posavje

Kdaj je prašičja farma preblizu

20.8.2017 | 09:15 | Boris Blaić

Nad železniško progo med Dolnjim Brezovim in Blanco naj bi zrasla prašičja farma. (Foto: B. B., arhiv DL)

Nad železniško progo med Dolnjim Brezovim in Blanco naj bi zrasla prašičja farma. (Foto: B. B., arhiv DL)

Dolnje Brezovo - Na nedavni javni obravnavi odloka o spremembah in dopolnitvah OPN je na precejšnje nasprotovanje naletela namera po umeščanju farme za 1.200 prašičev dobrih 400 metrov od roba naselja Dolnje Brezovo.

Kot pravi predsednik KS Dolnje Brezovo Franc Slemenšek, občina na eni strani v naselju izdaja nova gradbena dovoljenja za stanovanjske hiše, na drugi strani naselja pa želi v svoje prostorske akte vnesti možnost svinjske farme s 1.200 prašiči.

»Skrbi nas več stvari, v prvi vrsti smrad. Dolgo sem delal na Drnovem in vem, kaj pomeni svinjska farma v bližini,« pravi Slemenšek. Še bolj bi moralo potemtakem skrbeti prebivalce Blance, kamor z Brezovega običajno piha veter. Slemenška skrbi tudi vprašanje gnojevke. Za njen razvoz bi pri tako velikem številu prašičev lastnik potreboval kakih 90 hektarjev kmetijskih površin, a jih ima v lasti le deset, preostalo pa najema. »Kaj, če mu lastniki ne bodo dovolili polivanja, saj je znano, da gnojevka uničuje rodovitno zemljo,« se sprašuje predsednik KS. Tu je še vprašanje lagune za gnojevko. Bo pokrita? Če ne bo, lahko ob močnem deževju pride do prelivanja in onesnaženja, opozarjajo, v bližini pa so gojitveni potok, Sava in podtalnica.

Nezaupanje je toliko večje, ker je pobudnik za spremembo prostorskega načrta, domačin Jože Sinkovič, podobno farmo sprva želel postaviti tik ob robu naselja, ob tovarni Chemcolor, nekaj deset metrov od prvih hiš na Brezovem. Arso mu je pred dvema letoma izdal celo sklep, da za nameravani poseg ne potrebuje niti okoljevarstvenega dovoljenja.

»No, to je bilo mogoče res malo preblizu, a zdaj se umikamo skoraj petsto metrov od naselja, v gozd. Temu v resnici nasprotuje le peščica posameznikov, jaz pa sem tu žrtev neke gonje,« nam je v telefonskem razgovoru povedal Jože Sinkovič.

Sinkovičevi so zaradi nezmožnosti širitve hleva, v katerem so redili okoli 100 prašičev in 60 bikov, leta 2008 na domačiji na Brezovem opustili živinorejo. Družinska kmetija se je takrat usmerila predvsem v zelenjadarstvo, a opustitev živinoreje, ki bi jo zdaj nadaljevala Jožetova hčerka, je bila le začasna.

Sinkoviča smo poprosili tudi za komentar nekaterih pomislekov, ki so jih krajani izrazili na nedavni javni obravnavi, a se do zaključka redakcije zaradi drugih obveznost in pomanjkanja časa, kot je dejal, do njih ni opredelil.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista z dne, 17. avgust 2017.

‹ nazaj

Komentarji (20)

20.8.2017–1 (0) (1)Ocenivih 
dnar jm pokažte pa bo mir pa boste lahk delal
20.8.2017—   (1) (1)OceniOdmik 
500m je premalo. Če smrdi, smrdi v sosednjo občino.
20.8.2017–2 (0) (2)Oceniabecedarij 
malo strpnosti ne bo odveč, ljudje in živali so zmeraj živeli skupaj oziroma drg ob drugem, ne smemo nasprotovati materi naravi
22.8.2017OceniKkkk 
Uprite se krajani, če ne boste naje*al s prašiči. To smrdi k svija! Bogi boste, to ne sodi na tako lokacijo.
22.8.2017Oceniopazovalec 
Samo da ne smrdi takrat, ko je na krožniku..
23.8.2017Ocenifukac 
Sam v Sloveniji vse smrdi.
24.8.2017 1 (1) (0)Oceniferdo 
dnar ne smrdi
25.8.2017 2 (2) (0)Ocenikmetovalec 
po pravici povedano, jaz sem kmet imam nekaj dest prašičev pa smrdi in moti sosede! Sinkoviča ne poznam ima pa najbrž debelo kožo da bo krajane tako izigral!
25.8.2017Ocenitrečko 
Vaščani imajo to smolo, da svinjsko farmo podpira župan Ocvirk, ki je več kot 100 % povezan s to zadevo!
25.8.2017 3 (3) (0)OceniLojze 
Pridite vohat v Irčo vas vsak dan po 19h, kako smrdi po kokošjem gnoju! Humek, ki ima farmo drugje in ima v Irči vasi pri gozdu zapuščene hale, tam še vedno na črno, brez vsakih standardov vrzeja piščance. Ker seveda nima nobenega sistema, zvečer in ponoči odpira hale, da se shladi, prezrači! Pridite, pridite,...pa nobene inšpekcije!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava