dolenjska

Višje cene vrtcev in (verjetno) tudi komunalnih storitev

26.5.2017 | 11:10 | M. Martinovič

Višje cene vrtcev in (verjetno) tudi komunalnih storitev
Miloš Dular je predstavil predlog CPS.

Miloš Dular je predstavil predlog CPS.

Višje cene vrtcev in (verjetno) tudi komunalnih storitev
Gregor Klemenčič, direktor Komunale Novo mesto

Gregor Klemenčič, direktor Komunale Novo mesto

Novo mesto - Novomeški občinski svetniki so na včerajšnji 22. redni seji med drugim soglašali s podražitvijo cen v obeh večjih vrtcih, Cicibanu in Pedenjpedu. Starši bodo tako po novem na mesec plačali v povprečju tri do štiri evre več. Strinjali so se tudi s predlogom Komunale Novo mesto za dvig cen, kar se bo - če bodo podobno storili še v ostalih dolenjskih občinah - povprečni štiričlanski družini poznalo v višini 0,85 evra.

Direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič je najprej spomnila, da so cene za vrtce že lanskega maja podražili za od 1,6 do 2,8 odstotka, tokrat pa gre za 3-odstotno podražitev, na katero po njenih besedah niso imeli vpliva. Ceno namreč določajo stroški materiala in živil, ki so ostali enaki, ter stroški dela, ki pa so se povečali zaradi sprostitve napredovanj, višjega regresa, odpravnin ob upokojitvah ipd.

»Mislim, da je občina v takšni finančni kondiciji, da bi lahko te zadeve sama rešila in ne prevalila breme na starše,« je menil Borut Škerlj (SMC) in spomnil, da je vlada sprejela tudi višjo povprečnino za občine.

Njegova strankarska kolegica Mateja Kovačič se s predlogom občinske uprave prav tako ni strinjala, pri primerjavi cen novomeških vrtcev z drugimi mestnimi občinami pa se je vprašala, zakaj so lahko ob enaki metodologiji in normativih cene v Murski Soboti nižje tudi za sto evrov, v Celju pa za 40. »Se pravi, da je v naših dveh največjih vrtcih pri stroških nekaj hudo narobe,« je rekla.

Proti je bil tudi Alojz Kobe (GAS), Uroš Lubej (Solidarnost) pa je izpostavil, da se mu zdi nesprejemljivo, »da isto storitev predšolske vzgoje starši po različnih občinah različno plačujemo in iz tega vidika starši ne bi smeli biti žrtve različne organiziranosti vrtcev.« Povedal je še, da sta ravnateljici Cicibana in Pedenjpeda že marca dejali, da imata likvidnostne težave: »Prej smo neupravičeno nižali cene in jih pahnili v težave, ki smo jih na koncu poplačali, kar nekateri mogoče sploh ne veste. Zdaj smo pa proti, ko je treba cene vrniti na ustrezno raven. To ima neko dolgo brado, kjer ne gre le za večje stroške dela, že od začetka mandata smo se šli neke nevarne igre in zdaj plačujemo obresti za to. Stabilnost v vrtcih smo ogrozili, račun bo treba v vsakem primeru poravnati in pred nami je težka odločitev: če se s predlogom ne strinjamo, bomo vrtce pahnili v še težji položaj.«

Dr. Janez Povh (Lista Gregorja Macedonija) je menil, da je aktualna oblast občinske finance spravila v boljšo kondicijo, a to ne pomeni, da mora nase prevzeti dodatne stroške, predlog uprave pa je javno podprl tudi Stane Galič (Lista Ivana Kralja).

Župan Gregor Macedoni je med razpravo svetnikom dal vedeti, da v kolikor občina namesto staršev nase prevzame dodatne stroške, se pri ministrstvih težje pogaja za naložbe, saj jim to očitajo, hkrati pa novomeška občina staršem že sedaj nudi več ugodnosti v primerjavi z drugimi občinami in te ostajajo v veljavi še naprej. Kot omenjeno, so svetniki predlog podprli, nove cene bodo veljale z naslednjim mesecem.

Boljša kot je infrastruktura, višja je cena

Kar nekajkrat je včeraj pred svetnike stopil direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič, saj so med drugim potrjevali poslovno poročilo tega javnega podjetja za lansko leto in poslovni plan za letošnje, kot omenjeno, pa je komunala predlagala tudi dvig cen.

S tem se kar nekaj svetnikov in svetnic ni strinjalo oz. so dejali, da glede na pričakovani pozitivni poslovni izid v letošnjem planu, ki podražitev niti ne vsebuje, potreb po višji ceni ne vidijo.

»Ko govorimo o cenah, moramo ločiti omrežnino in stroške storitve. Omrežnina je enostavno povedano vrednost infrastrukture, ki jo v določeni občini imamo. In boljšo imamo, torej več kot je vredna, višja je seveda omrežnina na posamezni priključek. Zdaj se je znižala omrežnina na vodi in dvignila na čiščenju, saj se je v preteklih letih veliko vložilo v prenovljeno čistilno napravo in obrat za sušenje blata, govorimo o milijonskih zneskih, in s tem se je seveda vrednost infrastrukture povečala in tudi vrednost omrežnine. Dviguje pa se tudi cena storitve zbiranja in odvoza odpadkov, ki jo izvaja komunala, a je treba poudariti, da imamo trenutno še vedno na območju vseh osmih občin najnižjo ceno v Sloveniji,« je za Dolenjski list pojasnil Klemenčič in na vprašanje, kako se bo to poznalo na položnicah, odgovoril: »Gospodinjstvo s štirimi člani in ob povprečni porabi vode, ki ima vse te storitve, torej vodo, odvajanje, čiščenje in odvoz odpadkov, bo imela položnico višjo za 0,85 evra. V primeru štiričlanske družine, ki katero od teh storitev nima, na primer čiščenja odpadne vode, pa bo podražitev znašala 0,5 evra.«

Kupujejo delež v Zarji

Svetniki in svetnice so včeraj sicer potrdili vse predloge občinske uprave, med drugim so sprejeli tudi Celostno prometno strategijo in soglašali s spremembo letošnjega proračuna, ker bo občina kupila delež v stanovanjskem podjetju Zarja, govorili so tudi o kakovosti zraka v občini in imeli pomisleke glede potrjevanja vseh petih kandidatov za novega ravnatelja OŠ Grm, o čemer bomo podrobneje poročali še v tiskanih izdajal Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (30)

26.5.2017 9 (9) (0)OceniKolesar 
Ali sem se motil, in je v resnici Macedoni pred volitvami obljubljal, da bo cene vrtcev in komunale čim bolj zvišal? Dobro mu gre ...
26.5.2017 5 (5) (0)Ocenijože 
Ma bolj kot macedoni so zanimivi ti ostali tako imenovani "dvigovalci rok" :) zanjga se že vse ve, nobenih presenečenj. Dvigovalci rok ali pudelčki pa vedno znova presenečajo z usklajenostjo sprejetja sklepov ki so naravnani ravno proti tistim zaradi katerih so tam da jih zastopajo ( proti plačilu seveda:) - svojim volilcem. Takim se, če se ne motim reče po mednarodni definiciji Quisling...i:) preprosto - Soglasni kvizlingi:)
26.5.2017 3 (3) (0)Ocenirambo 
Izdajalci po domače
26.5.2017 20 (20) (0)OceniGAS-Kobe 
V GAS dviga cene v vrtcih v predlaganem obsegu ne podpiramo. V predlogu župana za dvig cen vrtcev za cca 3 % se kot glavni razlog za dvig navaja povečanje stroškov dela. Vendar iz predloga izhaja, da so se stroški dela povečali za manj kot 1 % tudi ob dejstvu, da bi te stroške pokrili v celoti iz proračuna MONM. Iz česar je možno zaključiti, da se želi starše otrok še na rezervo dodatno obremeniti za ca. 2 % čemur v GAS odločno nasprotujemo. Iz predloga dodatno izhaja, da naj bi se iz 3 % dviga cen vrtcev ne namenilo niti enega centa več za stroške živil. To pomeni, da morajo vrtci zaradi dviga cene živil kupovati slabšo hrano. Iz predloga je razvidna tudi davčna spirala kateri smo priča v MONM. Najprej se je dvignil znesek nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, nato cena komunalnih storitev. To se preliva v višje cene vrtcev in drugih storitev v občini in danes je na dnevnem redu spet povišanje cen komunalnih storitev. Torej če je potrebno povišanje cen bi se razlika v ceni lahko pokrila iz proračuna MONM.
26.5.2017 19 (19) (0)OceniGAS-Kobe 
"Iz letnega poročila Komunale NM za leto 2016 je razvidno da je Komunala NM v letu 2016 zabeležila najslabši poslovni rezultat po letu 2011. Kljub pismeni zavezi župana, da se bodo v občinskih podjetjih agencijah in zavodih plače vodilnim znižale na način, da bodo te nižje od plače župana je iz poročila Komunale razvidno, da je tudi v letu 2016 direktor Komunale prejemal plačo primerljivo s plačo predsednika vlade RS. Kljub najslabšim rezultatom po letu 2011 je nadzorni svet Komunale, ki si izplačuje ekstremne sejnine odobril direktorju Komunale NM za leto 2016 dodatno nagrado v višini 5864,09 EUR. Cene obdelave, odlaganja in infrastrukture za odpadke se je za občane MONM v letu 2016 že dvignile za 103 %. In danes imamo na dnevnem redu seje OS MO NM spet predlog za povišanje cen komunalnih storitev v višini 18,3 % za čiščenje odpadnih voda in omrežnine ter 12 % dvig cen za zbiranje in odvoz odpadkov. V GAS- Gospodarski aktivni stranki odločno nasprotujemo takšnim praksam v občinskih in državnih podjetjih in ne podpiramo dviga cen, ker ni bil podan za to noben utemeljen razlog
26.5.2017 14 (14) (0)OceniGAS-Kobe 
"Iz predloga Komunale Novo mesto za dvig cen za čiščenje odpadnih voda in omrežnine za 18, 3 % in 12 % dvig cen za zbiranje in odvoz odpadkov je razvidno, da je glavni razlog za dvig cen predviden 27, 3 % dvig mase za plače na področju čiščenja odpadnih voda in omrežnin ter 18,6 % dvig mase za plače na področju zbiranja in odvoza komunalnih in bioloških odpadkov."
26.5.2017–6 (0) (6)OceniJan 
Če bi župan predlagal slabe predloge potem bi bili ti v občinskem svetu zavrnjeni. Tako pa ta Kobe teži najprej na občinskem svetu potem pa še po medijih.
26.5.2017 16 (16) (0)OceniGAS-Kobe 
"V predlogu je naveden kot razlog za povišanje tudi višji znesek amortizacije zaradi izvedene investicije v sušenje blata iz čistilnih naprav. Vendar v predlogu ni nikjer navedeno kakšen je prihranek na račun tega, da se gošča iz čistilnih naprav ne vozi več na Cerod kjer so jo leta polivali in tako smradili Brusniško in Šentjernejsko dolino in okolico. Z novo napravo se blato posuši in kuri v cementarni v Anhovem. Eventualni prihodki iz tega naslova niso prikazani. Prav tako ni med prihodki navedenih subvencij države, ki se običajno izplačujejo pri proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov. V predlogih Komunale ni navedenega nobenega objektivnega vzroka za dvig cen. Da je možnosti za prihranke in bolj gospodarno obnašanje na Komunali NM ogromno je razvidno že iz letnega poročila."
26.5.2017–4 (0) (4)OceniKarel 
Za dvig plač v javnem sektorju ni kriv župan. Tako se za podražitve kar zahvalite cerarjevi vladi.
26.5.2017 11 (11) (0)OceniGAS-Kobe 
" Strinjam se z županom, da niste mogli vplivati na rast plač v vrtcih za ca. 1 %. Ste pa v popolnosti lahko vplivali na višino direktorskih plač v občinskih podjetjih prav tako na rast plač v občinskih podjetij. In na primeru Komunale NM lahko vidimo da je bila tam rast mase za plače ekstremna, kar direktno plačujemo Občani preko višjih položnic."

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava