dolenjska

V Mokronogu je spet zagorel kres

25.6.2017 | 19:00 | J. S.

V Mokronogu so ob včerajšnji Kresni noči prižgali tudi kres. (Foto: J. S.)

V Mokronogu so ob včerajšnji Kresni noči prižgali tudi kres. (Foto: J. S.)

Najmlajši so tradicionalno uživali ob nastopu čarodeja.

Najmlajši so tradicionalno uživali ob nastopu čarodeja.

V Mokronogu vsako leto poskrbijo tudi za okrasitev prireditvenega prostora s praprotjo.

V Mokronogu vsako leto poskrbijo tudi za okrasitev prireditvenega prostora s praprotjo.

Mokronog - Po treh letih je bilo vreme prirediteljem tradicionalne Kresne noči v Mokronogu spet naklonjeno in tako je sinoči pri tukajšnjem Strelovem turnu vnovič zagorel kres, ki ga je prižgala mlada, do nedavnega devetošolka, Katarina Prokić. »Ponosna sem, da sem imela to čast, da sem letos vodila progam in prižgala kres,« je bila zadovoljna.

Zadovoljni pa so bili tudi v Turističnem društvu Mokronog, ki skupaj z ostalimi domačimi društvi in občino bdi nad to tradicionalno prireditvijo. »Po dolgem času smo dočakali lepo sončno vreme,« pravi Jernej Mauko, predsednik mokronoškega turističnega društva.

Tudi 28. Kresno noč je zaznamoval pester in raznolik program, od odbojke na mivki do kolesarskega maratona, pripravili so proslavo ob dnevu državnosti pa ustvarjalne delavnice za otroke, letošnja novost je bilo ulično gledališče, manjkal ni niti čarodej, ki je tradicionalno zabaval predvsem najmlajše in tako v prireditev vnesel nekaj tiste magije, ki zaznamuje kresne noči.

Nekdaj so namreč verovali, da ima kresna noč svojo moč. Po ljudskem izročilu so tako imele posebno moč rastline, ljudje, ki so denimo v žepu nosili praprotna semena, so lahko slišali govoriti živali ali postali nevidni, čudežno moč je imela tudi voda, saj so neporočena dekleta v njenem odsevu uzrla bodočega ženina. Seveda so tudi nekdaj ob kresni noči zagoreli kresovi, ki so po ljudskem izročilu dodajali moč soncu, ko so se začeli dnevi spet krajšati. »Višji kot je bil kres, več moči so dodajali soncu,« pripoveduje Mauko.

V Mokronogu se tako s tradicionalno Kresno nočjo trudijo ohranjati kulturno dediščino naših prednikov ter njihove šege in običaje. Vsako leto prireditveni prostor tudi okrasijo s praprotjo, kresnicami in zelenjem, pri postavitvi kresa pa zadnja leta priskoči na pomoč občinska organizacije borcev za vrednote NOB Mokronog-Trebelno. Da bi ohranili verovanje v magijo, pa vsako leto v Mokronog povabijo tudi čarodeja.

Kresne noči so sicer sredi tukajšnjih grajskih ruševin vzniknile leta 1973, nekdaj pa so tem tradicionalnim prireditvam posebno čarobnost prispevali nepogrešljivi baletni nastopi. »Prireditev ima bogato tradicijo. Vmes je bilo nekaj let prekinitve, ko se je zamenjala generacija, pa so ugotovili, da gre za lepo prireditev sredi Mokronoga oz. sredi tega lokalnega prostora. Mladi so prireditev ponovno obudili, vztrajajo in nadaljujejo njeno tradicijo, zato verjamem, da se bo obdržala tudi v prihodnje,« sklene mokronoški župan Anton Maver.

‹ nazaj

Galerija (23)

Kresna noc_001
Kresna noc_002
Kresna noc_003
Kresna noc_004
Kresna noc_005
Kresna noc_006
Kresna noc_007
Kresna noc_008
Kresna noc_009
Kresna noc_010
Kresna noc_011
Kresna noc_012
Kresna noc_013
Kresna noc_014
Kresna noc_015
Kresna noc_016
Kresna noc_017
Kresna noc_018
Kresna noc_019
Kresna noc_020
Kresna noc_021
Kresna noc_022
Kresna noc_023

Komentarji (1)

25.6.2017OceniLUDVAČ 
Bogat kulturni program ,sestavljen na prostovoljcih ,morda je skupaj stalo občino 1000 evrov ,če jo sploh je kaj '

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava