Potopis po Ugandi, KC Primoža Trubarja Šentjernej

26.5.2017 | 19:30

petek, 26. maj ob 19.30 POTOPIS PO UGANDI

Potopis nas bo popeljal po poteh društva Streha za vse, ki jo sestavlja skupina študentov in mentorjev Fakultete za arhitekturo in Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Avgusta 2016 je odprava štirih članov odpotovala v Ugando in raziskala teren, kjer se bo poleti 2017 izvedel nov razvojno – humanitarni projekt.

V mestu Kabale na jugu Ugande bodo študenti in mentorji društva Streha za vse zgradili Amasiko - učni center za otroke, ki živijo na ulicah v partnerstvu s humanitarno organizacijo Alongside Africa iz Velike Britanije. Uganda je ena od revnejših držav na svetu, z velikim deležem otrok, ki so brez domov in odraščajo v skrajnem pomanjkanju na ulicah, brez možnosti za pridobitev izobrazbe in dosto­jnega poklica.

Cilj projekta je izgradnja stavbe, ki bo otrokom ponudila prostor za bivanje, osnovno izobraževanje ter učenje obrtnih spret­nosti.

Z načrtovanjem stavbe so začeli v začetku tega študijskega leta, izvedba omenjene stavbe pa bo sledila konec junija 2017, ko se bodo odpravili v Ugando. Tam bodo v sodelovanju z lokalnimi prebivalci v osmih tednih izpolnili zastavljene cilje. Ob tem stremijo k uporabi lokalnih materialov in gradbenih tehnik, spodbujanju lokalnega gospodarstva ter k načelu izmenjave znanja.