kronika

Gori v Ekosistemih v Zalogu. Obstaja nevarnost eksplozije! Več gasilcev se je zastrupilo z dimom. Evakuirali stanovalce. Požar omejili

20.7.2017 | 17:15 | J. A., B. B.

V sortirnici odpadkov v Zalogu je spet  izbruhnil velik požar. (Foto: M.R.)

V sortirnici odpadkov v Zalogu je spet  izbruhnil velik požar. (Foto: M.R.)

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Pogled iz Češče vasi (Foto: B. B.)

Pogled iz Češče vasi (Foto: B. B.)

Foto: M.R.

Foto: M.R.

Policisti so zaprli vse dostope do požarišča (most med Potokom in Lokami). (Foto: B. B.)

Policisti so zaprli vse dostope do požarišča (most med Potokom in Lokami). (Foto: B. B.)

Najbližje sosede v Zalogu so evakuirali. Izpraznili so tudi nekdanji opekarski blok. Gasilci se borijo, da bi zaščitili najbližje hiše. (Foto: B. B.)

Najbližje sosede v Zalogu so evakuirali. Izpraznili so tudi nekdanji opekarski blok. Gasilci se borijo, da bi zaščitili najbližje hiše. (Foto: B. B.)

Straža - Nekaj po 16. uri je zagorelo v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Straži, kjer je sortirnica odpadkov. Ljudje se sprašujejo, ali se dogaja drugi Kemis. Po Straži in okolici se vali črn dim.

"Obstaja nevarnost eksplozije, ljudje v bližnji okolici naj ne odpirajo oken in naj se ne približujejo požarišču," opozarja poveljnik štaba civilne zaščite Občine Straža Martin Krštinc.

V tem podjetju ni zagorelo prvič. V enem zadnjih požarov, decembra 2014, so se tam vnele bale z odpadnim materialom, ogenj se je razširil ter uničil bager in stroj za drobljenje, zajel pa je tudi stebre na objektu. Takrat so iz družbe poročali o milijonski škodi. Milijonska škoda je nastala tudi v požaru marca 2013.

Ekologi že vrsto let opozarjajo, da ta obrat predstavlja ekološko bombo.

Naša ekipa je že na terenu, sledi še več informacij.

Dodano ob 18.15

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da naj bi v novomeški bolnišnici sprejeli dve osebi, ki sta se zastrupili z dimom.

Dodano ob 18.30

Predstojnik urgentnega centra v SB Novo mesto dr. Bojan Kostić je za Dolenjski list povedal, da so zaradi zastrupitve z dimom sprejeli enega gasilca, deležen je bil terapije in ostal na opazovanju.

"Pripravljeni smo tudi za primer množične nesreče, a zaenkrat moram poudariti, da je stanje na terenu stabilno. Tam so reševalci in pomagali so že več gasilcem, ki so se zastrupili z dimom, a ni bilo tako hudo, da bi jih morali prepeljati v bolnišnico," je še povedal dr. Kostić.

Dodano ob 18.45

Izvedeli smo, da so že evakuirali stanovalce iz bližnjih objektov, sicer pa iz bližnje obrtne cone lastniki umikajo premično premoženje. Po naših neuradnih informacijah bi najprej zagorelo v predelu, kjer so sicer lesni sekanci, požar pa naj bi se nato razširil na druge predele sortirnice. Le nekaj 10 metov stran od nje stoji plinska postaja. Na terenu so poklici in številni prostovoljni gasilci.

Dodano ob 21.40

Direktor-poveljnik GRC Novo mesto Gregor Blažič je povedal, da je okoli 200 gasilcem (poklicnim iz GRC in prostovoljnim iz občin Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice ter Žužemberk), ki so na terenu že vse od četrte popoldne, požar uspelo omejiti, kar pomeni, da se ne širi in gori le še znotraj podjetja.

Kdaj jim bo požar uspelo pogasiti, ni znal napovedati: "To je ogromen kompleks, gori vsaj na površini 300 krat 300 metrov."

Po besedah Blažiča so se zaposleni v Ekosistemih še pravi čas po izbruhu uspeli umaknili, tako da nihče od njih ni bil poškodovan.

Na vprašanje, ali imajo težave s "firbci" je dejal: "Sploh ne, verjetno zato, ker jih policija odvrača, zaprla je ceste in jih ne spušča blizu."

Dodano ob 22.30

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je za TV Slovenija povedal, da v Zalogu še vedno gorijo plastični odpadki v balah.

"Ker je bilo požarišče zelo obširno, smo aktivirali helikopter Slovenske vojske, ki je bil v veliko pomoč gasilcem, na ta način smo preprečili še večjo katastrofo. Po prvih informacijah je začelo goreti v lopi, ogenj se je potem razširil, pojavljali so se požari na več lokacijah."

Dejal je še, da so zaradi zastrupite z dimom v novomeški zdravstveni dom oz. bolnišnico odpeljali pet gasilcev. "Verjetno gre za običajne stvari, ki se dogajajo zaradi vdihavanja dimnih plinov. Upam, da ne bo kaj hujšega."

Dodano ob 22.55

"V zvezi z požarom v Zalogu, štab CZ občine Straža obvešča občane, da naj do jutra ne odpirajo oken, omejitev velja za vse v radiju 5 km od požarišča v Zalogu. Ponovne informacije bomo posredovali v jutranjih urah," so sporočili iz novomeškega centra za obveščanje.

Dogajanje bomo spremljali še naprej tudi na našem portalu. Hvala vsem bralcem, ki ste nam poslali fotografije.

‹ nazaj

Galerija (26)

Foto: V.K.
Foto: V. K.
Dim se vidi 15 km daleč. (Foto: M.L.)
Foto: S.Đ.
Foto: S. Đ.
Pogled iz Ulice Slaka Gruma v Novem mestu (Foto: V. K)
pozar zalog 01
pozar zalog 02
pozar zalog 03
pozar zalog 04
pozar zalog 05
pozar zalog 06
pozar zalog 07
pozar zalog 08
pozar zalog 09
pozar zalog 10
pozar zalog 11
pozar zalog 14
pozar zalog 15
pozar zalog 16
pozar zalog 17
pozar zalog 18
pozar zalog 19
pozar zalog 20
Foto: M.R.
Foto: M.R.

Komentarji (17)

20.7.2017 4 (4) (0)Oceniodgovornost 
in to naj bi bili neki "sistemi"... in celo "eko sistemi" in že pri malo večji vročini se vse skupak vname in ogroža zdravje ljudi..!! direktorja bi nekam brcnil, ne bom napisal kam..., bom videl, če bo ponudil, odstop ! po moje, nima on jutri zjutraj kaj iskati tam !
20.7.2017 4 (4) (0)Oceniorganika 
V Sloveniji je skoraj toliko odlagališč raznih odpadkov, tudi toksičnih, kolikor je bencinskih servisov. Odpadki so pač zelo donosen posel in ter v državi ni nikakršnega reda, se najbrž kar serijsko izdajajo certifikati in ARSO je postala popolnoma neučinkovita agencija, kar se je nazorno videlo pri Kemisu. Razne sežigalnice, deponije toksičnih snovi in podobno zares ne sodijo v naselja, kot sta Vrhnika ali Zalog. Ne vem zakaj se Cerar in Počivalšek tako zaganjata v Hoče, kjer je prekrasna zelena oaza, kakršnih v Sloveniji ni več veliko in še to bi radi posvinjali. Me pa zanima kako se bodo odzvali prebivalci Zaloga in seveda Novega mesta, saj smo Slovenci zadnja leta tudi ob večjih katastrofah tiho in se ne zganemo. V neki normalni državi, bi ljudje šli na ulice in zahtevali čist zrak ter transparentnost pri odlaganja strupenih odpadkov ter zelo strog nadzor.
20.7.2017 3 (3) (0)Ocenidule 
sekanci oz les ne gori tako črno..... je kar morala bit plastika in tekstil, kakor imajo navedeno na svoji net strani.... al pa še imajo kaj, kar ni za javnost.....
20.7.2017 1 (1) (0)OceniZoran 
Zavist gori, Zavist !
20.7.2017 7 (7) (0)Ocenikmečka logika 
Govorim na splošno: firma mora plačati za uničenje nevarnih odpadkov visoke zneske. Lahko pa nagrmadiš nenormalno velik kup odpadkov in "slučajno" pride do požara. Odpadki zgorijo, si se jih rešil, ne rabiš plačati uničenja in še zavarovalnica ti izplača ogromno odškodnino. Mislim, da se takšen požar kar splača lastniku. In če se požari kar nizajo, človek takoj pomisli, da ta logika drži.
20.7.2017 2 (2) (0)OceniBorut Šmajdek 
Novomeški Kemis
20.7.2017OceniDiko 
Podgurci imamo se vec bomb tudi odlagalisce leskovec. Tam vozijo odpadke iz vse Slovenije, ne direkto ampak jih vozijo v Kostak Krsko tam jih samo prelozijo na kamione z novomeskimi tablicami potem pa na Leskovec. Brusnicani in ostali morali bi stopit skupaj in to prepovedati. Kam bomo potem pa mi vozili odpadke ko bo tukaj polno. Preverjeno , da vozijo iz Štajerske in osrednje Slovenije, ker srečujem te tovornjake vsak dan.Ta teden sem srečal celo tovornjak s splitskimi tablicami.
20.7.2017—   (3) (3)Ocenikingrolqa 
Na Košenicah je vso popoldne močno smrdelo zato sem otroke takoj nagnal v hišo in zaprl vsa okna. Oni ti pa pozno zvečer obvestijo Novomeščane naj ne odpirajo oken in se ne zadržujejo zunaj. A vsi vedo, da je v Zalogu skladiščena plastika in kdo ve kaj še drugega. V Novem mestu se je sredi popoldneva kar stemnilo in dim zaradi brezvetrja še vedno vztraja nad Novim mestom in se spušča nanj. Katastrofa!!!
20.7.2017–1 (1) (2)OceniOBČAN 
kingrolqa: Če bi imel malo pameti, kaj takega ne bi napisal. Ti pričakuješ, da ti bodo prišli iz štaba CZ zapret okna in nagnat otroke v hišo. Zdrava logika te mora učiti, da moraš to narediti samoiniciativno. Kaj te pride tudi dohtar iz bolnice obvestit, da imaš polno danko in da bo treba it srat???
21.7.2017 3 (4) (1)Ocenikingrolqa 
OBČAN: Mislim, da bi bilo prav, da bi CZ obvestila Novomeščane malo prej kajne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava