bela krajina

Tovorni promet na mejnem prehodu Vinica bi rešili še letos

25.4.2017 | 12:15

Mejni prehod Vinica (Foto: M. Bezek-Jakše)

Mejni prehod Vinica (Foto: M. Bezek-Jakše)

Vinica - Problem tovornega prometa pri prehajanju mejnega prehoda Vinica in tamkajšnjega mostu z omejitvijo nosilnosti na 7,5 tone naj bi rešili še letos, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije ob robu ponedeljkovega sestanka v Brežicah zatrdil sekretar ministrstva za notranje zadeve Andrej Špenga. Viniški mejni prehod nameravajo prilagoditi z dodatnim voznim pasom za težja tovorna vozila.

Špenga je povedal, da so na pobudo lokalne skupnosti in območnega gospodarstva preučili možnosti ter izdelali projektno dokumentacijo za prehajanje mejnega prehoda Vinica tudi za tovorna vozila, težja od 7,5 tone.

Območje mejnega prehoda bodo sicer prilagodili z dodatnim voznim pasom za tovrstna vozila, za kar bodo morali odkupiti 200 metrov brežine ob zdajšnji cesti na slovenski strani. Prehajanje meje pa bodo dovolili le tovornim vozilom v lasti lokalnega prebivalstva. Preostali tranzitni težji tovorni promet bodo prepovedali oz. preusmerili na druge belokranjske mejne prehode.

Omenjena dela naj bi skupaj z Direkcijo RS za ceste izvedli še letos, nosilnost viniškega mosta, ki naj bi po njegovih podatkih zmogel vsaj 30 ton, pa naj bi povečali, je še napovedal Špenga.

Na črnomaljski občini, kjer se od leta 2008 prizadevajo za sprostitev težjega tovornega prometa preko mejnega prehoda Vinica s slovenske strani, so sicer za podporo pri ureditvi omenjenega vprašanja v začetku marca zbirali podpise belokranjskih podjetnikov. Te so nato kot dodatno utemeljitev svojim zahtevam priložili odgovoru na poziv, ki so ga pred tem, januarja, naslovili pristojnim na vladni ravni.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je takrat pojasnila, da so z omenjenim pozivom pristojne vnovič pozvali k sprostitvi prehajanja težjih tovornih vozil preko mejnega prehoda Vinica, kjer območne gospodarstvenike pesti omejitev na težo 7,5 tone pri prečkanju mosta preko Kolpe. Ta namreč velja le za njegovo prečkanje s slovenske strani, medtem ko s hrvaške ni nobene omejitve, je še dejala županja.

‹ nazaj

Komentarji (8)

25.4.2017 3 (5) (2)OceniViničan 
Žalostno, vsak dan se kaže kako kratkotrajno življensko doba , ki se je gradila v komunističnih časih , sploh tisto kar so gradile delovne brigade je katastrofalno slabo, Železnice naprimer so slabše kot so bile za časa Dunajskega dvora. v Črnomlju so v težkih časih namesto vlaganj v prepotrebno infrastrukturo , vložili veliko preveč denarja v Župančičevo hišo in muzej . tudi te nespametne investicije je bila slabo izvedene saj niso bila na teh starih objektih zamenjana okna, Vsak dober gospodar prvo zamenja okna ker imajo krajšo življensko dobo kot zid. Kakšno oblast imamo
25.4.2017 2 (3) (1)Oceniviničanka 
Daj, daj Viničan ne pametuj! Pojma nimaš zato bodi raje tiho!
25.4.2017 2 (4) (2)Oceniprofesor 
Viničan daj komentar na vsebino članka. Ne bluzi. Hodi travo kosit ali grmovje sekat, če znaš pa bo vsaj kaka korist od tebe
26.4.2017—   (1) (1)Ocenivinice 
slab si ti to viničan,pol so tovarne bile iz dunajskega dvora narejene,al iz komunizma časa??ne boj pameten,.hodi nekaj delat,pa karinki se napit i ako bo sreče,v kolpo se utopi,več koristi bo od tebe ti rečem
26.4.2017Ocenišofer 
Enako bi bilo potrebno narediti s cesto čez Gorjance. Vožnjo težjim tovornim vozilom dovoliti le, če gre za lokalni promet oz. dostavo in vozilom v lasti lokalnega prebivalstva. Preostali težji tovorni promet prepovedati oz. preusmeriti na avtocesto. A ne kot sedaj, ko kamion zapusti avtocesto ZG-Split pri Metliki, se izogne cestnini, ovira promet na Gorjancih ter onesnažuje, nato pa v NM spet na avtocesto in naprej proti LJ in ostali Evropi.
26.4.2017 2 (2) (0)OceniKlemen 
Most je v slabem stanju Občina Črnomelj in država od takrat ko so postavili prometni znak za omejitev ni storila nič, Tisti,ki vlada ima škarje in platno, imamo vlado Cerar-Židan -Erjavec.
26.4.2017 1 (1) (0)Ocenijazo 
Podpiram možnost težjega tovornega prometa po mostu čez Kolpo tudi s slovenske strani. Prav je, da so obnovili Župančičevo hišo na Vinici, ni pa prav, da so na obnovljeni hiši ostala stara in dotrajana lesena okna, kljub zelo visoki ceni za obnovo stavbe.
14.5.2017Oceni1234 
bo pa dobil nova okna župančičev skedenj na drugi lokaciji...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava