kronika

Požar v grobem pogašen, v zraku ni škodljivih snovi, gasilci na delu tudi ponoči

21.7.2017 | 21:15 | S.G.

Onesnaženost zraka ni presegla dovoljene vrednosti, so pokazale meritve, ki jih je opravila Agencija za okolje. (Foto: M.R.)

Onesnaženost zraka ni presegla dovoljene vrednosti, so pokazale meritve, ki jih je opravila Agencija za okolje. (Foto: M.R.)

Zalog, Straža - Meritve ozračja ob požaru v Zalogu so pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev pm10 pa ni bila presežena. Požar je v grobem pogašen, ostajajo še določena težko dostopna žarišča, ki jih gasilci odkrivajo z delovnimi stroji. Z delom bodo nadaljevali še ponoči.

Foto: J.A.

Foto: J.A.

Terenske meritve zraka je opravila Agencija RS za okolje (Arso), vsebnost delcev PM10 v štiriurnem povprečju pa je bila na mejni vrednosti dovoljenega. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti.

Straški župan Dušan Krštinc je povedal, da so meritve, ki jih je opravil ekološki laboratorij mobilne enote Inštituta Jožef Stefan, pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi. Izcedna voda s požarišča je onesnažena, medtem ko so meritve v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena, še poroča STA.

Gasilci bodo na delu vso noč

Vodja popoldanske gasilske intervencije Robert Janežič je povedal, da se na požarišču v glavnem ukvarjajo še z večjimi količinami gorljivega materiala, predvsem plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, ki ga premetavajo z gradbenimi stroji in gasijo. Pogašeni material pa sproti čistijo in vozijo na deponijo.

Ker je tega zelo veliko, bodo gasilci delali vso noč oz. do jutra. Požar je sicer v grobem pogašen, na požarišču je bilo popoldne 117 gasilcev, zvečer pa pričakujejo menjavo ekipe. Med gasilci so imeli popoldne en primer dehidracije, zato ga je reševalno vozilo odpeljalo na opazovanje, a si je že opomogel. V današnjem gašenju je do 18. ure sodelovalo 183 gasilcev, gasiti je pomagal tudi vojaški helikopter.

‹ nazaj

Komentarji (8)

21.7.2017 1 (1) (0)OceniZmago J. 
Saj vidite dolenjci. VSE EKO. 100% zdravi plini. NIČ ŠKODLJIVEGA. Verjemite nam 100%, ne poslušajte sosedov ker so samo zavistni kako nam uspeva. Ne samo da nas nategujejo direktorji, župani in ekologi. Nategujejo nas še štefanovci s merilnim laboratorijem brez akreditacije.
21.7.2017Ocenibralec 
Pa ta župan je čist.....(ga vročina zdelala??) Zakaj so pa gasilci potreboval pomoč če je vse eko??? Noro!
21.7.2017OceniVida 
V ivančni se čuti dim... pridite in izmerite eko krog!
21.7.2017Oceniopazovalec 
Narod imajo za norca v stilu-saj nič ne razume in še manj ve. Vsakdo, ki se vsaj nekoliko informira ve, da z gorenjem plastike v takih količinah, se v zrak in tla, sproščajo zelo strupene snovi. Vendar, narod se ne sme vznemirjat seveda.
22.7.2017Ocenidule 
Danes v soboto zjutraj v Novem mestu smrdi vse po prežgani plastiki. In potem naj še kdo reče, da je vse normalno in nič škodljivo. Z meglo je vse padlo dol v nižino. Naj pridejo oni merilci mal v ta smrad živet.
22.7.2017 1 (1) (0)OceniOjoj 
V Nm se ne da dihat. Smrad po zažgani plastiki je tako močan, da prihaja v sobo čez špranje v oknih in vratih.
22.7.2017OceniKdo ima prav 
V Brusnicah tako smrdi, da prav reze v nos ....grozno ...kaj se dogaja?
22.7.2017OceniSem.inspektor.se.mi.jebe 
A bi lahko kdo od vas novinarjev, ki zelo radi delate dramo na nepomembnih podrocjih, sel do inspektorja da se ga javno izpostavi? Da vidimo kdo je v Zalog hodil na kosilo...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava