Lutz Hübner: Neli ni več (Lutkovno gledališče Ljubljana) - tudi ob 12. uri, KC Janeza Trdine Novo mesto

1.6.2017 | 09:30

ZAKLJUČENO ZA ŠOLE IN DOPOLDANSKI IZVEN ● 9 €

od srede, 31. 5., do petka, 2. 6. ob 9.30 in 12.00

ŽIVLJENJSKA LEKCIJA O PRIJATELJSTVU, POMOČI IN SOLIDARNOSTI PA TUDI O POGUMU IN ODLOČITVAH.

Režiser: Jaša Koceli

Igrajo: Asja Kahrimanović, Matevž Müller, Lena Hribar k. g., Sara Gorše k. g., Jernej Čampelj k. g.

Foto: Mankica Kranjec

Predstava traja 90 minut in nima odmora.

Neli ni več je predvsem zgodba o petih mladih, ki za vsestransko harmoničen bend mogoče niso najbolj idealni, ker so si med seboj preveč različni ter so kljub prijateljskim in romantičnim odnosom individualisti, vendar pa jih ženeta skupni želja in vizija. Ko vsakdan njihovega benda (v uprizoritvi jih spremljamo na vajah) prekine bolezen pevke, soustanoviteljice in najsvetlejše zvezde Neli, se morajo odločiti, ali so se pripravljeni spoprijeti s težavo, prebroditi težko obdobje in se iz grozljive preizkušnje, ki je za Neli lahko usodna, prebiti močnejši za življenjsko lekcijo o prijateljstvu, pomoči in solidarnosti pa tudi o pogumu in nekonvencionalnih odločitvah.

Predstava Neli ni več se ukvarja s temami odraščanja, delovanja v skupini, egoizma in individualizma, želje po potrditvi, soočanja z umrljivostjo, osamljenosti in poslavljanja. Nihče od likov ni idealiziran, tako da so njihove reakcije na preizkušnje življenjske in neolepšane.

Ker gre za zgodbo o življenju nekega benda, je v uprizoritvi ključnega pomena tudi glasba: bend #hešteg izvaja avtorske komade z avtorskimi besedili, z videospotom za skladbo Plesišče pa glasbeno konkurira tudi zares.

Izvirno besedilo za predstavo je leta 2003 napisal nemški dramatik, igralec in režiser Lutz Hübner, ki je tudi avtor besedil Marjetka, str. 89; Creeps; Boksarsko srce …, katerih uprizoritve smo si v Novem mestu že ogledali.