bela krajina

Najpomembneje je zagotoviti varnost

8.9.2017 | 12:15 | Besedilo in foto: Sabina Gosenca

Nekaj dni pred začetkom šolskega leta je bilo pred OŠ Loka takole...  (Foto: S.G.)

Nekaj dni pred začetkom šolskega leta je bilo pred OŠ Loka takole... (Foto: S.G.)

Pogled na Kidričevo cesto v začetku tega tedna (Foto: S.G.)

Pogled na Kidričevo cesto v začetku tega tedna (Foto: S.G.)

Črnomelj - Zaradi rekonstrukcije Kidričeve ceste se je šolsko leto za učence OŠ Loka in dijake Srednje šole Črnomelj začelo v ponedeljek, 4. septembra. A delo učiteljev ob začetku novega šolskega leta je potekalo nemoteno, pa tudi starši in otroci se nad dejstvom, da so imeli v petek še počitnice, niso pritoževali. Je pa v neposredni bližini šole in vrtca še vedno gradbišče in tako bo še vsaj nekaj dni oziroma tednov.

Vsakodnevni prizori pred vrtcem Loka, še vsaj nekaj tednov bo tako.

Vsakodnevni prizori pred vrtcem Loka, še vsaj nekaj tednov bo tako.

Ravnateljica OŠ Loka Damjana Vraničar

Ravnateljica OŠ Loka Damjana Vraničar

En del ceste je že asfaltiran, tako da so avtobusi otroke lahko pripeljali neposredno do šole, pa tudi parkirišče ob šoli in športni dvorani Loka je urejeno. Še zadnjo preplastitev cestišča na tem delu naj bi, če bo to dopuščalo vreme in če ne bo prišlo kaj nepredvidenega vmes, izvedli do konca tega tedna. »Kidričeva cesta je v jutranjem času še posebej obremenjena in že zaradi varnosti otrok je pomembno, da bodo zdaj pločniki širši, na posameznih delih pa bodo dvignjeni prehodi za pešce oziroma tako imenovane trapezne ploščadi za umirjanje prometa,» pojasnjuje ravnateljica OŠ Loka Damjana Vraničar, ki je v ponedeljek na šolo sprejela 54 prvošolčkov v treh oddelkih, sicer pa tu dnevno pouk obiskuje 486 učencev v 26 oddelkih.

PRENOVA NUJNO POTREBNA

Stari del stavbe je močno dotrajan, predviden za rušenje. »Stara stavba je absolutno premajhna, letos imamo že za en oddelek več učencev, zato bo en oddelek 5. razreda imel pouk v prostorih Srednje šole Črnomelj. Se še dogovarjamo znotraj šole, morda ne bo imel stalno isti oddelek tam celo leto pouka, temveč bi vsake toliko časa znotraj 5. razredov zamenjali lokacijo. Z županjo sva sicer v tesnih stikih, zagotovljeno mi je, da bomo še letos pridobili gradbeno dovoljenje, da lahko kandidiramo za sredstva. Drzna napoved bi bila, če bi drugo leto ta čas že bili razseljeni, da bi se lahko dela začela in da bi se nova stavba naredila v dveh letih,« pravi Vraničarjeva. Znano je, da so v preteklosti že imeli težave, ker je streha puščala, stroški rednega, a nujnega vzdrževanja pa so visoki.

Po besedah Vraničarjeve so projektno dokumentacijo, potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja, pripravljali tri leta. Predvidena je gradnja 15 novih učilnic za učence od prvega do petega razreda, pripadajoči kabineti, 4 specialne učilnice, kuhinja, jedilnica, poslovni prostori, prostori za čistilke, hišnika ... Celotna priprava dokumentacije je finančno pokrita iz občinskega proračuna.

VARNOST JE NA PRVEM MESTU

Če bodo prehodi čez cesto pri stadionu in med hišami odslej bolj varni in pot v šolo prijetnejša, pa to za zdaj ne drži za starše, ki vsakodnevno pripeljejo najmlajše v vrtec Loka. Tam je namreč še vedno več gradbenih strojev, kupi peska pa ovirajo tudi dostop do samega vrtca. A po zagotovilih županje Mojce Čemas Stjepanovič dela tudi na tem delu Kidričeve ceste potekajo po načrtih in bodo končana do konca oktobra. »V prvi vrsti moramo zagotoviti varnost udeležencev v prometu, zato je tudi načrt prenove Kidričeve ceste tak, da se je v prvi fazi uredilo ta del ceste, ki vodi do šole, v drugi fazi pa sledi ureditev tistega dela pri vrtcu. Pomembno je, da bodo odslej na Kidričevi cesti ležeči policaji in divjanje z avtomobili in motorji ne bo možno,« izpostavlja županja.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista, 7. septembra 2017.

‹ nazaj

Komentarji (7)

9.9.2017OceniLokvanj 
Predvolilne rožice a ni normalno ,da je varnost vedno na prvem mestu
12.9.2017 2   (2)   (0)   Ocenimaja 
Z sanacijo se je pristopilo premalo strokovno in terminsko prepozno . sedaj pa opravičila in namigovanja o varnosti iz županjinega kabineta, Naša birokratka zal ne obvlada praktičnega dela
12.9.2017–1   (0)   (1)   OceniJež 
maja, kot kaže si strokovno podkovana na večih področjih - avtoriteta za vse, a ne?? Za take se smatrajo le doktorandi prvega razreda osnovne šole včlanjeni v največje opozicijske stranke .... No zdej pa tvoja strokovno mišlenje: točno kaj je strokovno zgrešeno in kakšen termin bi, kot avtoriteta na tem področju, izbrala ti??
12.9.2017Ocenimaja 
ježek če začneš prvi dan poćitnic do zadnjega dne končaš najbrž si iz županjine ekipe , da tega ne veš
12.9.2017OceniJež 
maja to še zdaleč ni strokoven odgovor ;-))! Samo blla bla bla .... In nikakor nisem iz županjine ekipe. Še črnomaljčan ne >;-))!
22.9.2017 2   (2)   (0)   OceniLoka 
Projekt obnove dela vozišča dokaj zgovorno nakazuje, da ni odpravil dejanskih zastojev, ko se srečata dva avtobusa, mora eden zapeljat na PLOČNIK, da lahko mimoidoči pelje mimo, Zemljišče med cesto in stanovanji pri OŠ ,ki so bila zgrajena za takratne učitelje ( in je bilo tudi občinsko ) je ob robu ceste nefunkcionalno in tu bi morali še 1m razširit cesto, kakor tudi sam UVOZ, je tlorisno dokaj enak kot predhoden, ker mora avtobus spet ovirat mimoidoče iz nasprotne strani, ta UVOZ bi moral bit -sam radius 2 m bolj v nefunkcionalno zemljišče ,da bi lahko avtobusi nemoteno zapeljali pred vhod OŠ. Kaj bo šele pozimi ,ko bo še nekaj snega ob robovih, A je bil že kakšen projekt realiziran tako kot se spodobi za sedanji čas ? tak to je tale, bi bil za obdobje - čas ob osamosvojitvi.
22.9.2017OceniOŠ Loka -Uši 
V OŠ Loka razsajajo Uši- preglejte svoje otroke http://www.os-loka-crnomelj.si/?cat=8

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava