Priznal, da je streljal, a s predlagano kaznijo se ne strinja

28.8.2017 | 08:15

Amadeja Kovačiča so na narok pripeljali iz celjskega zapora.

Amadeja Kovačiča so na narok pripeljali iz celjskega zapora.

Saša Šarkezi je po streljanju medijem povedala, da je bil njen partner Amadej že dolgo nasilen do nje.

Saša Šarkezi je po streljanju medijem povedala, da je bil njen partner Amadej že dolgo nasilen do nje.

Novo mesto - Kot tujca sta sedela na isti klopi, niti enkrat se nista srečala njuna pogleda. Tako bi v enem stavku lahko opisali nadaljevanje predobravnalnega naroka za Amadeja Kovačiča, na katerega je prišla tudi njegova nekdanja partnerka Saša Šarkezi. Svetlolaso dekle je bilo žrtev marčevskega streljanja v novomeškem romskem naselju Žabjak.

»Danes uradno povem, da tožilstvo za poskus uboja predlaga sedem let zapora, poleg tega še preklic dveh pogojnih obsodb Okrajnega sodišča v Novem mestu in po pravilu o steku izrek enotne kazni sedem let in osem mesecev zapora,« je bil jasen višji državni tožilec Bojan Avbar.

Pooblaščenec oškodovanke, odvetnik Milan Krstič, je dejal, da v tej fazi še ne bo vložil premoženjsko pravnega zahtevka.

Kovačičev odvetnik Aleksander Sitar je izpostavil, da bo njegov klient krivdo priznal, vendar pa da se ne strinjajo s predlogom tožilstva glede kazni, saj da odstopa od obstoječe sodne prakse. »Zato predlagam zaslišanje obtoženca glede okoliščin in izvedenca psihiatrične stroke, ki bo podal mnenje v zvezi z njegovim zagovorom in vplivom teh okoliščin.« Zatrdil je, da na ta način ne nameravajo posegati v vprašanje obtoženčeve prištevnosti.

Za njim je Kovačič jasno rekel: »Priznam, da sem naredil, kar se mi očita, se mi pa zdi kazen tožilstva visoka, saj hočem živeti naprej. Zdaj, ko sem v zaporu, ne jemljem nobenih tablet.«

Tako tožilec kot pooblaščenec oškodovanke sta predlagala, da pred izrekom kazni zaslišijo tudi oškodovanko - Šarkezijevo, ki naj bi povedala, kakšne posledice je na njej pustilo Kovačičevo streljanje, s čimer bo lahko utemeljila tudi odškodninski zahtevek.

Oktobra, ko je sodnik Boštjan Kovič razpisal narok za izrek kazenske sankcije, je mogoče pričakovati, da bo o kazni odločal sodni senat, ki ga je predlagal tožilec Avbar: »Sodba se izreka v imenu ljudstva in naj svoje mnenje pove senat. Mislim, da bomo v tem primeru dosegli večjo stopnjo zaupanja javnosti.«

Tekst in foto: J. A.

Komentarji (1)

29.8.2017 1   (1)   (0)   Ocenibutec&butec 
Joj joj, kaj mora ta svet nositi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava