FOTO: Na počitnicah s kitajščino

16.7.2017 | 10:30

24 udeležencev iz Sloveniji in zamejstva je spoznavalo kitajsko kulturo.

24 udeležencev iz Sloveniji in zamejstva je spoznavalo kitajsko kulturo.

Učili so se tudi osnov kitajščine.

Učili so se tudi osnov kitajščine.

Med drugim so se preskusili v pripravi kitajskih cmočkov.

Med drugim so se preskusili v pripravi kitajskih cmočkov.

Čatež pri Trebnjem - V domu Čebelica Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) v Dolenji vasi pri Čatežu so s pomočjo štirih študentov, ki na univerzi v Šanghaju študirajo poučevanje tujcev kitajščine, pripravili sklop pestrih in zanimivih počitniških dejavnosti, ki so ga poimenovali Na počitnicah s kitajščino. Na njih so od nedelje do petka gostili 24 udeležencev iz Sloveniji in zamejstva, ki so spoznavali kitajsko kulturo in se učili osnov kitajščine.

»V novo jutro smo se vsak dan prebujali s starodavnimi veščinami tai chija, ki je udeležence s sproščujočimi vajami pripeljal v nov dan. Prebujanje se je nadaljevalo s kitajsko radio gimnastiko, s pomočjo katere so udeleženci z vajami "orlovega leta" krepili telo in duha,« pripoveduje učitelj naravoslovja iz doma Čebelica Matej Mlakar.

Poleg osnovnih besed, potrebnih za sporazumevanje, so se mladi učili tudi šteti do 99 in naročiti različno hrano, ob tem pa tudi nekaj kitajskih pesmi. Zabavne pa so bile tudi vse kitajske igre - tako namizne kot tiste bolj aktivne na igrišču. »Seveda ne moremo mimo kitajske hrane, kjer so nas študentje naučili priprave kitajskih cmočkov, ki so po pripravi in vsebini zelo podobni našim žlikrofom, priprava pa je nadvse zapletena. Komaj so namreč uskladili recept, saj se priprava te jedi razlikuje od pokrajine do pokrajine,« razlaga Mlakar. Zadnji dan je bil namenjen še izdelavi kitajskih lampijončkov in zapestnic.

Da je bil teden popoln, so se učili tudi igranja ping ponga, badmintona in brcanja jianzija - posebne kitajske pernate žogice, popoldanski čas pa so izkoristili za sproščanje na bazenu, plezanje, lokostrelstvo, kurjenja ognja, ustvarjanje v gozdu in za posebno strateško igro, kjer so poskušali ustvariti ekosistem na Marsu.

»Počitnice so bile nadvse zabavne, saj so se kitajski študentje z nami družili od jutra do noči, se z nami zabavali in nasmejali ter nas tudi v prostem času zabavali s kitajskimi igrami. Hkrati smo utrjevali angleščino, zato so bile počitnice res nekaj posebnega,« še pravi Mlakar in dodaja, da so udeleženci v en glas obljubili: Še pridemo.

J. S., foto: CŠOD Čebelica

Galerija

Komentarji (2)

16.7.2017OceniKinezolog 
Kdaj bodo imeli kitajci teden slovenščine ? Kot da nimamo lastne kulture.
18.7.2017OceniLeljačina 
Kitajci se bodo slovenščine učili takrat, ko bo nas, Janezov tri miljarde in ne samo za eno njihovo majhno vasico in ko bo na njihovih trgovskih policah 90% slovenskih proizvodov ;-)))! Do takrat pa se bomo Janezki morali učit njihovega jezika in kulture. Nekoč Amerika, čez tri-štiri leta pa Kitajska. Gospodarsko in vojaško.Trumpek že nori ;-))!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava