Rangusovi mama in hči nove strehe sami ne bosta zmogli

23.4.2017 | 16:10

Rangusovi mama in hči nove strehe sami ne bosta zmogli

Mihovica pri Šentjerneju - V Mihovici pri Šentjerneju v stari hišici živita mama in hči, 55-letna Marija in 35-letna Sabina, obe bolni in z majhnimi dohodki.

Težko se prebijata iz meseca v mesec, saj je mama invalidsko upokojena, hčerka pa duševno bolna. Zato sta še kako hvaležni Območnemu združenju Rdečega križa (OZRK) RKS Novo mesto, da jima pomaga pri nujnem prekritju strehe, česar sami nikoli ne bi zmogli.

Mama in hči.

Mama in hči.

»Kje pa, pri teh dohodkih!« pravi mama Marija, ki prejema invalidsko pokojnino 350 evrov na mesec. Hčerka Sabina, ki je zaradi težav v duševnem zdravju nezaposljiva, dobiva denarno socialno pomoč 234 evrov mesečno ter 184 evro varstvenega dodatka. Skupaj se torej nabere okrog sedemsto evrov, a kot pove mama, gre 300 evrov samo za plačilo položnic. »Kje so še ostali stroški - hrana, oblačila! Živiva skromno, nekaj malega pridelava na vrtu in njivi, sicer pa grem enkrat mesečno v trgovino in nabavim najnujnejše,« pripoveduje in poudari, da se pač pri teh dohodkih ne da nič prihraniti. Seveda bi bilo drugače, če bi še imela moža, ki je bil zaposlen, a žal je Marija že tretje leto vdova.

STREHA PUŠČA, PROBLEMI Z VLAGO

Rangusovi mama in hči nove strehe sami ne bosta zmogli

Rangusov dom je tako iz leta v leto slabši. Hiška je stara preko sto let, kamnita in vlažna, strop je lesen, skozi marsikatero staro okno piha, najbolj kritična pa je streha. Je dotrajana, kritina je bila nazadnje zamenjana pred kakimi tremi desetletji. Pred časom so morali že zamenjati nekaj nagnitih lesenih letev, a to ni dovolj. Potrebno je celovito novo ostrešje in po zaslugi OZRK Novo mesto se bo to zgodilo še to pomlad.

Kot pravi sekretarka Barbara Ozimek, družino Rangus - Giodani zaradi slabega materialno - socialnega stanja spremljajo že več let, družina pri njih dobiva prehranske pakete. Zdaj pa so ji priskočili na pomoč še pri strehi. Akcijo so hitro zagnali. Začeli so zbirati denar, obenem pa so se obrnili tudi KORK Šentjernej ter na občino Šentjernej, s katero so hitro našli skupni jezik.

Za družino Rangus - Giodani iz Mihovice je OZRK Novo mesto v posebni akciji odprlo račun. Denar je mogoče prispevati na TRR: SI56 0297 00259477 202, referenca SI00-903053.

Občina je poiskala krovca Tršinarja s Prekope, ki je pripravljen vsa dela opraviti zelo ugodno, RK pa je pridobil še mnoge sponzorje, s pomočjo katerih bo zagotovil brezplačni material. Tako bo npr. podjetje Bramac iz Dobruške vasi darovalo kritino, les Gozdno gospodarstvo Novo mesto, izolacijo podjetje Ursa, žlebove krovstvo Kovačič. Občina bo priskočila na pomoč s »svojim« podjetjem Ekološko družbo Šentjernej, saj bodo njihovi delavci v času prekrivanja poskrbeli tudi za drenažo okrog hiše. Ta je nujna, da bo v hiši manj vlažno.

MANJKA ŠE 2 TISOČ EVROV

Skozi tole okno najbolj piha.

Skozi tole okno najbolj piha.

A kljub vsem tem dobrim ljudem in podjetjem morajo v OZRK za najnujnejše stroške zbrati 2.700 evrov. Po besedah Ozimkove imajo zdaj okrog 700 evrov, od tega so glavnino prispevale njihove krajevne organizacije RK. Računajo in upajo, da se bodo akciji odzvali še drugi dobri ljudje iz šentjernejske doline in od drugod, a v vsakem primeru bosta Marija in Sabina prišli do nove strehe, če ne konec aprila, pa v začetku marca. Tako obljublja krovec, odvisno pa je od vremena.

Predsednica KORK Šentjernej Milena Drnovšek pove, da se v občini srečujejo z vedno več socialnimi problemi, ki jih k sreči uspešno rešujejo. Kar nekaj večjih akcij so z OZ RK Novo mesto že izpeljali, ter pomagali mnogim posameznikom tudi v velikih poplavah, ki so pred nekaj leti dvakrat močno prizadele šentjernejsko občino.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (4)

23.4.2017OceniDolenjka 
Naj se registrirajo kot romi pa jim bo država zgradila celo bajto na novo
23.4.2017–1   (0)   (1)   OceniKunstelj 
Jaz bom prispeval 100 EUR, me zanima pa koliko bo dala Cerkev?? Verjetno 0, samo prst v +it!!
23.4.2017Ocenigremo_v_akcijo 
Gremo sami zbrati denar, brez posrednika Rdečega Križa. Sam sem velikokrat anonimno pomagal. Nisem rabil nobene reklame. Še manj pa posrednika v obliki Rdečega Križa. Stopimo skupaj in pomagajmo. Vse bo transparentno.
24.4.2017Ocenijožko 
Članek je precej pomanjkljivo napisan in zavajajoč. Kot vidim in vem, pri hiši živi tudi partner ge. Marije, ki je redno zaposlen. Nikjer ni omenjenega njegovega prihodka. In tudi 800 eur/mesec, ki jih brez te zamolčane plače prejmeta, ni malo. Poznam družino s štirimi osnovnošolci in eno minimalno plačo pri hiši. Pa jim tudi teče v hišo in jim nihče ne pomaga. Tako da je treba zadeve gledat širše. Najlažje je jamrati in čakati, kaj ti bodo drugi prinesli in naredili...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava