dolenjska

Evropski denar za še en mednarodni projekt

11.8.2017 | 11:30 | S. G.

Fakulteta za informacijske študije Novo mesto

Fakulteta za informacijske študije Novo mesto

dr. Borut Rončević

dr. Borut Rončević

Novo mesto - Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu je bila uspešna na evropskem razpisu Erasmus+ Knowledge Alliances. V okviru projektnega konzorcija, ki združuje 8 partnerjev iz Slovenije, Irske, Velike Britanije, Nemčije, Romunije in Moldavije, bodo v treh letih izvedli milijon evrov vreden projekt, imenovan  Enabling SMEs to gain compatitive advantage from the use of HPC (HPC/SME).

Projekt bo nadgradil rezultate več obstoječih iniciativ na področju sodelovanja superračunalniških centrov z industrijskimi podjetji in razvil ustrezne ukrepe za širjenje teh tehnologij med potencialnimi uporabniki v skupini malih in srednjih podjetij. Oblikovane storitve bomo testirali v regijah na Irskem, v Sloveniji in v Romuniji, so sporočili s FIŠ-a.

Soavtor projekta prof. dr. Borut Rončević je poudaril, da so superračunalniki tehnologija, ki lahko izrazito pospeši in poceni proces razvoja in testiranja novih produktov. Ravno tako je pojasnil, da se vsebina projekta ustrezno vklaplja v novi Jean Monnet center odličnosti TIR2020, ki bo - kot smo na našem portalu že poročali - septembra začel delovati na fakulteti.

Ob tem naj spomimo, da ima FIŠ v lasti superračunalnik Rudolf, ki je bil sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. FIŠ je tudi vodilni partner v okviru projekta InnoHPC v okviru programa Interreg Podonavje.

‹ nazaj

Komentarji (5)

11.8.2017 2 (2) (0)OceniFiševec 
Brez evropskega denarja mi živeti ni.
11.8.2017Ocenimujo 
Ojej. Si malce nevoščjiv?
11.8.2017 1 (1) (0)Oceniabecedarij 
tako se dela, uzmi sve što ti život pruža
11.8.2017Ocenidolenjc123 
da se ne bo samo kritiziralo. Lahko da gre za koristen projekt. Samo ni nič napisano, za katere profitabilne projekte se bo superračunalnik uporabljal. To pogrešam v članku. Ima FIŠ že partnerje v industriji, za kakšne projekte gre, kdo se lahko pridruži,.... Novica ne pove ničesar.
12.8.2017OceniOdlično 
Odlična novica. Center odličnosti za vse odličnjake in malo manj odlične odličnjake. FIŠ bo s novim odličnim superračunalnikom nudil odličnostne storitve za odličnostna podjetja. Na voljo pa bodo tudi srednje-odlične trajnostno odličnoste strategije in zaposlitve v novem centru odličnosti pod našim odličnim županom in njegovimi odličnozvestimi odličnimi zaposlenit. Le tako bomo dosegali odlične zahtevane nivoje odličnosti v naši družbi sodobne odličnosti in tolerance.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava