šport

Slovenija v finalu evropskega prvenstva

16.7.2017 | 11:30 | J. S.

Slovenska reprezentanca deklet do 20 let, med njimi sta dve Novomeščanki, piše zgodovino – nocoj jih namreč čaka nastop v finalu evropskega prvenstva. (Vir fotografije: www.kzs.si)

Slovenska reprezentanca deklet do 20 let, med njimi sta dve Novomeščanki, piše zgodovino – nocoj jih namreč čaka nastop v finalu evropskega prvenstva. (Vir fotografije: www.kzs.si)

Matosinhos - Slovenske reprezentantke do 20 let – med njimi sta dve Novomeščanki: Maruša Seničar in Aleksandra Krošelj – so v polfinalu evropskega košarkarskega prvenstva po podaljšku premagale reprezentanco Francije in se uvrstile v nocojšnji finale. Redni del tekme se je zaključil z rezultatom 67:67, v podaljšku pa so imele več moči naše košarkarice, ki se bodo tako ob 20.45 pomerile v velikem finalu proti Španiji.

Polfinalno srečanje sta reprezentanci pričakovano začeli nekoliko nervozno. Slovenke so svoji prvi točki dosegle v šesti minuti, Francozinje pa so pred tem zabeležile zgolj štiri. V nadaljevanju prve četrtine so bile uspešnejše košarkarice v modri opremi, ki so prvih deset minut zaključile s prednostjo devetih točk.

Francozinje so v prvem napadu v drugi četrtini svojo prednost prvič dvignile nad deset točk, nato pa je sledil juriš Slovenk. Z dvema trojkama so naše košarkarice prepolovile prednost in napovedale izenačeno nadaljevanje. Varovanke Damirja Grgić so ob koncu dvajsetih minut imele priložnost za prvo vodstvo, vendar so bile pred sireno, ki označuje konec četrtine, spretnejše Francozinje, ki so na najdaljši odmor odšle s +2.

Po 15-minutnem odmoru smo dočakali prvo vodstvo Slovenk, ki so povedle s 35:34. Vodstvo naših košarkaric ni trajalo dolgo. V tretjem delu tekme je v igro prvič vstopila tudi Annamaria Prezelj in pripomogla, da je naša reprezentanca dihala za ovratnik nasprotnicam.

Slabe tri minute pred koncem rednega dela je, ob vodstvu Francozinj za šest točk, trojko zadela Larisa Ocvirk. Slednja je imela glavno besedo tudi ob koncu 40. minute. Z uspešno izvedenim polaganjem 27 sekund do konca je Ocvirkova Slovenijo približala na točko zaostanka. Nato je odlično odigrala še v obrambi in po pridobljeni žogi polovično uspešno izvedla dva prosta meta. V zadnjem napadu Francozinje niso zadele in tekma se je prevesila v podaljšek.

Dodatnih pet minut je potekalo po željah Slovenk. Hitro so povedle za štiri točke, nato pa prednost suvereno ohranile do izteka 45. minute. Končni rezultat 81:75 je z zadetim prostim metom postavila prva strelka Slovenije Aleksandra Krošelj, ki je dosegla 22 točk. Z dvojnim dvojčkom (14 točk in 10 skokov) se je izkazala Larisa Ocvirk, Annamaria Prezelj, ki je v igro vstopila šele v drugem polčasu pa je tekmo zaključila s 14 točkami, so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.

Izjavi po tekmi:
Damir Grgić, selektor slovenske reprezentance:
"Glede na to, da pred in niti med tekmo nismo vedeli ali bo lahko Annamaria Prezelj sploh zaigrala, je bila reakcija ostalih košarkaric izjemna. Iz srca čestitam vsem igralkam ter mojim sodelavcem v strokovnem štabu. To je zgodovinsko dan za vse slovenske ženske košarkarske klube, trenerje, športne delavce in vse slovenske košarkarice. Vsak izmed njih je prispeval svoj kamenček v mozaiku k temu zgodovinskemu uspehu."

Aleksandra Krošelj, slovenska reprezentantka:
"V tekmo smo stopile neodločno, ampak glave so ostale na mestu. Čakale smo svoj trenutek, držale smo se navodil trenerja in na koncu obrnile tekmo v svojo korist."

SLOVENIJA : FRANCIJA 81:75 (11:20, 19:12, 18:19, 19:16, 14:8) *po podaljšku
Krošelj 22, Ocvirk 15 (10 skokov, 5 prid. žog), Prezelj 14, Gwashavanhu (5 skokov) in Friškovec (9 skokov) po 13, Seničar 4 (6 skokov), Jakovina, Potočnik, Ramšak, Stefanoski, Verčič, Cvijanovič.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava