posavje

Neznosen smrad in živalski odpadki presenetili jamarje 

8.8.2017 | S. G.

Foto: Klub jamarjev Kostanjevica na Krki

Foto: Klub jamarjev Kostanjevica na Krki

Neznosen smrad in živalski odpadki presenetili jamarje 

Kostanjevica na Krki - Člani kluba jamarjev Kostanjevica na Krki so konec julija pri treningu plezanja vrvne tehnike in rutinskem pregledu v »Breznu pri bosanski bajti« naleteli na neprijeten, zaskrbljujoč prizor.

Kot je sporočil tajnik kluba Brane Čuk, so 26. julija odkrili, da je vhodni del brezna (približno 30 m) zelo onesnažen z živalskimi odpadki. "Po grobem pregledu gre za večje število klavnih odpadkov, predvsem divjih prašičev. V breznu je neznosen smrad po razkrajajočem mesu. Odpadki so večinoma v vrečah od umetnih gnojil. Nekaj vreč niti nismo pregledali zaradi neznosnega smradu. Našli smo tudi več lobanj in kož, nekaj odpadkov je še precej svežih, tako smo nedvomno ugotovili, da gre za divje prašiče," so zapisali v uradnem sporočilu, ki so ga naslovili tudi na župana Ladka Petretiča in kostanjeviški občinski svet.

Kot so poudarili kostanjeviški jamarji, je takšno početje nedopustno, saj "se brezno nahaja v neposredni bližini podzemnega vodotoka Studene in zaradi tega posledično naše pitne vode."

O neprijetnem odkritju so člani kluba obvestili tudi Dolenjski ekološki zavod Novo mesto, Jamarsko zvezo Slovenije in Kostak Krško. Apelirajo na vse pristojne, da storijo vse, da se v prihodnje prepreči takšno početje in da se stanje v tem breznu sanira. Lovsko družino Kostanjevica na Krkipa pozivajo, da ugotovi izvor oziroma krivce za takšno početje.

‹ nazaj

Galerija (4)

P7260006
P7260011
P7260016
P7260017

Komentarji (8)

9.8.2017Oceniada 
Človek-gnoj! Res zaskrbljujoče predhodno ravnanje, nato pa še odlaganje. Ni besed.
9.8.2017Ocenihvala 
hvala, da vam je mar, da poskušate ukrepati, preprečiti ponovitev. eni živijo brez vsakršne odgovornosti...groza.
9.8.2017–4   (0)   (4)   OceniMonika K. 
Takoj z policijo zavarovati okolico. Po predvidevanjih zgodovinarja SDS dr. Romana Leljaka gre za ostanke belogardistov, četnikov in ustašev. nekaj je vmes pa tudi gestapovcev. Lokalni župnik je že z kadilom odhitel pred jamo in mašuje za nedolžnimi ofčicami.
10.8.2017OceniPoštenjak 
Se ve, kdo so aktivni "kormorani" po teh koncih???!!! Ni jih veliko, vsi vedo za njih! No očitno ne več :)
11.8.2017OceniOBČAN 
Monika K: Tebi se je ''sfuzlalo''.
11.8.2017OceniMonika 
V arhivih UDBE sem našla dokument na katerem je zapisano, da so notri po pomoti padli vojščaki Rožmana in Stepinca. Zato tako smri. To sem videla tudi na NOva 24 TV, tam vse vedo.
11.8.2017Oceniabecedarij 
to bo še pokalo, kaj se pa to pravi...
11.8.2017Oceniabecedarij 
to bo še pokalo, kaj se pa to pravi...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava