dolenjska

Prenova mestnega jedra od ponedeljka dalje

11.9.2017 | 21:15 | S. G.

Foto: S.G., arhiv DL

Foto: S.G., arhiv DL

Prenova mestnega jedra od ponedeljka dalje

Novo mesto - Iz Mestne občine Novo mesto so danes sporočili, da se bo prenova mestnega jedra z gradbenimi deli začela v ponedeljek, 18. septembra.

Zmagovalna rešitev  - tako nekako naj bi izgledalo prenovljeno mestno jedro.

Zmagovalna rešitev - tako nekako naj bi izgledalo prenovljeno mestno jedro.

Načrtovanih je več faz projekta, v katere so vključena tudi arheološka izkopavanja, saj je letošnje sondiranje pokazalo, da se pod Glavnim trgom skrivajo številni ostanki bogate novomeške preteklosti. Ob tem je pomembno izpostaviti, da je podrobno časovno načrtovanje tako zahtevnega gradbenega projekta nehvaležno, temu pa je potrebno dodati še nepredvidljivost arheoloških izkopavanj.

"Vseeno si bomo po najboljših močeh prizadevali, da boste o poteku del ustrezno obveščeni. Uporabnikom in stanovalcem mestnega jedra želimo olajšati obdobje prenove, zato bomo v tem času prilagajali prometni režim na širšem območju del," so zapisali v sporočilu za javnost na občini.

Župan Gregor Macedoni pred prenovo poziva h strpnosti v času del: »Obsežnost projekta bo od vseh zahtevala veliko mero potrpežljivosti in prilagodljivosti, prepričani pa smo, da bomo Novomeščani po obnovi lahko upravičeno ponosni na prenovljeno podobo Glavnega trga z okolico. Podjetja, trgovine in gostinski lokali vas pričakujejo tudi v času prenove.«

Dela se začnejo v ponedeljek, 18. septembra s pripravo gradbišča. Sočasno so predvidena arheološka in gradbena dela, ki se bodo vseskozi izmenjavala. Trenutno potekajo zadnja usklajevanja, potrebna za izdajo elaborata prometne ureditve na območju del.

1. FAZA

Predvidoma bodo dela v prvi fazi potekala na Pugljevi ulici in na delu Glavnega trga. Omogočen bo promet po Sokolski ulici, po Kandijskem mostu pa bo možen samo izvoz iz mestnega jedra. Promet po zgornjem delu Glavnega trga bo urejen mimo Gostišča na Trgu in nazaj proti Rozmanovi ulici. Obvoz za stanovalce bo urejen.

2. FAZA
Sledijo dela na križišču Pugljeve in Sokolske ulice pri Kandijskem mostu. V drugi fazi bo Kandijski most zaprt za motorni promet. Promet po zgornjem delu Glavnega trga bo urejen mimo Gostišča na trgu in nazaj na Rozmanovo ulico. Izvoz za stanovalce bo omogočen po Sokolski ulici v smeri Florjanovega trga, prav tako bo omogočen obvoz za stanovalce drugih ulic na območju del. 

Kot so še sporočili iz novomeške občine, bo v tretji fazi ureditev podobna kot v prvi, o tem pa bodo predhodno obveščali. Dodatne informacije so na voljo preko e-pošte prenova@novomesto.si ali po telefonu 051 663 030, prav tako pa bodo javnost obveščalki preko sletne strani in Facebook strani MO Novo mesto.

‹ nazaj

Komentarji (7)

11.9.2017–5   (0)   (5)   OceniKončno 
Bravo! Se veselim rezultata. Naj bo izvedba čim krajša. Držim pesti.
12.9.2017 9   (9)   (0)   OceniPrihodnjik 
Kaj pa bo rezultat, Končno? Novi tlaki, nove granitne kocke ... Ok. Ampak koga pa skrbi, kako bo tekel promet po mestu, ko se ne bo dalo več z avtom skozi mestno jedro? Pa da ne rečem, da bi moral kdo poskrbeti tudi za razpadajoče bajte okoli trga in napolniti veliko sedaj praznih lokalov po Glavnem trgu in Rozmanovi, da bo kak razlog, da pridemo v mestno jedro, ne pa da gremo v Qlandio. Oh, to bo še hec ...
12.9.2017 1   (1)   (0)   Oceni3. Faza - bankrot 
Še en projekt brez gradbenega dovoljenja
12.9.2017 5   (5)   (0)   Ocenijoco 
Kaj pa je potrbno tolike prenove, uredili bi spodobno cestišče in poskrbeli za pohone površine, da ne bi bili sami robniki, za " ringa raja " je pa zadosti velik novi trg. Tam ga čisto "komot" zaprete za promet.
12.9.2017 1   (1)   (0)   Ocenipodgurka 
prometni kolaps
2.10.2017 2   (2)   (0)   OceniDraga šminka na stari babi 
Sem arhitekt. Kar nekaj sem se že pozabaval s prenovo dela starega mestnega jedra Novega mesta, tako med študijem kot tudi drugače. Odzval sem se tudi na anketo oz. povabilo za prispevek svojih idej v času župana Kovačiča ipd. Če se le malo poglobimo v problem revitalizacije novomeškega polotoka, nam je hitro jasno, da je to zelo kompleksen projekt, ki bo zahteval leta, celo desetletja intenzivnega in interdisciplinarnega dela na analizah, projekcijah in projektiranju, kaj šele izgradnje. To, kar vidim pri tej "prenovi" starega novomeškega jedra je žal zgolj draga šminka na stari bolehni babi. To je le vizualna osvežitev, ki pa ne bo rešila ničesar, stala pa veliko denarja in še več živcev meščanov in obiskovalcev "u prolazu". Zato je ta prenova brezpredmetna in po mojem mnenju nebodigatreba. "Prenovo" se bo slavnostno odpiralo, ljudje bodo rekli "o luštno", potem se pa navadili in bo vse po starem. Noben problem ne bo efektivno rešen. Poznam kar nekaj zamisli arhitekta Lapajneta (in še koga drugega), ki sem jih študiral, modificiral, nadgrajeval pri študijskem projektu. Zelo se strinjam s komentatorjem pod tem člankom "Prihodnjikom": potrebna bo celovita prenova, da bo jedro zaživelo z avtohtonimi prebivalci in še bolj obiskovalci in turisti ter tako začelo prinašati v občinski proračun, ne pa da bo le jama brez dna. Stare babe (ne mi zameriti preveč za primerjavo, namenjena je zgolj zgovornosti) ne moremo pomladiti, arhitekturo pa se še kako da, tako da ohrani stoletni šarm in postane sodobno uporabna in zelo živa. Primerov v tujini je res veliko, pa tudi doma. Samo pri nas ni predrznega Jankoviča, ki bi utišal glasove "ah, to se ne daaa", "ja ja, kdo bo pa to plačal", "spet bo en veliko zaslužil ali kar pokradel" itn. Naša občinska oblast s svojimi strokovnjaki je iz mandata v mandat tako malomeščanska, da te speče lepotice ne bomo obudili nikoli, bo prej umrla. Sam imam zelo čisto vizijo, kako obuditi staro Novo mesto, a vključuje toliko in tako velikopotezne ideje, da se jih pred tako nevizionarsko, strahopetno, leno in nesposobno občinsko upravo ne upam več izreči, ni pa niti potrebno, saj je to lajanje v veter. Ne prideš zraven. Še izkoristiti te ne znajo, tako so slabokrvni. Bah...
2.10.2017 2   (2)   (0)   Ocenilokalpatriot 
G.arhitekt popolnoma pravilno in natančno si opisal celotno stanje s tem "mega vizualnim šminkarskim projektom" ki bo dovolj samemu sebi oz. bo nahranil bolani ego posameznika- vemo koga oz. katerih.To da so pa "šalabajzerji " na ablasti je pa jasno vsakomur v NM. le nekateri si zatiskajo oči in ušesa ter računajo na pregovorno apatično upogljivost, vdanost v usodo ter pasivnost občanov tega mesta.To sem že omenil, me pa veseli tole tvoje pisanje ki temelji na strokovnih temeljih kateri so kot praviš v zadnjem stavku tem samozadostnežem španska vas zato te v svoji "šalabajzariji " še iskoristiti ne znajo:) katastrofa..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava