gospodarstvo

Krka z novima nadzornikoma in višjo dividendo cilja na kitajsko tržišče

6.7.2017 | 16:00 | M. M., Foto: M. Ž.

Prvi mož novomeške Krke Jože Colarič je bil po skupščini zadovoljen. (Foto: M. Ž.)

Prvi mož novomeške Krke Jože Colarič je bil po skupščini zadovoljen. (Foto: M. Ž.)

Jože Mermal

Jože Mermal

Predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik (levo) je eden od dveh novih nadzornikov Krke.

Predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik (levo) je eden od dveh novih nadzornikov Krke.

Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD)

Kristjan Verbič, predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD)

Otočec - Skupščina delničarjev Krke je danes za nova nadzornika družbe imenovala prvega moža Modre zavarovalnice Boruta Jamnika in Nemca Hans-Helmuta Fabryja, med drugim nekdanjega prvega moža nemške enote Sandoza, s skupščine poročajo Finance in Društvo MDS. Skupščina je potrdila tudi predlog vodstva Krke o dividendah v višini 2,75 evra bruto na delnico.

Jamnik, med drugim nekdanji prvi mož Kapitalske družbe, bivši prvi nadzornik Telekoma Slovenija in nasploh ena najbolj znanih oseb na področju korporativnega upravljanja v Sloveniji, bo na predlog Modre zavarovalnice nadomestil Simono Razvornik Škofič, ki je ta teden iz osebnih razlogov odstopila iz nadzornega sveta.

Nemec Fabry je v preteklosti deloval tako v okviru kozmetičnega velikana L'Oreal kot farmacevtskega koncerna Novartis. Med drugim je bil med 2007 in 2014 tudi prvi mož nemške podružnice Novartisove generične veje Sandoz. Del Sandoza je tudi ljubljanski Lek. Trenutno sicer deluje kot samostojni svetovalec.

Fabry bo na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) v nadzornem svetu nadomestil nekdanjo članico uprave Anjo Strojin Štampar, ki jo je skupščina danes na predlog upravljavca državnih naložb odpoklicala kot nadzornico.

Na Fabryjevo izvolitev je izpodbojno tožbo na skupščini napovedal predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič, ki je izpostavil predvsem Nemčevo delovanje v okviru Sandoza kot Krkinega tekmeca.

Glede uporabe bilančnega dobička je skupščina, na kateri je bilo prisotnega 55,3 odstotka kapitala z glasovalno pravico, potrdila predlog vodstva novomeškega farmacevta, da družba od 142,7 milijona evrov bilančnega dobička za lani za dividende nameni 88,7 milijona evrov oz. 2,75 evra bruto na delnico.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) je sicer vložilo nasprotni predlog, da Krka za dividende nameni 112,9 milijona evrov oz. 3,50 evra bruto na delnico, a z njim ni uspelo. Lani je novomeški farmacevt izplačal 2,65 evra dividende na delnico.

Delničarji so podelili tudi razrešnico upravi pod vodstvom Jožeta Colariča in nadzornemu svetu, ki mu predseduje Jože Mermal, sicer prvi mož družbe BTC. Potrdili so tudi ponovno pooblastilo upravi za nakup lastnih delnic, za revizorja za letos pa so imenovali družbo Ernst & Young Revizija, je navedla STA.

Uprava družbe je na skupščini predstavila tudi oceno poslovanja v prvem polletju 2017 in poročala o prevzemnem projektu na Kitajskem, o čemer si lahko podrobneje preberete v priponki. Nadzorni svet bo sicer dokončne rezultate za prvo polletje 2017 obravnaval na seji, ki bo 26. julija, objavljeni pa bodo dan za tem.

‹ nazaj

Galerija (13)

krka skupscina01
krka skupscina02
krka skupscina03
krka skupscina04
krka skupscina05
krka skupscina06
krka skupscina07
krka skupscina08
krka skupscina09
krka skupscina12
krka skupscina18
krka skupscina21
krka skupscina25

Komentarji (6)

6.7.2017—   (2) (2)OceniPavel 
Jože, ne pusti se. Edino ti še držiš nad vodo edino slovensko firmo. Nisi sam. Upam kajti ta gošarska oblast ubija use.
6.7.2017Oceniah 
Kot je napovedal Bojan Požar tako se je začela zamenjava vodstva.Tko dela vlada SMC - Cerar, SD Židan, DESUS Erjavec in bivše leve stranke ....
7.7.2017Oceninepoučen 
A bi lahko nek poznavalec situacuje v razumljivih besedah in brez nepotrebnega nakladanja povedal, kaj imajo v končni fazi za bregom tile brezčutni osebki, ki se jim brezčutnost razbere iz njihovih obrazov. Verjetno kaj dobrega ne.
7.7.2017OceniVZMD 
KRKA VIDEO – SDH ponovno šele pred glasovanjem predlagal sporno zamenjavo v Nadzornem svetu – VZMD z napovedjo izpodbijanja in protestom zoper imenovanje osebe, povezane s konkurenco www.youtube.com/watch?v=1JW9C70QLWw www.vzmd.si/novice/skupscina-druzbe-krka-d-d-6-7-2017
7.7.2017—   (3) (3)Ocenijost 
Jože ni in ne bo nikoli MILOŠ KOVAČIČ.. Miloš ni imel takih težav....za Milošem je stal narod. in država. Za Jožetom pa še država ne..
7.7.2017 1 (1) (0)Ocenijoško 
jost, takrat so bili drugi časi !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava