Od jantarja do katrce: Središče mesta se prenavlja, ne pa zapira!

6.7.2017 | 09:15

Jana Murgelj, Dušan Novak in Barbara Brajčič (Foto: M. M.)

Jana Murgelj, Dušan Novak in Barbara Brajčič (Foto: M. M.)

Novo mesto - Deveto izvedbo Noči nakupov je minuli petek pošteno namočil dež, a zagnani člani Zavoda Grem v mesto ne mislijo odnehati. Tudi ko bo za jesensko izvedbo, po napovedih občine sodeč, mestno jedro postalo eno veliko gradbišče. Ravno napovedana prenova Glavnega trga in z njo tudi spremenjen prometni režim sta povezala trgovce, obrtnike, podjetnike in gostince, sprva prek civilne iniciative, kasneje še v skupni zavod. Prva Noč nakupov je pred dobrima dvema letoma v mesto privabila toliko ljudi, da je bil trg prvič videti skoraj premajhen za vse. Prireditev je postala tradicionalna, program dopolnjujejo z uličnimi glasbeniki in kulinariko, vsebinsko ga oplemeniti še festival Rudi Potepuški.

A ne gre zgolj za večerne popuste, ampak veliko večje izzive današnjega časa: kako ohraniti mestno jedro pri življenju, kako mu vrniti položaj družabnih srečanj, kakšne vsebine ponuditi gostom in, predvsem, kako preživeti približno eno leto trajajočih gradbenih del. »Samo novi tlakovci ne pomenijo novih vsebin in življenja,« pravi namestnica direktorice Zavoda Grem v mesto Jana Murgelj, tudi sama podjetnica iz središča mesta. O prihodnosti trga je na naša vprašanja odgovarjala skupaj z vodjo prireditve Noč nakupov Barbaro Brajčič in podjetnikom Dušanom Novakom.

Spomnim se prve Noči nakupov in občutka, da je mesto premajhno za vse.

B. Brajčič: To je bilo presenečenje tudi za nas, zelo pozitivno, in meščani so nam tedaj vsem dokazali, da jim to središče vendarle še nekaj pomeni.

Pa so vam vsaj izpraznili trgovske police ali so se le sprehodili mimo?

J. Murgelj: Takrat smo vsi dobro poslovali, čeprav nismo bili pripravljeni, ne z robo ne z osebjem. (smeh) A z leti smo se okrepili, organizacijsko in marketinško gledano, predvsem zahvaljujoč direktorici zavoda Ani Petančič.

Kaj bo z jesensko izvedbo prireditve glede na načrte občine?

B. Brajčič: Ne vemo. A smiselno bi bilo, da jo vseeno imamo, da dokažemo in pokažemo, da smo še vedno tu. Izziv bo preživeti eno leto prenove.

Prva poletna Noč nakupov je pred dvema letoma postavila visoko lestvico. V nadaljevanju se je prireditev z zgornjega dela trga razširila na celotno mestno jedro, od Kandijskega mosta do Knjižnice Mirana Jarca. Vse več je tudi spremljevalnega programa. (Foto: B. B., arhiv DL)

Prva poletna Noč nakupov je pred dvema letoma postavila visoko lestvico. V nadaljevanju se je prireditev z zgornjega dela trga razširila na celotno mestno jedro, od Kandijskega mosta do Knjižnice Mirana Jarca. Vse več je tudi spremljevalnega programa. (Foto: B. B., arhiv DL)

Če se spomnimo začetkov, ste nastali kot civilna iniciativa in se konec leta 2015 povezali v zavod. Danes imate več kot 50 članov oz. pravnih subjektov, ki delujejo v središču mesta, torej po vaši oceni več kot polovico vseh delujočih trgovcev, obrtnikov, gostincev ipd. Kaj pomeni ukinitev avtomobilov v mestnem jedru za vaše posle?

D. Novak: Mesto brez prometa, ne da bi mu prej dali vsebino, propade in lahko eden za drugim začnemo zapirati lokale. Mestu moramo najprej dati oz. vrniti dušo, vsebino in potem postopno pristopiti k zapiranju prometa, seveda ob pogoju, da so v bližini na voljo nadomestna parkirišča. Tudi cilj našega zavoda, poleg same Noči nakupov, je boljši dialog z občino, da bi skupaj nekaj naredili iz tega mesta.

Že sedaj ste v slabšem položaju od npr. kakšnega trgovca v nakupovalnem središču, kjer ne le da je dovolj parkirišč, ampak so ta še brezplačna.

J. Murgelj: Res je. Vsa občinska parkirišča okoli stanovanjskih blokov so denimo brezplačna, v mestnem jedru pa je vse plačljivo. S tem da se ta denar ne vrne nazaj v mestno jedro. V primerjavi s poslovnimi subjekti v nakupovalnih središčih smo vsekakor v slabšem položaju, četudi so tu najemnine nižje, a je precej manj pretoka ljudi.

Ampak v mestu je več dogajanja. Poleg vaše Noči nakupov je vse več enodnevnih ali večdnevnih festivalov … Tako da vsebina se krepi in s tem naj bi se obiskovalci in vaše stranke navadili tudi na zapore.

J. Murgelj: Predvsem bi radi poudarili, da ne zdaj ne po obljubljeni prenovi mesto ne bo zaprto! Vedeti pa je treba, da gre za dve stvari: prenovo in spremembo prometnega režima. Glavna sprememba bo, da bodo avtomobili center le zapuščali prek Kandijskega mostu, ne pa tudi vstopali v mesto. Takšnemu režimu ne nasprotujemo, ampak najprej bi nam podjetnikom, tukajšnjim prebivalcem in tudi obiskovalcem morali zagotoviti primerna parkirišča. Zagotovili so denimo začasno rešitev s parkiriščem v Kandiji, hkrati pa skupaj z obnovo trajno spreminjajo prometni režim, ne da bi uredili stalna in dejansko urejena in dostopna parkirišča v okolici. Na Kandijsko parkirišče, poleg tega da nima zarisanih parkirnih mest in da je makadamski – ob suši prašen, ob dežju blaten –, trenutno ni mogoče zapeljati, če prideš iz smeri Žabja vas.

Občina je napovedala gradnjo nove parkirne hiše pri APT, pa širitev parkirišč na Trdinovi, ureditev tistih nižje ob Kandijski cesti, še kakšno dodatno brv za lažji dostop do centra …

J. Murgelj: Poznamo te napovedi, ampak za zdaj še ničesar od tega nimamo. Ravno to bi radi v zavodu dosegli, da dokler občina ne zagotovi urejenih in dostopnih parkirnih mest, torej asfaltirano parkirišče z zarisanimi parkirnimi mesti in krožišče, ki bo omogočalo dostop z vseh strani, prometni režim pustijo takšen, kot je.

Dela naj bi se začela že avgusta. Kaj to pomeni za vas, si predstavljate?

D. Novak: Dejansko niti ne.

Ali menite, da bo po prenovi še kakšna prazna izložba več?

D. Novak: Zagotovo. In dlje bo vse skupaj potekalo, več obrtnikov bo središče zapustilo. Tu bo še najbolj na udaru zgornji del trga, kjer naj bi najdlje gradili, pred tem pa bodo še arheološka izkopavanja.

B. Brajčič: Mogoče bo ta čas gradnje oz. prenove ravno pravšnji, da se vsi navadimo prihajati v mesto peš. Hkrati si želim, da se čas prenove izkoristi za premislek, kaj si v mestnem središču sploh želimo, kaj potrebujemo. Da bi prenovljeno mesto odprli skupaj s polno ponudbo, ne pa s praznimi izložbami. Podobno kot počnejo trgovski centri: saj jih ne odprejo z eno trgovino in postopoma zapolnjujejo ostale.

Ampak tu občina ne more dosti pomagati, saj gre za zasebne lokale in objekte …

Od jantarja do katrce: Središče mesta se prenavlja, ne pa zapira!

J. Murgelj: Lahko bi pristopila s subvencioniranjem dejavnosti, ki sodijo v središče. Potrebovali bi načrt, kot ga imajo denimo v Qlandii, kjer vedo, koliko trgovin z oblačili želijo, koliko živilskih ipd. Na ta način so stranke priskrbljene: na enem mestu lahko kupim športno opremo, si uredim frizuro, kupim hrano in spijem kavo.

Kaj po vašem mnenju mestu manjka?

B. Brajčič: Ponudba je pestra, manjka nam drogerija, več gostinskih teras in predvsem več kulinarike. Govorila sem s predstavniki novega hotela Center, k sreči jim gre dobro, a v popoldanskih urah svojih gostov v samem središču mesta skoraj nimajo kam poslati na kosilo. To je katastrofa! Veliko pa bi naredili že z boljšo urejenostjo, da izložbe vabijo ljudi k obisku in raziskovanju mesta, ne pa da imamo že leta npr. prazen Müller oz. v njem skladišče.

J. Murgelj: Takšnim lokalom bi lahko občina subvencionirala najemnine, lahko bi pomagali pri izobraževanju, tako s področja trženja, socialnih omrežij kot urejanja izložb ipd.

D. Novak: Veliko bi seveda lahko naredili trgovci sami.

B. Brajčič: Tu je še veliko dela za naš zavod, a med nami so sami podjetniki in obrtniki, ki smo nenehno v svojih poslih. Ko zaključimo Noč nakupov, komaj zadihamo in že počasi začnemo delati na naslednji. Razlike so tudi med nami: nekateri jo dobro izkoristijo, se takrat dodatno oglašujejo, priredijo akcije, okrasijo trgovine ipd. In imajo tudi rezultate. Spet drugim je marsikaj od tega že odveč oz. to zanje pomeni preveč dodatnega dela.

J. Murgelj: Nekatere lahko razumemo, saj so sami za vse in jim ni lahko. Zato pa sta dobrodošla povezovanje in medsebojna pomoč. Skupaj smo lahko tudi enotnejši v zahtevah do lokalne oblasti, ki bi lahko bolje izkoristila, da ima enega sogovornika, s katerim lahko rešuje težave vseh trgovcev in podjetnikov.

Članek je objavljen v današnji, 27. številki Dolenjskega lista z dne, 6. julij 2017.

Mirjana Martinović

Komentarji (25)

6.7.2017 2   (2)   (0)   Oceniaco 
Pozdravljam vse kar se dogaja v centru. Ga Brajčič je zaprla svojo dejavnost v mestu- pa vodja prireditve?
6.7.2017 7   (9)   (2)   OceniBarilla Makaroni 
Govori se o zapiranju mesta in ukinjanju parkirnih mest ko se gre za konkurenco, za prijatelje iz San Sebastjana pa se podre celo tržnico in se naredi najbolj hecno parkirišče v sloveniji. Deli se obljube o prenovi tržnice, zamenjana pa je le streha in obložili so jo z lesenimi dilami.
6.7.2017—   (1)   (1)   Oceniurbana podgurka 
Problem je, da center nima dobre ponudbe. Vse vaške gostilne in trgovine v kulandiji so boljše kot večine v mestu. Gremo raje v atmosfero ali pa na otočec ali pa v BTC. Če ponudnki ne bodo bolj izvirni jim noben parking in povezovanje ne pomaga. Pa tud noč nakupov je počasi že enolična. Subvencije so pa potuha. Nikjer tega ne vidiš, da bi kafič dobil subvencijo.
6.7.2017 2   (3)   (1)   OceniZavod Grem v mesto 
Pozdravljeni Aco. Lepo da podpirate dogajanje v mestnem jedru. Zdaj pa še odgovor na vaše vprašanje, ki na žalost ni samo vaše, saj smo zaznali začudenost nad tem fenomenom po več vogalih našega malega mesta. Ljudje smo različni: enim je samo mar, eni samo podpirajo, eni se tudi udejstvujejo, eni pa so aktivni, eni pa vse našteto skupaj. In ga. Brajčič je ena teh zadnjih. Eni pa so vedno proti in jim je vse brezveze ali pa vidijo samo, da se nekdo vedno okorišča (po možnosti na njihov račun). Polni naziv zavoda, ki organizira Noč nakupov je Zavod za trajnostni razvoj novomeškega mestnega jedra "Grem v mesto", ki mislim, da precej jasno ponazori naše poslanstvo. Jedro delujočih v zavodu tvorimo podjetniki mestnega jedra, imamo okoli 50 članov. Nikjer pa ni navedeno ali omejeno, da so aktivni člani zavoda lahko le podjetniki v mestnem jedru. In če ga. Brajčič do mestnega jedra ne bi gojila naklonjenosti in je poleg tega, da ji je mar, pripravljena tudi voditi organizacijo te prireditve, Noč nakupov verjetno ne bi več obstajala. Saj ga med podjetniki in člani trenutno ni junaka, ki bi si breme vodenja organizacije takega dogodka, in to štirikrat na leto, upal naložiti na svoja ramena. Saj si verjetno niti približno ne znate predstavljati koliko dela in odgovornosti nosi organizacija takega dogodka. In še precej pomemben podatek, ki najbolj buri duhove po uličicah Glavnega trga: do sedaj je bilo vse delo vseh, ki sodelujemo pri organizaciji Noči nakupov, torej tudi delo ge. Brajčič, neplačano. Upam, da bomo z letošnjim letom pridelali tak proračun, da bomo nekaj tega dela celo plačali. Kar je zaenkrat samo upanje, saj bo to jasno šele na koncu leta, ko bodo vse ostale obveznosti poravnane. Tako da vsi, ki vam je mar za mestno jedro in ste pripravljen pod takimi pogoji delati resno, zagnano in odgovorno, vabljeni, da se nam pridružite. Kontaktirate nas lahko na gremvmesto@gmail.com ali pa pokličete na 031 348 045 (Jana). Poleg Noči nakupov imamo še mnogo idej, ki ostajajo neuresničene ravno zaradi pomanjkanja kadra in seveda sredstev. Če pa ste med tistimi, ki vam je samo mar oz. »samo« podpirate in težko verjamete, da nekdo nekaj naredi iz veselja oz. ker želi dobro ne glede na plačilo, pa bodite veseli, ker ti ljudje dejansko obstajajo. Torej osebe, ki so pripravljene za spremembe v našem mestu tudi kaj narediti. In taki si zaslužijo občudovanje vseh nas. Čeprav je včasih težko ostale ne soditi po sebi, a ne? P.S.: Če želimo, da bo mestno jedro med prenovo in po prenovi živelo tako, kot se za regijsko prestolnico in gospodarsko »velesilo« spodobi, bo potrebno sodelovanje in podpora med vsemi deležniki v mestu. In mogoče je to tudi čas da presežemo svoje male nečimernosti in stopimo skupaj. Vse prevečkrat se ujamemo na to, da se ukvarjamo z drobnimi zadevami, medtem ko gredo velike zadeve mimo neopažene. Deli in vladaj, je taktika, ki so jo poznali že daleč v zgodovini. Kar pomeni, da se ljudje razdelimo, prepiramo in ukvarjamo z nepomembnimi zadevami, oblast pa lahko v tem času nemoteno izpelje velike stvari, ki na koncu dneva vplivajo na kakovost našega vsakodnevnega življenja. Bodimo torej premišljeni in svojo energijo vlagajmo v tiste vsebine, ki nosijo napredek v kakovosti življenja.
6.7.2017–1   (0)   (1)   OceniZavod Grem v mesto 
urbana podgurka, anketno vprašanje: pa bi šli v naštete lokale, če bi morali najprej plačati parkirnino, po možnosti na neurejenem parkirišču, potem pa še nekaj sto korakov peš do željene lokacije? namreč vsi lokali, ki ste jih našteli, imajo brezplačen parking pred vrati. zna biti, da je to eden glavnih faktorjev (poleg seveda ponudbe), da so vam ti lokali bolj simpatični. ali če postavim vprašanje drugače, če bi imeli na voljo dva enako izvirna lokala z enako ponudbo, v katerega bi šli: tistega, ki ima urejen, brezplačen parking pred vrati, ali tistega, kjer bi morali parkirati na oddaljenem neurejenem parkirišču in zato še plačati? ta odgovor vam bo potem ponudil tudi odgovor na vprašanje, zakaj govorimo o subvencijah. sicer pa bi bila obrazložitev subvencij predolga. če bi imeli lokal, trgovski ali gostinski v mestnem jedru, bi bolje razumeli, da so okoliščine zrele za subvencije. razen če je prebivalstvu vseeno, če je reprezentančni del mesta prazen.
6.7.2017–4   (0)   (4)   Ocenineevedni 
če samo najemnino znižali,ker je še vedno Previsoka,bi več naredili,kot z nevem kakšnimi subvencijami,vlaganjem,...ali celo ukiniti vsaj v času prenove !Kaj pravite na To zadnje? A to se še ni nobeden spomnil !
6.7.2017 2   (3)   (1)   Ocenigregorbojanbostjanspela 
Spoštovani "zavod":), moje enostavno vprašanje pa glasi : v kakšni rodbinski zvezi ste vi z vseobsegajočim mega ZAVODOM, ki ga vodi g. Judež Robert pod pokroviteljstvom MONM oz. župana g. Gregorja Macedonija. Gremo naprej. Dobro vemo, da je v kabinetu župana zaposlenih kar nekaj piar uslužbencev. ( cca 5/6 če se ne motim) Vemo, kaj je naloga piarja ter kako prihajajo do željenega učinka. Dostikrat tudi po ovinkih, mar ne? Vidite g. /ga "mali zavod" iz vaših replik se še kako da med vrsticami čutiti vseobsegajoča prisotnost velikega brata ZAVOD a.:) Na posreden ali neposreden način vašega samooglaševanja... Rad bi dodal tudi tole, v NM obstajajo ljudje, društva in posamezniki, ki so v svojem delovanju in promociji različnih dogodkov v preteklosti še kako znali zbrati zelo veliko število občanov, pri različnih in mnogih ispeljanih dogodkih, pa tega svojega uspeha ne razglašajo tako pristransko in oh in sploh na veliki zvon - kot to vi počnete v namen pomirjevalnega učinka za vse trenutne težave, ki pestijo prebivalce mestnega jedra, obrtnike, sprehajalce itd...zanimiva je vaša interpretacija potrpežljivosti in vere v bodočnost ter razumevanje za to uničevanje mesta - oz. priprav na volitve:) LOL. Verjetno z razlogom, kaj menite spoštovani dušebrižniki rotovški? : )Vaša prioritetna naloga po direktivi je med drugimi pomiriti vroče strasti med razočaranimi meščani " vsecvetoče obnove NM " :):) koliko vam to uspeva kot pravite, lahko slišite za vogali naših hiš - vsakodnevno:)Poslušajte raje več mnenj iz prve roke vem le to da če mi kdorkoli v NM omeni besedo ZAVOD dobim v hipu prebavne motnje:):)
6.7.2017 1   (1)   (0)   Oceniurbana podgurka 
Velik novomeščanom se nam ni problem zapeljat v ljubljano,koper, na morje kjer je ponudba bogata in plačamo parking in gremo peš v mestna središča. V mesto pač ne gremo, ker ni nič za jest, slab ambient v lokalih, še dobrega sladoleda ne dobiš. Pa bi radi šli ampak se sploh ne spomniš, če ni kakšne prireditve. Prodajalci boste morali sami izboljšati svojo ponudbo in ne samo čakati na obiskovalce ali subvencije. Mi bomo že prišli, peš, s kolesom pa tud parkingov v bližini je dost.
6.7.2017 2   (2)   (0)   Ocenigregorbojanbostjanspela 
In še nekaj bi dodatno povprašal vezano za vašo repliko, če lahko seveda : a drži zagotovo, da organizatorji Noči nakupov, za svoje delo ne prejemajo nikakršnega plačila ? ? Hvala za izčrpen odgovor v naprej. .Lp
6.7.2017–3   (1)   (4)   OceniDolenjec 
Kakšne subvencije neki... Opalite za prazne lokale davek 100€ na m2 pa boste videli kako bo zaživelo mestno jedro ;) Sicer nam ne uide usoda kakšne Škofje Loke ipd., kjer pač v mestnem jedru ni ničesar razen lepih starih stavb...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava