dolenjska

Prenova Glavnega trga bo dolga in draga

22.6.2017 | 13:10 | J. S., foto: F. K.

Udeleženci včerajšnjega srečanja krajanov.

Udeleženci včerajšnjega srečanja krajanov.

Arhitekt doc. dr. Tomaž Slak

Arhitekt doc. dr. Tomaž Slak

Novo mesto - Krajevna skupnost Center Novo mesto je včeraj na Rotovžu pripravila srečanje krajanov. Na srečanju je bila predstavljena prenova novomeškega mestnega jedra in njeni vplivi na življenje krajanov v času prenove.

Gre za projekt velikih razsežnosti, ki ga prebivalci tega dela Novega mesta niso bili deležni že desetletja. Na Krajevni skupnosti Center se prenove zavedajo in jo podpirajo, hkrati pa želijo, da bo prenova čim manj vplivala na kakovost bivanja vseh ljudi. Na krajevni skupnosti dobro vedo, da je pravočasna in vsebinsko bogata informiranost Novomeščanov o celotnem poteku prenove bistvena za uspešen zaključek te tako pomembne naložbe Mestne občine Novo mesto (MO NM). V ta namen so sklicali srečanje krajanov, na katerega so povabili arhitekta doc. dr. Tomaža Slaka, člana projektne delovne skupine za prenovo mestnega jedra Novega mesta, in arheologa Uroša Bavca, ki pa se zaradi neodložljivih obveznosti, srečanja ni mogel udeležiti.

Dr. Tomaž Slak je okoli šestdesetim udeležencem srečanja uvodoma pregledno predstavil štiri stopenjsko strukturirano faznost izvedbe prenove, podrobno pa se je fokusiral na sklop B – 1, ki se pretežno naša na Glavni trg. Naložba prenove mestnega jedra predstavlja jasno vizijo prednostnih nalog vodstva MO NM pri urejanju mesta, saj gre za programsko, vsebinsko, oblikovno in urbano prenovo mestnega središča. Nobenega dvoma ni, da je prenova mestnega jedra tako iz strokovnega, kakor iz tehničnega vidika zelo zahtevna, pred vsem pa draga. Izvajalec oziroma izvajalci vseh del še niso znani, najzahtevnejši poseg pa bo izgradnja infrastrukturnega kolektorja velikosti 2,40m x 3,50m, ki bo zakopan v zemljo po celotnem Glavnem trgu, v katerem bodo potekali energetski, optični in vsi drugi komunalni vodi in podobno…

Še največ vprašanj pri udeležencih je sprožilo področje prometa in parkiranja ter izgradnje parkirnih hiš, še posebej med gradnjo prenove. Po novem bo promet potekal samo enosmerno, in sicer od hotela Krke po mostu do krožišča pri nekdanjem hotelu Kandija, kjer je načrtovana izgradnja največjega novomeškega parkirišča. Predavatelj je podrobno predstavil tudi terminski plan izvajanja arheoloških raziskav, ki bodo praviloma trajala štiri mesece. Med gradnjo po mestu ne bo prometa, zagotovljen pa bo dostop za pešce in interventna vozila. Na vprašanje, koliko bo stala celotna naložba, Slak ni vedel odgovoriti, neke približne ocene pa nakazujejo na znesek okoli šest milijonov evrov. Predavatelj prav tako ni vedel pojasniti način financiranja celotne naložbe in posamezne deleže sofinanciranja s strani MO NM, države, morda evropska kohezijska sredstva itdi. Povedal pa je, da župan Gregor Macedoni pričakuje zaključek vseh del še pred začetkom lokalnih volitev leta 2018, je zapisal Franci Koncilija.

‹ nazaj

Komentarji (6)

22.6.2017OceniAnja 
Glavni trg je na živi skali. Kako bodo ob takem agresivnem posegu preprečili vse poškodbe na stavbah mi ni jasno. Povedali so, da bodo zgolj opazovali, če bo prišlo do premikov stavb, objetov..??!!!! Tole je rdeč alarm za posredovanje ZVKDS-ja.
22.6.2017OceniJantarno leto 
Samo malo bakrenih žlebov zakopljejo pa bodo zbiralci barvnih kovin na lastne stroške vse prekopali.
26.6.2017 1 (1) (0)OceniVolkonja 
Prenova?! Uničenje?! Predvolilna kampanja.. Dostop do trga da ali ne ?! Kakšen bo vpliv ob takšnih delih na zdravje otrok (vsakodnevno prašenje)?! Kako bom svojega otroka dostavila do glazbene šole?! Itd....?! Župan Makedoni bi moral takšne stvari pojasniti tudi širši javnosti!
18.10.2017 1 (1) (0)OceniGAS-Kobe 
Za oglaševanje jantarja je v proračunu MONM za leto 2017 na postavki 05082024 predvidenih 120.000 EUR. V polletju je bilo za te namene že porabljenih 89951,00 EUR. Za sanacije in preplastitve lokalnih cest pa je v proračunu MONM v letu 2017 namenjenih le 270.000 EUR.
18.10.2017 1 (1) (0)OceniGAS-Kobe 
Vprašanje svetnika županu na seji Občinskega sveta: "Na Glavnem trgu se z novo ureditvijo predvideva ukinitev večine parkirnih mest le nekaj deset metrov stran se načrtuje parkirna garaža za ca. 50 avtomobilov. V letu 2016 je bilo za umeščanje tega projekta že namenjenih 45. 000 EUR. Pri čemer je trenutno predvideni znesek te investicije 1.189.385,- EUR. Ali se vam glede na predvideni strošek za eno parkirno mesto in glede na finančno stanje v MONM zdi ta projekt gospodaren?"
18.10.2017 1 (1) (0)OceniGAS-Kobe 
ZA DAVKOPLAČEVALCE DRAGO, ZA SNOVALCE PA ŽE DO SEDAJ ZLATA JAMA. Vprašanje svetnika županu na seji Občinskega sveta: "Na proračunski postavki19062001 Operativni stroški priprave razvojnih projektov na področju prostorskega razvoja je na podpostavki 4029 Drugi operativni odhodki predvideno 325.000 EUR. Ali lahko navedete kateri naj bi bili ti »drugi »odhodki? Zakaj se pri tako velikih izdatkih ne odpre ločenih proračunskih postavk kjer bi bilo lažje slediti za kakšne namene se bo porabilo ta sredstva?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava