kronika

FOTO: Pirh dvakrat ustrelil proti partnerki

10.5.2017 | 17:30 | Besedilo in foto: Janja Ambrožič

Jerica Vaupič je imela veliko srečo, da je preživela.

Jerica Vaupič je imela veliko srečo, da je preživela.

Posledice včerajšnjega streljanja.

Posledice včerajšnjega streljanja.

Hišo varuje policija.

Hišo varuje policija.

Dobe, Kostanjevica na Krki - Že včeraj smo poročali o tem, da policija išče 60-letnega Jožeta Pirha iz Novega mesta, ki je streljal v kraju Dobe. Alenka Drenik je danes popoldne za Dolenjski list povedala, da ga še vedno niso našli.

Ko smo se dopoldne peljali proti vasi Dobe v bližini Kostanjevice na Krki, smo opazili, da območje preletava helikopter, hišo, kjer je včeraj prišlo do streljanja, pa sta varovala dva policista.

KRIMINALKA

Bilo je mirno. Ko smo pozvonili, je vrata odprla Jerica Vaupič, ki je imela veliko srečo, saj bi se vse skupaj lahko končalo popolnoma drugače.

Včeraj zjutraj, ko se je kot že ničkolikokrat prej odpravljala v službo, jo je nekdanji partner Jože Pirh, od katerega se je odselila pred skoraj dvema letoma, s pištolo v roki pričakal za vogalom hiše.

»V službo sem šla ob 5.13, zaprla sem vhodna vrata in šla po zunanjih stopnicah. Za vogalom me je čakal on. Stopil je predme in vame naperil pištolo,« se dan kasneje s solzami v očeh neljubega srečanja z nekdanjim partnerjem spominja Jerica.

PIŠTOLA ENKRAT ZATAJILA

Začela je kričati. »Najprej sem pomislila na svoje štiri otroke, da me bo njihov oče ustrelil in bodo ostali brez mamice. Tekla sem nazaj po stopnicah, on pa za mano. Na vrhu sva si zrla iz oči v oči. Moj sedanji partner je odprl vrata, nekdanji partner Jože pa je sprožil pištolo, ki je v tistem zatajila.«

Sedanji partner jo je potegnil v stanovanje, zaklenila je vrata, v tistem, ko je iz ključavnice vlekla ključ, pa je Jože v drugo sprožil pištolo. Takrat je počilo.

»Če bi stala za vrati, na mestu, kamor je ustrelil, me danes ne bi bilo več tukaj,« razmišlja prestrašena mamica, ki je 30 let starejšega Pirha po 15 letih skupnega življenja zapustila zaradi nasilja in odvisnosti od alkohola.

NI SE HOTEL ZDRAVITI

"Najprej sem mu hotela pomagati. Če bi se odločil za zdravljenje od alkoholizma, bi mu stala ob strani, ker pa tega ni hotel, sem šla svojo pot."

Dva tedna je preživela v kriznem centru, potem si je pri babici uredila stanovanje, v katerem je z otroki, starimi od pet do 14 let, končno zaživela v miru. Zadnjih nekaj mesecev ima novega partnerja.

Zaradi ljubega miru se je odpovedala vsemu, kar bi nekdanjega partnerja lahko razburilo - ni zahtevala preživnine za otroke, povedala mu je, da hišo, ki sta jo postavila skupaj in je napisana nanjo, lahko prodata in celotna kupnina ostane njemu.

GROZIL JE

Da bo Jerico ubil, je Jože večkrat povedal njej in ljudem v okolici. »Živela sem v strahu, da se bo to enkrat zgodilo. Tukaj je bil 11. marca letos in mi rekel, da moram do konca meseca prodati hišo, a je nisem mogla, ker ni legalizirana in je nihče noče kupiti. Okoli je govoril, da me bo ubil in aprila sem ga prijavila. Potem je bil nekaj časa mir, nakar me je 4. maja spet poklical in rekel, naj pridem podpisat za 10 tisoč evrov are, češ da potrebuje denar, saj bo kupil vikend. Zaradi ljubega miru sem bila pripravljena podpisati dogovor, da v enem letu plačam tisti denar, saj pričakujem, da bom v tem času legalizirala hišo in jo prodala. Meni ne gre za denar, hočem samo mir. No, po tistem ga nisem ne slišala ne videla do včeraj,« je pojasnila.

STRAH OSTAJA

»Strah me je in strah me bo toliko časa, dokler ga ne najdejo. On je prišel do mene, da bi me ubil, ker tega ni naredil, verjetno čaka na novo priložnost,« je sklenila Jerica, ki je za hitro posredovanje še posebej hvaležna krškim policistom.

‹ nazaj

Galerija (5)

Helikopter na Krko
Hišo varuje policija.
Naboj je zdrobil steklo na vratih.
Posledice streljanja
Jerica Vaupič

Komentarji (10)

10.5.2017 1 (2) (1)Ocenihecno 
On je 30 let starejši in skupaj sta bila 15 let na fotografiji pa ona ne deluje stara niti 50 let. A to pomeni, da je še kod srednješolka šla živet s takrat vsaj 45 let starim moškim? Pa saj ni čudno, da potem do tega pride. To bi z zakonom moralo biti prepovedano imeti toliko starejše partnerje. Veliko staršev in otrok se ne razume zaradi prevelikih razlikih v letih, pa so istih genov. Tako partner in partnerka toliko starejša ali mlajša pa ni šans da funkcionirata. Ne zagovarjam ne enega ne drugega in to kar je možakar storil je vredno sodnega pregona in ječe.
10.5.2017 1 (1) (0)OceniDolenjec 
Novinar je pa spretno zavil v zgodbo, da nista podpisala ničesar, mar ne? Živelo objektivno poročanje!
11.5.2017 1 (3) (2)OceniHecno 
To je primer za CSD in psihiatrijo. On star 60 in 30 let starejši od nje, torej je ona stara 30, 15 let skupnega življenja. Torej je bila stara 15 let in on 45 ko sta "naredila" otroka. Ima jih 4. Zelo produktivno, v zvezi z alkoholikom. Ima pa "jajca" da se kaže celemu svetu in se dela svetnico. Res veliko dela za naše "strokovne" službe.
11.5.2017 2 (2) (0)Ocenianonymous 
V zgornjem računu še nekaj manjka - če je mlajša od tipa za 30 let in jih ima on 60, jih ima torej ona 30, to drži. Toda če je 15 let živela s tem možakarjem in ga pustila že pred dvema letoma, to pomeni zvezo med 13 letnico in 43 letnikom. Hmm... Ali je novinar malo po svoje pisal leta, ali pa tukaj nekaj ne štima. Kakorkoli že, vseeno je najpomembnejše to, da se nikomur ni nič zgodilo in da otroci niso izgubili mame, kakršnakoli že je...
11.5.2017 1 (1) (0)Oceninarobe svet 
ja kje pa je bil CSD ko je rodila prvega otroka ko je bila še "mlečnozoba", da bi to raziskala in ukrepala - ampak nič, sedaj pa rompompom
12.5.2017—   (2) (2)OceniSantos 
Mya, zakaj ne napišeš kaj tako slikovitega še o sebi, naprimer kaj si ti vse počela v svojem bednem življenju? Seveda ne gre, ker je obrekovanje drugih slovenski nacionalni šport. Upam, da bosta ti dve osebi, ki ju direktno z imeni obrekuješ podali na sodišče zahteveg za tvojo izsleditev preko IP in te pokličejo, da še tam poveš kaj! Malo se zamisli. Če bi se samo malo ukvarjala sama s seboj in ne z drugimi,bi imela še 24 ur na dan premalo.
12.5.2017OceniLubadar 
A boš tudi ti zagrozl s "spletnim očesom" kakor dober levičar ?
13.5.2017 2 (2) (0)OceniSantos 
Lubadar, jaz nobenemu ne grozim , samo dal sem svoje mnenje na komentar Mye in srčno upam, da se bo to zgodilo, ker si nekateri pač preveč dovolijo. In kako bi se ti počutil, če bi te nekdo s tvojim pravim imenom tukaj javno obrekoval?
13.5.2017–1 (1) (2)Ocenidildo 
in kar živi naprej v tej hiši ki je tudi on bivši last in ona z novim partnerjem??hudo bolano je tolele,neki ne štima
14.5.2017 1 (1) (0)OceniJjjj 
Zakaj kar obsojate. Ta hiša ni bila njegova in nista tukaj živela.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava