi, da si glede dogajanja v Cerodu nalijejo čisto vino, a so pri tem kot majhni solastniki neuspešni. »Do konca leta želimo najti najugodnejšo rešitev, kako s smetmi v bodoče. Zadevo bomo preučili,« je dejal in povedal še, da v projektu Cerod 2 oz. MBO ne sodelujejo.

SELITEV OBČINSKE UPRAVE

Samo Hudoklin.

Samo Hudoklin.

Svetniki so med drugim sprejeli še pomembno odločitev, da se občinska uprava iz sedanjih prostorov na Prvomajski cesti 3a zaradi neurejenih in nejasnih razmerij z DUTB, pravno naslednico Probanke Leasing d.o.o., s  katero je Občina Šentjernej leta 2009 sklenila pogodbo o poslovnem najemu prostorov, preseli v nekdanje občinske prostore na Trubarjevo cesto 5. To so prostori starega župnišča, ki jih lastnica, Župnija Šentjernej, občini da brez najemnine. Tu se že nahajajo JP EDŠ in Medobčinski inšpektorat in redarstvo, kar po besedah direktorja občinske uprave Sama Hudoklina ne pomeni le racionalizacije stroškov, ampak tudi sinergijo za zaposlene in občane, ki bodo kar tri službe imeli na enem mestu.

Selitev - po obnovi prostorov - naj bi bila mogoča že do 1. junija.

Več s seje v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (6)

20.4.2017Ocenidolenjc123 
pohvalno, ti ki so ostali delujejo v dobrobit ljudi, mi jih za te namene tudi plačujemo. Ne prebereš takih novic zelo pogosto.
21.4.2017–1 (0) (1)Oceniselitev 
Selitev v prostore farovža je bila ena od predvolilnih obljub PTP oblasti. Zakaj tega niso storili takoj?? Ja, mandat se počasi izteka, bo treba vleči všečne poteze. Tudi kar se tiče WTE-ja je aktualna novokomponirana koalicija prepozna. Kot piše v članku, mimo sodnije ne bo šlo. Vemo, kako hitro meljejo sodni mlini. Takrat bo že druga oblast. Kot kaže tista, ki je bila širokogrudna do čistodolinskih osebkov. Psi lajajao, karavana z istimi akterji pelje voz naprej.... Šentjernejčani, zbudimo se!!!!!
21.4.2017 2 (2) (0)OceniSmrad Jože 
WTE je najboljša solucija, kar se je lahko zgodila Šentjerneju. Za to se morajo zahvaliti g. Hudoklin Francu, ki je iz razcapanega Šentjerneja naredil hvale vredno podeželsko metropolo. Hudoklinu je treba podeliti nesmrtno listino častnega občana, ne pa ga prav zahrbtno metati na cesto. Franc ima takšno pogodbo, da si občina lahko na sodniji lahko na roke meče svojega petelina. France ni po župi priplaval in če ga bodo ajzenponarji driblal, bo občina zelo hitro bankrotirala. Že sedaj je dolžna okoli 4,5 milijona EUR.
22.4.2017OceniLOKALPATRIOT 
Smrad Jože - si malo narobe zapisal ;-))! Pravilno bi bilo - občina JE ŠE SEDAJ dolžna 4,5 mio €! Pa še vsaj desetletje bo! Dolg pa je zrihtal Francek. WTE pa je res rešitev. A samo za Frančka. Se ti ne zdi malo milo rečeno čudno, da se skupaj z žlahto in prijateljem zaposli prav v podjetju kateremu je zrihtal drek koncesijo? Če bi se kdo resno zakopal v posle bivšega prvega petelina vsega smrada tudi deset WTE ne bi očistilo!jA, Sicer pa ima Franček lahko samo pogodbo o zaposlitvi v WTE, ki bi lahko bila nesporna. Vse drugo je podpisal kot župan in ne kot fizična oseba Franc Hudoklin. Torej je s temi pogodbami ali škodil ali pa pripomogel k boljši kvaliteti življenja občanov. No ni dvoma da je z določenimi pogodbami nekaterim močno pripomogel. Na škodo vseh preostalih !
22.4.2017OceniŽelezni Pepe 
Nič bat, bo ajzenponar vse urihtal. Je še vedno ... :-)))
23.4.2017Ocenianonymous 
Pravzaprav bo res udarna in neverjetna novica, ko bo enkrat v Šentjerneju občinska seja potekala normalno in se po dveh, treh urah zaključila...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava