namig za premik

3. festival klasične in sorodne glasbe Sem glasba, sem mesto SGSM 2017 - koncert ansambla Celloart, frančiškanska cerkev

9.6.2017 | 21:00

26. 5.–16. 6. 2017

>> petek, 26. maj, ob 21.00, Atrij Gostišča na trgu, Hiša kulinarike in turizma (v primeru dežja bo koncert ob isti uri v Kulturnem Centru Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto)

NOČ SLOVENSKIH SKLADATELJEV, Društvo slovenskih skladateljev

Matej GRAHEK, flavta / Matej ZUPAN, flavta / Franc KOSEM, trobenta / Beata Ilona BARCZA, klavir / Tadej HORVAT, klavir / Ljubo RANČIGAJ, klavir

Ideja o Noči slovenskih skladateljev se je porodila prof. Marku Mihevcu po obisku enega izmed dunajskih koncertov z naslovom Die Lange Nacht. Prva Noč skladateljev je bila na sporedu leta 1989. Noč slovenskih skladateljev je bila prvotno osnovana kot koncert, ki traja celo noč in na katerem se zvrstijo različne zasedbe, ki izvajajo izključno novitete skladateljev. Z leti se je koncept prireditve razvijal, tako da danes v okviru Noči potekajo različni orkestrski in komorni koncerti (Noč skladateljev, Komorna noč skladateljev).

>> sobota, 3. junij, ob 21.00, Frančiškanska cerkev sv. Lenarta

KONCERT NAGRAJENCEV PEVSKEGA TEKMOVANJA SGSM 2017 s podelitvijo nagrad

V sklopu festivala SGSM 2017 Novo mesto prvič gosti mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu. Na tekmovanju se bodo za nagrado Novega mesta pomerili pevci in pevke do 32 let starosti. Občinstvu se bodo predstavili najboljši izvajalci opere in samospeva, ki jim bo na pevskem tekmovanju SGSM 2017 mednarodna žirija podelila najvišje ocene. Častni pokrovitelj tekmovanja je župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki bo zmagovalcem tudi podelil nagrade.

>> petek, 9. junij, ob 21.00, Frančiškanska cerkev sv. Lenarta

KONCERT ANSAMBLA CELLOART

Umetniški vodja: Miloš Mlejnik

Člani ansambla: Miloš Mlejnik, Andrej Petrač, Ivan Šoštarič, Martin Sikur, Jošt Kosmač, Pavel Rakar, Alenka Helena Kovačič in Petra Greblo

Solistka: Štefica Stipančević, sopran

Ansambel sestavljajo violončelisti orkestra Slovenske filharmonije, ki so se z željo po skupnem muziciranju odločili za novo skupno glasbeno pot. Sekcija se je na številnih koncertih pod taktirko uglednih dirigentov že večkrat nadpovprečno izkazala, prav tako pa tudi člani posamezniki, med katerimi imajo mnogi zavidljivo solistično kariero ali kariero komornega glasbenika v priznanih komornih ansamblih. Njihov repertoar je obsežen, znajo presenetiti tudi s kakšno drugo glasbeno zvrstjo poleg klasične, ki jim po duši nikakor ni tuja.

>> petek, 16. junij, ob 21.00 (v primeru dežja bo koncert v soboto, 17. junija), Glavni trg, Novo mesto

S PLESNIMI KORAKI PO JANTARNI POTI

Pihalni orkester Krka s plesalci

Umetniški vodja in dirigent: Matevž Novak

Plešejo: člani plesnih klubov Plesni center Dolenjske, Plesni studio Novo mesto, Plesni klub Novo mesto in Plesna šola Tančula

Povezovalec: Sašo Đukić

Pihalni orkester Krka odlikujejo večna mladost in svežina ter poseben zven in energija. Koncerti so prava poslastica ne le za domače poslušalce, saj se je orkester skozi leta predstavil na številnih samostojnih koncertih in prireditvah po Sloveniji in po svetu.

V letu 2017 orkester praznuje 60-letnico delovanja. Koncert na Glavnem trgu bo gotovo eno od posebnih doživetij tudi za glasbenike, saj se kot revialni orkester še niso preizkusili. Z glasbo avtorjev z dežel na jantarni poti se bodo skupaj z glasbeniki na glasbeno popotovanje podali tudi plesalci novomeških plesnih klubov. In ne le oni! Obiskovalci, prijazno povabljeni na veliki ples na Glavnem trgu!

Na vse koncerte v sklopu 3. festivala SGSM 2017 je vstop prost!

‹ nazaj