dolenjska

Požarna izcedna voda kriva za onesnaženje vode iz vodnjakov

10.8.2017 | 18:30 | S. G.

Požarna izcedna voda kriva za onesnaženje vode iz vodnjakov

Straža, Ljubljana - Agencija RS za okolje (Arso) je danes objavila izide analize vzorcev vode Krke, izcedne požarne vode in vode iz dveh vodnjakov v bližnji okolici nedavnega požara v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Analiza vzorcev, vzetih med 21. julijem in 4. avgustom, je pokazala, da je omenjena vodnjaka onesnažila požarna izcedna voda.

V poročilu, ki ga je Arso objavil na svoji spletni strani, med drugim piše, da v vzorcih vode reke Krke ni bilo preseganj okoljskih standardov iz Uredbe o stanju površinskih voda. Krka je imela glede na uredbo na tem merilnem mestu dobro stanje, vpliva požarnih voda ni bilo zaznati. Tudi oljni madež, o katerem so bili obveščeni 4. avgusta, dejansko to ni bil, kar je potrdil ogled na terenu.

V dveh vodnjakih je bila voda obarvana črno in je imela vonj po fekalijah in onesnaženju. V odvzeti vodi so bili preseženi okoljski standardi za kovine. Zaradi vonja po fekalijah je bila izvedena mikrobiološka analiza vzorcev. V obeh vzorcih je določeno preseganje tako Escherichia coli kot tudi enterokokov. Rezultati kažejo, da so v vodi presežene mejne vrednosti za mikrobiološke parametre v odpadni vodi.

Glede onesnaženosti požarne vode so na Arsu s preiskavami ugotovili, da je ta voda poleg sredstev za gašenje in ostankov sežgane plastike vsebovala tudi pesticide in farmacevtske učinkovine.

Rezultati analiz vode iz vodnjakov kažejo, da so požarne vode s površinskim odtokom dosegle vodnjake in da je onesnaženje vodnjakov posledica onesnaženih požarnih vod.

‹ nazaj

Komentarji (8)

11.8.2017 6 (6) (0)OceniANTON BUKOVEC  
Takšen način zbiranja in predelava je norost, ki uničuje naravne vire, , ki zastruplja ljudi in okolje in je podprt z zlobirano zakonodajo. Edino, kar lahko pripelje do zmage, je združevanje znanja in energije ljudi, ki jim ni vseeno, kako bomo živeli jutri. Če si oborožen s pravico in resnico, te ni strah ne ministrov, ne predsednikov vlad, ne kogarkoli. Zmaga je le vprašanje časa, torej vztrajnosti. Življenja na kolenih ni vredno živeti, zato v vsakem primeru ostane samo boj, ki te dobro uči življenja, v njem pa spoznaš najboljše prijatelje. Zamenjali so se številni direktorji in politiki, a vedno so prihajajo novi, ki so pripravljeni dušo prodati hudiču. In tu nastopi trenutek odločitve: ali bomo to gledali ali bomo ukrepali!?« .
11.8.2017OceniŠe malo po domače 
Presežene so bile mejne vrednosti vseh parametrov ki so jih merili. Voda je močno onesnažena
11.8.2017 1 (1) (0)OceniSonja Bevc 
Domačini smo zgroženi ob takšnih rezultatih analiz in obsojamo takšno neodgovornost do okolja in ljudi, predvsem pa da je bilo dopuščeno da je situacija privedla tako daleč, ko praktično ni več poti nazaj. Vse te kemikalije bomo zapustili našim zanamcem - žal se dediščini ne morejo odpovedati. Vseeno pozivamo pristojne in strokovne osebe, da se vendar še reši, če se še kaj rešiti da in da se tudi drugod po Sloveniji preprečijo takšne katastrofe, če že pri nas to ni bilo mogoče (Ali res ni bilo?).
11.8.2017Oceniproletarec 
Zanima me zakaj se vse to piše nekeko POVŠALNO ?? Zakaj se ARSO če je pošten( kot je znano se ni udeležil izredne občinske seje v Straži) ne pokaže lestvice dovoljenega in preseženih zastruplevalcev v vodi kakor na zemljišćih ?
11.8.2017Oceniabecedarij 
stvari gredo v dobri smeri, kaže pa še na boljše
11.8.2017OceniJozi 
Anton, dokler boste imeli takšne na občini in v občinskem svetu boste še dolgo jambrali!
11.8.2017OceniGasilec Polde 
Mene najbolj moti, da te rezultate objavljata samo medija radio Krka poudarjen tisk in D.L., ki sta v lasti Odlazka, ostali pa nič, to se mi vse skupaj zdi čudno !
12.8.2017Oceniabecedarij 
dečki i curice, pa pustite izcedne in še požarne vode na miru, danes imamo sveže, ohlajene padavine, uživajte v sveži vodi, globoko dihajte, svet je res lep

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava